Ülkedeki iklim, enlem, boylam ve irtifa farkları nedeniyle oldukça değişken ve çeşitlidir. Arnavutluk, ağırlıklı olarak dört ayrı mevsim ile Akdeniz ve karasal bir iklimi yaşıyor. Köppen sınıflandırması tarafından tanımlandığı üzere, batı yarıda akdeniz ve subtropikalden Arnavutluk’un doğu yarısında okyanus, kıta ve subarktikaya kadar beş ana iklim türünü barındırmaktadır.
Ülkenin en sıcak bölgeleri Adriyatik ve İyon Denizi kıyıları boyunca yer almaktadır. Aksine, en soğuk alanlar kuzey ve doğu dağlık bölgelerinde konumlandırılmıştır. Aylık ortalama sıcaklık kışın -1°C (30°F), yazın ise 21,8°C (71,2°F) arasındadır. En yüksek sıcaklık 43,9°C (111.0°F), 18 Temmuz 1973’te Kuçova’da kaydedildi. En düşük −29°C (−20°F) sıcaklık 9 Ocak 2017 tarihinde Shtyllë, Librazhd köyünde kaydedildi.
Yağış mevsimden mevsime ve yıldan yıla değişir. Ülke kış aylarında yağışların çoğunu, yaz aylarında ise daha az yağış alır. Ortalama yağış yaklaşık 1.485 milimetredir (58.5 inç). Ortalama yıllık yağış, coğrafi bölgeye bağlı olarak 600 milimetre (24 inç) ile 3.000 milimetre (120 inç) arasında değişmektedir. Kuzeybatı ve güneydoğu yaylaları daha fazla yağış alırken, kuzeydoğu ve güneybatı yaylaları ve batı yaylaları daha az miktarda alır. Ülkenin uzak kuzeyindeki Arnavut Alpleri, yılda en az 3,100 mm (122,0 inç) yağış alan Avrupa’nın en yağışlı bölgeleri arasında kabul edilir.
Colorado Üniversitesinden bir keşif gezisi, bu dağların içindeki göreceli olarak düşük bir yükseklikteki 2.000 metrede (6.600 ft) dört buzul keşfetti; Kar yağışı, kış aylarında düzenli olarak ülkenin yüksek kesimlerinde, özellikle Arnavut Alpleri ve Korab Dağları da dahil olmak üzere kuzey ve doğusundaki dağlarda görülür. Dahası, kar güneybatısındaki kıyı bölgelerine, Ceraunian Dağları’nda olduğu gibi, hemen hemen her kış düşer.
0 Comments