İçindekiler

Afyonkarahisar ülkemizin hem Karadeniz hem de Ege ile bir karışımından oluşan en nadide şehirlerimizden biridir diyebiliriz. Afyon’da bulunan termal kaplıcalar, dini mekanlar ve gerekse tarihi yerler ile birlikte ülkemizde yaşayan her insanın gezip görmesi gereken yerlerin arasında yer almaktadır. Tüm bu eşsiz mekanların yer aldığını düşünecek olursak Afyonkarahisar’da gezilecek yerler saya saya bitmez.

Afyonkarahisar’da gezilecek yerlerin bir hayli fazla olduğunu söylemiştik. Bu şehir içerisinde genel olarak sizler tarihi ve dini pek çok mekana rastlayacaksınız. Şimdi detaylı bir şekilde bunların incelenmesine geçerek hem sizlerin gezilecek yerleri daha iyi öğrenmeniz hem de kapsamlı bir şekilde plan yapabilmeniz için bu bilgiler gerekli olacaktır.

Ömer Kaplıcası

Ömer Kaplıcası
Ömer Kaplıcası

Başlangıçta yer alan gezilecek yerlerden birisi olan Afyonkarahisar Ömer Kaplıcası şehre çok kısa bir mesafe uzaklıkta olup termal kaplıcaların şifalı kaynaklarını sizlerin ayaklarına kadar getiriyor. 15 kilometre uzaklıkta olan bu kaplıcaların genel olarak turizm açısından ele alındığında şehre katkısı oldukça büyüktür. Bu şifalı suları içeren kaplıcanın ne gibi faydaları var diye bakılacak olursa kas ve eklem ağrılarıromatizma ve bronşit gibi önemli hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Bununla birlikte bu kaplıcalara yakın birçok otelin de bulunuyor olmasıyla birlikte oralara gittiğinizde rahatlıkla konaklayabileceğiniz bir yer de bulabilirsiniz. Bu açıdan sizler için tüm hizmetler verilmektedir.

Afyon Ayazini Kilisesi 

Afyon Ayazini Kilisesi 
Afyon Ayazini Kilisesi

Sarp kayalar içine oyulmuş bir kilisedir. İnşa tarihi hakkında net bir bilgi yoktur. Ancak, mimari özelliklerine bakıldığında 1000’li yıllardaki ibadethanelerle benzerlik göstermektedir. İlginizi çekecek tarihi bir mekan.

Gedik Ahmet Paşa Medresesi

Gedik Ahmet Paşa Medresesi

Geçmiş zamanlardan da yani tarihimizden esintiler bırakan bu medrese Afyon’un en değerli mekanlarından biri olarak sayılmaktadır. Zamanında külliye parçası olan bu medresenin yapım tarihi 1472 yılıdır. Yapılış yılına kıyasla ele alındığında kullanılan kesme taşlar oldukça zarif bir mimari ile Ayaz Ağa tarafından Osmanlı mimarisi yansıtılmaya çalışılmıştır. Buna ek olarak bünyesinde bulundurduğu iki adet devasa kubbe ile birlikte 24 küçük kubbesi de vardır. 1997 yılı itibariyle insanların ziyaretine sunulan bu medreseyi görerek tarihi bilgilerinize bir yenisini daha ekleyebilirsiniz.

Kâbe Mescidi

Kâbe Mescidi

Afyonkarahisar’da bulunan Karahisar Kalesinin yakınlarında bulunmakta olan bu mescid aslına bakılacak olursa insanlar tarafından pek bilinmiyor. Fakat buna karşın her halükarda yine şehrin en önemli tarihi başyapıtları arasında yer almaktadır. Bu mescidin ölçülerine bakılacak olursa boyutları Kâbe ile aynı olduğu için yapıldıktan sonra bu isim verilmiştir. İnşa edilme yılına bakılacak olursa bu da 1937 yılında yapılmış olup görmeye değer bir yapıdır.

Karacamal Mağarası

Karacamal Mağarası
Karacamal Mağarası

Afyon Karacamal Mağarası genel olarak anlatımı ve bilgilendirilmesi yapılmadığı için nasıl oluştuğu ve ne zamandan beri bu halde olduğu hakkında pek bir bilgi yoktur. Afyon’un Kocadere ilçesinde bulunuyor olmasıyla birlikte mağara içerisinde daha önce görmediğiniz kadar yarasa görebilirsiniz. Giriş kısmı olarak başlangıçta Karacamal Mağarası oldukça geniş bir girişe sahiptir.

Çay Kervansarayı

Çay Kervansarayı
Çay Kervansarayı

Afyon kervansaray açısından da zamanında ticaret yollarının üzerinde yer aldığı için insanların geçerken uğradığı ve burada aynı zamanda konaklama da yapabileceği tarihi bir kervansaraya sahiptir. Kapalı olan bu kervansaray özelliğiyle birlikte Selçuklu dönemine ait en büyük özellikleri tam anlamıyla yansıtmakta olan bu yapının bir diğer ismi ise Taşhan olarak söylenmektedir. Zaten bu kervansarayın isminden de anlayacağınız üzere konumuna da bakacak olursanız Afyon’un Çay ilçesinde yer alıyor olduğunu göreceksiniz. Tarihin 1278 yılında yapılmış olan bu tarihi yapı eğer tarihi değerlere önem veren biriyseniz kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri olmalıdır.

Amorium Antik Kenti

Amorium Antik Kenti

Bu antik kent Afyon’un tarihi özelliklerini yansıtan ve oldukça güzel bir gezilecek yerlerden biri olan antik kent Emirdağ ilçesinde yer almaktadır. Bununla birlikte tarihi boyunca oldukça fazla medeniyeti bünyesinde bulunduran bu antik kent Emirdağ’a 13 kilometre uzaklıktadır. 1988 yılında Oxford Üniversitesi burada yaptığı ilk kazı çalışmalarını yapmıştır. Bu antik kent üzerinde gerek Roma gerekse Bizans her iki millet de en iyi dönemlerini yaşamıştır. Hatta roma sadece bununla kalmayıp kendi sikkelerini de burası üzerinde bastığı da olmuştur. İlk başlarda Bizans medeniyetinin kalıntılarını bırakan bu kent sonralarda Osmanlı ve Selçuklu ile birleşince ortak bir yaşantı merkezi haline gelmiştir.

Apameia Antik Kenti

Apameia Antik Kenti

Zamanında gerekli değerin verilmemiş olmasıyla birlikte önem gösterilmediği için aynı zamanda kimse tarafından da bilinmemektedir. Aslında oldukça güzel ve görülmeye değer bir antik kent olmasıyla birlikte geçmişte pek çok tarihi kalıntıya ev sahipliği yapan bir yer olarak görülmektedir. Burada yapılan arkeolojik araştırmalar ile birlikte pek çok sikke ve tarihi kalıntı bulunmuştur ve bunlar Afyon’daki müzelerde sergilenmeye sunulmuştur. Kendi bünyesi içerisinde bir stadyumu ve antik tiyatroya da sahip olan bu kent Romanın sahip olduğu dönemlerde Kelainai ismi ile de bilindiği söylenilmektedir.

Gazlıgöl Kaplıcaları

Gazlıgöl Kaplıcaları

Afyonkarahisar konumu itibariyle kaplıcalar ve termal şifalı sular açısından her zaman zengin olduğunu bu şehir içerisinde görebileceğinizi söylemiştik. Hatta zamanla burası oldukça turistik bir mekan olup turistlerin gözde yerlerinden biri haline gelmiştir. Suların şifalı olmasıyla birlikte insanları rahatlatıcı ve huzur verici etkileri de bulunmaktadır.

Afyon ilinin İhsaniye ilçesinde yer alan bu kaplıcalar şehir merkezine ne kadar uzaklıktadır diye soracak olursanız 25 kilometre yol gittikten sonra kaplıcalara ulaşabileceğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca burada yer alan mineral içerikli suların Kızılay Maden Suyunun asıl kaynağı olduğunu bilmelisiniz. Yani bu da şu anlama geliyor ki eğer siz burada bu kaplıcalara girmeye gelecek iseniz yıkanacağınız ve içine gireceğiniz su maden suyu olacaktır. Bölgede yer alan pek çok otel ve konaklama yerleri ile birlikte sizler burada gayet güzel ve yararlı vakitler geçirebileceksiniz.

Afyon Mutfağı

Afyon Mutfağı

Afyona kadar gelip de buranın yöresel lezzetleri ve yemeklerinin tadına bakmadan gitmek hiç de doğru olmayacaktır. Afyon yemekleri içerisinde öncelikle incelenmeye başlanacak olursa çorbadan giriş yapılabilir. Bu yöreye ait eşsiz bir lezzeti olan Sakala Çarpan Çorbası Afyon’a geldiğinizde yemeden gitmemeniz gereken lezzetlerin arasında yer almaktadır. Bu çorba ülkemizde pek çok yerde farklı isimler ile birlikte adlandırılıyor olsa da her şehirde aynı lezzet ve tadına doyulmayan bir çorbadır. Bol bol vitamin içeren ve nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara da iyi gelen bu çorba Afyon’un kültürünü yansıtmaktadır.

Çullama köfte ile devam edilecek olursa bu lezzet de genellikle düğünlerde insanlara sunulan ve tadına doyum olmayan bir yiyecektir. Yine yapımı da sadece yöreye ait olan bu köfteyi afyona geldiğinizde kesinlikle yemelisiniz.

Genellikle afyon yöresine ait olan bir hamur işi yemeklere de gelinecek olursa bükme bunlar arasında kıtır bir börek olarak sizlere sunulabilir. Bükme içine sizler ne isterseniz kendi keyfinize göre hazırlayacağınız iç harçlar ile birlikte farklı tatları bir arada buluşturabilirsiniz. Tabii ki konu sucuğa geldiğinde ise Afyon Sucuğu en kaliteli ve en lezzetli tatların başını çekiyor diyebiliriz. Afyon ili içerisinde farklı bir yeri olan bu sucukların farklı farklı sunumları ile birlikte de insanları günden güne şaşırtan haller almış durumdadır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir