Akyaka Muğla’nın Ula ilçesine bağlı, Gökova Körfezinin kıyısına kurulmuş bir belde. Muğla’dan gelirken Gökova Körfezi manzarasını izleye izleye indiğiniz yolun bitiminde sağa döneceksiniz tabelayı kaçırmayın sakın. Muğlalıların günübirlik denize girmek için geldikleri, yazlıklarının bulunduğu bir yer olmasının yanı sıra sezonuna göre, dışarıdan gelen yerli turisti de bol olan bir yer.
Akyaka’ya geldiğinizde ilk göze çarpan, Muğla’ya özgü evlerin ve tabii ki bacalarının mimarisi. Aynı zamanda bizi Akyaka’ya aşık eden diğer bir şey de bu bölgenin sık çam ormanlarıyla kaplı olması. Akyaka’da bu yeşil doğanın serinliği ve cırcır böceklerinin sesleri gezinize huzur katıyor.
Deniz-Kum-Güneş Alternatifleri
Denize girmek için geldiyseniz merkezde iki seçeneğiniz var. Plajı tercih ederseniz kızgın kumların tadını çıkarır, sörf tahtası veya kano kiralayabilirsiniz. Ya da Akyaka Orman Kampı’na girer, hem yeşilin tadını çıkarır hem de, kayalıklardan ya da küçük iskelelerden denize girebilirsiniz. Akyaka Orman Kampı aynı zamanda hem karavan hem de çadır kampı yapanlar için paha biçilemez bir nokta. Orman içinde güzel bir yürüyüş bile sizi oldukça canlandıracaktır.
Eğer aracınız varsa ve vaktiniz bolsa Akyaka’ya 25km uzaktaki Akbük Plajını, vaktiniz biraz daha kısıtlıysa Çınar Plajını tavsiye edebilirim:
Akbük Plajı bir Fethiyeli olarak benim gördüğüm en berrak, en keyifli denizdi. Kesinlikle vaktiniz varsa buraya uğramalısınız. Yolu biraz virajlı olsa da yeşil çam ormanları arasında keyifli bir yolculuk olacak. Vardığınızda ilk girişte otopark ücreti ve şezlong-şemsiye ücreti ayrı ayrı (otopark 10, 2 şezlong 1 şemsiye 15tl) İlerideki mekanlarda takılmak isterseniz (2 şezlong 1 şemsiye 20-25tl) bir çoğunun kendi ücretsiz otoparkı var. Koyun tek negatif yanı sahil şeridinin tek şezlong genişliğinde olması ve hemen arkasından yol geçmesi. Başta sorun olacak gibi gelse de sıkıntı yaşamadık. Bu sebeple ilerideki mekanları tavsiye edebilirim. Geçen araba sayısı daha az olacaktır.
Çınar Plajı ise tek bir işletmeye bağlı bir plaj. Girişte giriş ücreti veriyorsunuz (İki kişi 30tl) Şezlong girince ücretsiz. Yeme içme imkanı var. Buranın denizi tam burada denize dökülen küçük bir kaynak suyundan dolayı biraz soğuk. Soğuk su sevenler için ideal. Plajı aslında iri taşlı. Ama sahil şeridine kum dökmüşler. Doğal yapıyı bozmuş pek hoş olmamış diyebilirim anca görüntü… Buraya gelirseniz suyun kaynağında da suya girmeyi es geçmeyin derim ? Sürprizler sizi bekliyor olabilir…
Akyaka Azmağı ve Akçapınar Azmağı/Deresi
Akyaka’ya hayat veren azmağa değinmeden geçmek haksızlık olur. Azmak, Akyaka sahiline dökülüyor. Küçük botlarla yarım saat süren azmak turlarına katılarak azmağı görebilirsiniz. Ya da eğer biraz kondisyonunuz varsa kano kiralayıp azmağın içine girebilir, kimi yerde çok sakin, kimi yerde hızlı akan azmakta akıntıya karşı kürek çekebilirsiniz. Sazlıkların arasında nereye gitmek isterseniz özgürsünüz. Suyun berraklığı eminim aklınızı başınızdan alacaktır… Siz akıntıya karşı kürek çekerken, azmak kenarındaki restoranlarda balık yerken sizi izleyenlerden de olabilirsiniz eğer karnınız acıktıysa
Ama ben size pek de bilinmeyen Akçapınar Azmağını tavsiye edeceğim. Akyaka’ya 6 km uzaklıkta olan Akçapınar henüz keşfedilmemiş bir köy. Kitesurfçüler tarafından dolup taşacağı zamanlar yakındır ama. Okaliptüs ağaçlarının sonuna vardığınızda azmağın üzerinden geçen köprüyü ve köprünün üzerinde kano kiralayan yeri göreceksiniz. Buradan kano kiralayarak (kişi başı 30tl) Akyaka’daki azmağa göre çok daha sakin olan suda rahatlıkla kano yapılabiliyor. Asıl güzel olan tarafı birkaç kanoluk bir ekip kurup yola çıkıyorsunuz ve peşinizden küçük bir tekneyle eşlik ediliyor. Yorulursanız çekici hizmeti var ? Daha da güzeli bu bot sazların arasından size rehberlik ederek öyle bir yere götürüyor ki inanamayacaksınız. Amazon’da suya girmenin keyfini çıkarabilirsiniz ? Yanına bir de muhabbet oldu mu da tatilinizin en keyifli vakitlerini yaşatıyor size ?
Kano dönüşü tam köprünün yanındaki Akçapınar Tostçusunun müthiş karışık tostunu yemeden dönmek olmaz.
Tekne Turları
Akyaka’dan aynı zamanda tekne turları kalkıyor ve Gökova Körfezindeki Sedir Adası da dahil birçok koyu kapsayacak şekilde günübirlik turlar düzenliyorlar.
Kitesurf
Gökova Plajında kitesurf yapıldığını göreceksiniz. Kitesurf Akyaka’da her ne kadar yeni bir spor olsa da rüzgarı ve sahil yapısı ile dünyanın sayılı noktaları arasına girmeyi başardı. Akyaka’nın çehresini, mekanlarını bile değiştirdi. Eğer ilginiz varsa denemek eğlenceli olacaktır…
0 Comments