İçindekiler

Karadeniz Bölgesi’nin gözde ve şirin yerlerinden birisi olan Artvin hem doğal güzellikleri hem de kültürel özellikleri açısından gezilip görülmeye değer yerlerden birisidir. Artvin kuzeyde Karadeniz’e, batıda Rize’ye, güneyde Erzurum’a, kuzeybatı’da ise Gürcistan’a yakındır.

Yaylaları, ormanları, şelaleleri ve toprağıyla dünyanın en güzel doğal güzelliklerine sahip şehirlerden biri olan Artvin özellikle doğaya hasret kalanlar için Türkiye’deki en ideal bölgelerden biridir. Üstelik sadece doğası ile değil ayrıca tarihi dokusu, kültürü ve insanıyla da Artvin’de gezilecek yerler listesi bir hayli fazladır.

Doğasıyla, tarihi ve kültürüyle Artvin’i keşfetmek belki bir haftalık süreye sığmayabilir. Fakat Artvin’de gezilecek yerler yabancı ya da yerli turist fark etmeksizin gelen herkesi büyülemektedir. Doğa sporları yapanların, fotoğrafçıların ve tarih tutkunlarının uğrak noktalarından biri olan Artvin’de gezilecek yerler listesi ise aşağıda yer alıyor.

Artvin’e Nasıl Gidilir?

Artvin
Artvin

Artvin iline ulaşmak için hızlı bir yol olarak hava yolunu tercih edebilirsiniz. Bölgeye uçakla hızlı bir şekilde gidebileceğiniz gibi aynı zamanda kara yolu ile ya da tren yolu ile de gidebilirsiniz. Uçakla Artvin’e gitmek için Artvin Hopa Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Trabzon ve Kars havalimanları üzerinden de Artvin üzerine ulaşım sağlamanız mümkündür.

Artvin’e ulaşmak için kara yolunla da ulaşım sağlayabilirsiniz. Artvin iline karayoluyla ulaşım sağlamak için Türkiye’nin hemen her yerinden otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Artvin’e ulaşım sağlamak için diğer bir yol da kendi özel aracınızla gitmektir. Özel aracınızla da çok rahat bir şekilde Artvin iline ulaşım sağlamanız mümkündür. Kendi araçlarıyla Artvin’e gitmek isteyen kişiler Sakarya üzerinden hareket ederek sonrasında sırasıyla Bolu, Merzifon, Ordu, Trabzon ve Rize üzerinden 17 saatte Artvin’e kolay bir şekilde ulaşabilirler. Ankara üzerinden Artvin’e ulaşmak istiyorsanız Çorlu, Merzifon rotasını takip etmeniz gerekir.

Artvin’e ulaşım sağlamak için diğer bir yol da tren yolu ile ulaşım sağlamaktır. Tren ile ulaşım sağlamak için Erzurum ve Kars üzerinden trenle gelip buralardan karayoluyla Artvin’e ulaşabilirsiniz.

Artvin’e Ne Zaman Gidilir?

Artvin
Artvin

Artvin doğal güzellikler ve kültürel etkinlikler açısından gezilip görülmesi gereken en gözde yerlerden birisidir. Ancak il Karadeniz’in en doğu kesiminde yer aldığı için Karadeniz ikliminin tüm etkileri bölgede görülmektedir. Yılın hemen her dönemi yağışlı olarak geçmektedir. En çok yağış Aralık ayında en az yağış ise Temmuz ayında düşmektedir. Bu bakımdan ile gezmek için gitmek için en uygun dönem yaz zamanıdır. Temmuz ayı gibi özellikle bölgeye gelerek ziyaretinizi yapabilirsiniz.

Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi Kanyonu

Oldukça çetrefilli ve zor bir patika yoluna sahip olan Cehennem Deresi Kanyonu kesinlikle Artvin’de görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer almaktadır. Amerika’da bulunan Grand Kanyondan sonra Dünya’nın en büyük ikinci kanyonu olan Cehennem Deresi Kanyonu kimi zaman bir insanın tek başına zor biri şekilde geçeceği patika yollar bulunmaktadır. Kimi zaman yüksekliği 200 metreye kadar ulaşan yamaçları ile birlikte patikanın sonunda engin Karadeniz dağları manzarası ile özellikle doğa sever ve fotoğrafçıların sık sık uğradığı bölgelerden biridir.

Kanyon içerisinde yürüyüş yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sopa ya da zil aracılığıyla hayvanların sizin geldiğinizden haberi olması ve uzaklaşması için ses çıkarmaktadır. Ayrıca hatırlatmakta fayda var ki doğa yürüyüşü ayakkabı olmadan zor aşılacak bir yola sahiptir.

Kafkasör Yaylası

Kafkasör Yaylası

Artvin ili söylenince akla ilk gelen yerlerden birisi Kafkasör Yaylası’dır. Kafkasör Yaylası, Artvin şehir merkezine 10 km kadar mesafede yer alan almaktadır. Doğal atmosferi muhteşem olan yayla, yayla turizmi seven kişiler için özellikle ideal yerlerden birisidir.

Yüksekliği 1.250 metre kadar olan yayla içinde konaklama yapmak için 10 adet 80 kişiyi ağırlayacak kadar bungalov evler bulunmaktadır. Yayla içinde sosyal aktivite olarak boğa güreşleri yapılmaktadır. Boğa güreşleri temmuz ayı içerisinde gerçekleşmekte ve üç gün kadar güreşler devam etmektedir. Artvin iline gelen turistlerin oldukça ilgisini çeken boğa güreşleri yayla turizminde ilgi ve keyifle seyredilmektedir. Boğa güreşleri dışında yaylada aynı zamanda folklor etkinlikler, müzik gösterileri gibi aktivitelerde düzenlenmektedir. Tüm bu aktiviteler buraya gelen ziyaretçileri daha çok kendisine çekmektedir.

Kafkasör Yaylası, pek çok eğlenceli etkinlikleri, muhteşem doğal güzellikleri gibi daha pek çok görsel şölenleriyle bölgede gezilip görülmeye değer yerler içerisinde yer almaktadır. Doğa severler için ideal merkezlerden birisi olan yayla özellikle yayla turizmine meraklı kişiler için mutlaka gidilip görülmesi gerekli yerlerdendir. Artvin yolculuğunuzun ilk durağı olarak mutlaka bu güzel atmosferi tatmanızı tavsiye ederiz. Yaylaya geldiğinde konaklama için 80 yatak kapasiteli bungalov evlerini tercih edebilirsiniz. Yaylada kaldığınız gün boyunca bu evlerde rahatça konaklama imkanı bulabilirsiniz.

Tamara Odaları ve Suatan Şelalesi

Suatan Şelalesi

Eğer Artvin’e doğal güzellikleri görmek ve rahatlamak için gitmişseniz kesinlikle Tamara Odaları ve Suatan Şelalesi bunun için birebir. Eski zamanlarda rahiplerin düşünmek için inzivaya çekildiği yerlerden biri olan bu bölgeye Aşağı Koyunlu Köyü’nden 2 saatlik harika bir doğa yürüyüşü ile ulaşmak mümkün.

Yürüyüş yolunun sonunda bir kısmı tamamen kayaya yaslanmış bir kaya kilisesini ile birlikte toplam iki tarihi mekan bulunmaktadır. Kayaların içi oyularak yapılan odayla birlikte kısa bir içsel huzur ve keşif için harika bir seçenektir. Ayrıca yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüş sonrasında varılan Suatan Şelalesi de Artvin’de görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda. Yaklaşık olarak 60 metre yükseklikten dökülen Suatan Şelalesi ziyaretçilerini doğanın güzelliği ve gücü karşısında hayran bırakıyor. Karadeniz’e özgü yeşil ormanlarla buluşan şelale harika bir fotoğraf imkanı sağlıyor.

Atatepe

Atatepe

Artvin’de gezilip görülecek yerlerden birisi de Atatepe’dir. Burasını önemli kılan üç vadiye yakın olması, Atatürk heykelinin bulunmasıdır. Artvin ilini rahatça gözlemleyebilmek için burası en ideal merkezlerden birisidir.  Buradan üç vadiyi kolayca görebilirsiniz. Ayrica Artvin’in pek çok güzelliklerini de bu noktadan rahat bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Bu açıdan Artvin ilini detaylı bir şekilde gezmek ve tanımak isteyen kişiler bölgenin bu noktasına mutlaka gelmeleri gerekir.

Atatepe’de  bulunan Atatürk Heykeli, 10 ton bakır ve 40 ton çelik kullanılarak inşa edilmiştir. Burası ulu önder Atatürk’ümüzün Büyük Taarruz Zaferi öncesinde Afyon Kocatepe’de duruşunu sergilemektedir. Bu bakımdan burası manevi olarak da pek çok güzel anlamları çağrıştırdığı için özel bir yerdir. Artvin’e gelen kişiler ziyaretleri içinde Atatepe’yi de eklemeyi kesinlikle unutmasınlar. Buraya gezip görmek için geldikten sonra bölgeyi güzelce tanıdıktan sonra dinlenmek ve bölgenin güzelliklerini doyasıya seyretmek için bölgede bulunan kafeterya ya da restoranlarda mola verebilirsiniz. Hem keyifli bir ziyaret hem de dinlenmek için ideal bir köşe için Atatepe Artvin’de uğrayabileceğiniz en ideal merkezlerden birisidir.

Dolishane Kilisesi

Dolishane Kilisesi
Dolishane Kilisesi

Artvin ilinin kültürel olarak ziyaret edilecek yerlerinden birisi de Dolishane Kilisesi’dir. Dolishane Kilisesi, 10. Yüzyıl ortalarında Bagratlı Kral Sumbath tarafından yaptırılmıştır. Artvin’in tarihini en iyi şekilde anlatan ve o dönemdeki kültürü ve yaşadığı dönemi anlatan yerlerden birisidir. Dolishane Kilisesi, Artvin’in merkez ilçesi olan Hamamlı köyünde bulunmaktadır.

Kilise aslında daha önceleri manastır olarak yapılandırılmıştı Daha sonra kilise olarak kullanılmıştır. Bölgede İslamiyet hakim olduktan sonra ise kilise bir süre cami olarak kullanılmaya başlamıştır. Cami olarak kilisenin yapılandırılması için kilise içinde bulunan freskler badana edilmiştir. Bu şekilde burası bir süre camiye dönüştürülmüştür. Bundan anlıyoruz ki yapı pek çok değişik inançlar amacıyla kullanılmıştır. Bu durum bölgede farklı inanç ve kültürde yaşayan uygarlıkları tanıtması için de ayrıca önemlidir. Yapı bu açıdan ilin medeniyetini ve kültürel tarihini bu zamana kadar tanıtması açısından da oldukça önemlidir. Artvin iline gelince bu yapıyı da ziyaretleriniz içine katabilirsiniz.

Otingo Kaplıcası

Otingo Kaplıcası

Borçka ilçesinin Balcı Köyü içerisinde yer alan Otingo Kaplıcası özellikle şifa verici özelliği ile bilinmektedir. Her yıl sadece Dünya çevresinden binlerce kişiyi ağırlayan 300 yıllık tarihi mekan özellikle romatizma ve benzeri hastalıklara çok iyi geldiği düşünülmektedir. Ayrıca içerisinde sosyal tesis ve konaklamak için otelde bölge de Artvin’de gezilecek yerler arasındadır.

Dört Kilise Manastırı

Dört Kilise Manastırı
Dört Kilise Manastırı

Yaklaşık olarak 1200 yıllık bir tarihi bulunan Dört Kilise Manastırı Artvin’de bulunan birçok tarihi ve dini mekandan sadece biri. Aslında bir kilise olmasına rağmen dört şapelde oluştuğu için bu ismi alan kilise 1000 yılı aşkın yaşına rağmen halen daha sağlam temelleri üzerinde duruyor. Fakat bölgede bulunan birçok tarihi kilise gibi buranında önemli ölçüde bakımsız kaldığı söylenebilir.

Hatilla Vadisi Milli Parkı

Hatilla Vadisi Milli Parkı

Artvin merkeze oldukça yakın bir konumda bulunan Hatilla Vadisi 1994 yılından bu yana milli park statüsünde yer almaktadır. Yeşilin onlarca farklı tonunu çok rahat bir şekilde seyredebileceğiniz 17,138 hektarlık alanda ayı, tilki, yaban domuzu, kartal ve benzeri birçok yabani hayvan bulunuyor.

Yüzlerce farklı endemik türünde bitkisi, çam ağaçları ve yürüyüş yollarının yanı sıra piknik ve kamp için ayrılmış alanlarında bulunduğu bölgede ayrıca bungalov evlerde de konaklamak mümkün. Ayrıca Artvin’de gidilmesi gereken yerler arasında olan bu bölgenin en büyük özelliği ise Türkiye’nin en büyük cam terasına ev sahipliği yapması. Yaklaşık 500 metre yükseklikte bulunan cam teras engin vadi manzarasını hem korku hem de şaşkınlıkla izlenilmesini sağlıyor.

Borçka Karagöl

Borçka Karagöl

Artvin’in en çok bilinen ve ziyaretçi alan gölü olan Karagöl özellikle kampçıların ilk durak noktalarından biridir. Özellikle hafta içi günlerde kimsenin fazla uğramadığı göl kıyıları Türkiye’de kamp yapılacak en iyi yerlerden birini oluşturuyor. Fakat etrafında bulunan piknik alanı dolayısıyla özellikle hafta sonları önemli ölçüde piknikçi ağırladığı için çok fazla ses ve gürültü olabiliyor. Ormanın sık bitki örtüsünden oluşmasından dolayı fazla içerilere girilememesi kampçıların en çok rahatsız olduğu konulardan biri olsa da yine de görülmesi gereken Artvin’in en huzur dolu noktalarından biri Karagöl.

Atabarı Kayak Merkezi

Atabarı Kayak Merkezi

Artvin’e kışın gitmek için en güzel sebeplerden biri olan Atabarı Kayak Merkezi bölgenin önemli kış turizm unsurlarından birini oluşturuyor. Kışın bambaşka bir doğaya bürünen Artvin’in manzarasını izlemek için dahi gitmeye değer bir yer. Yaklaşık 800 metre uzunluğunda bir piste sahip olan merkezde ayrıca eğitim almakta mümkün.

Artvin Festivalleri

Artvin Festivalleri

Doğal güzelliklerinin yanı sıra Artvin festivalleri de Artvin’e gitmek için başlı başına bir sebep. Özellikle yaz aylarında ağırlık kazanan onlarca farklı festivalin bulunduğu kentte gitmeden önce birbirinden eğlenceli ve güzel festivallerin tarihlerine bakmakta fayda var.

Hem eğlenmek hem de Artvin halkının kültürünü öğrenmek için harika bir yol olan festivaller farklı bir sürü yemek tatmak ve insanlarla tanışmak için önemli bir fırsat.

Artvin’de Kamp Yapmak

Özellikle doğa tutkunlarının uğrak bölgesi olan Artvin bu bakımdan kampçılarında adeta hayallerini tasvir eden bir cennet. Her kampçının hayalinde olan keşfe açık ormanları ve gölleriyle hem seyir zevkini arttıran manzaraları hem de kendine has havası ile insana yaşama sevinci veriyor.

Fakat burada Artvin’de kamp yapmayı düşünen kişilerin öncelikle birkaç noktaya dikkat etmesi gerekiyor. Türkiye’nin ayı popülasyonu bakımından ön sıralarda yer alan Artvin’de kamp yapmak biraz tedbir gerektiriyor. Öncelikle gidenlerin kamp yaptıkları bölgede yüksek oktavdan konuşarak, ateş yakarak ve şarkı söyleyerek bu bölgede insanların olduğunu hayvanlara göstermesi gerekiyor. Ayrıca herhangi bir av dükkanından alınabilecek torpillerde bir saat arayla patlatılarak önemli ölçüde iş görecektir. Normal koşullarda insanların olduğu bölgeye uğramayan ayıları bu şekilde uzak tutabilmek mümkün olabiliyor. Yine de gereken tedbirleri de almakta fayda var. Bazı bölgelerde sürekli olarak duyulan silah sesleri ise aynı şekilde ayıların bağ, bahçe ve köylere gelmemesi amacıyla atılmaktadır.

Artvin Mutfağı
Artvin Mutfağı

Oldukça geniş bir yemek kültürü olan Artvin mutfağı başlı başına bir keşif gerektirmektedir. Karadeniz mutfağının kendine has kültürünün yanı sıra LazGürcü ve Anadolu mutfağından da izler bulunan Artvin mutfağında kesinlikle tadılması gereken başlıca yemekler ise Hamsili PilavBenekli AlabalıkKristal PideKayganaKuymakKalaco ve Laz böreği’dir.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir