Türkiye’den Avrupa’ya geçişlerde en çok kullanılan ülkelerden birisi Belçika’dır. Sadece Avrupa’ya giriş için değil, aynı zamanda orada yapılacak olan işler, eğitim ya da turistik amaçlar ile de bu ülkeye gitmek gerekebilir. Bu tür durumlarda ise Belçika vizesi almak gerekir.
Umuma mahsus pasaport sahipleri Belçika’ya girerken vize almak zorundadırlar. Çünkü Belçika, Schengen Bölgesi’ne ait bir ülke olmasından dolayı bu kişilerden vize ister. Başvuru için akredite edilmiş seyahat acentaları, anlaşmalı aracı kurumlar ve konsolosluklara gidilebilir. Ancak hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri turistik ya da benzer ziyaretlerde Belçika vizesinden muaftırlar.
Belçika Vizesi İçin Gereken Evraklar
- Başvuru formu: Belçika için vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin başvuru formu doldurmaları şarttır. Söz konusu başvuru formu eksiksiz doldurulmalı, ilgi yerleri imzalanmalı ve üzerine mutlaka tarih atılmalıdır. Başvuru formu İngilizce, Fransızca, Almanca ya da Flemenkçe doldurulabilir.
- Gidiş ve dönüş biletleri: Vize veren ülkeler başvuru anında ilk olarak kişinin ülkesine geri dönüp dönmeyeceğine bakarlar. Çünkü geri dönmek niyetinde olmayıp göçmen ya da kaçak şeklinde yaşayan insanların olması ülkelerin istemediği bir durumdur. Bundan dolayı da başvuru sırasında Belçika’ya gidiş ve Belçika’dan dönüş için alınan biletler gösterilir. Bunun yanı sıra ilgili birime ülkeye geri dönmek için çok önemli nedenlerin olduğu bazı evraklar da teslim edilebilir. Bankadaki para ve diğer mal varlıklarını gösteren bir takım dökümanlar da ihtiyaç halinde bu kapsama girer.
- Seyahat amacını gösteren belgeler: Kişiler Belçika’ya kimi zaman ticaret için, kimi zaman fuara katılmak için gidebilirler. Bu tarz durumlarda katılım gösterilecek etkinlik ile ilgili belgeler, etkinliğe giriş biletleri ve benzer evraklar başvuru dosyasına konulur. Böylece yetkililer, ne amaçla ülkelerine girilmek istendiğini incelelerler.
- Kalınacak yeri gösterene belgeler: Herhangi bir otel rezervasyonu ya da kiralanan bir eve dair evraklar başvuru dosyasına bırakılır. Hangi adreste ve kaç gün ya da hafta kalınacağı bu şekilde ibraz edilir. Yetkiler de bu evrakları inceleyerek değerlendirme yaparlar.
- Pasaport: Kişinin pasaportunun incelenmesi ve vize işleminin yapılması için pasaporta ihtiyaç duyulur. Başvuru esnasında pasaport yetkililere teslim edilir. Buradan kimlik bilgileri, daha önce gidilip gelinen ülkeler ve diğer ayrıntılar öğrenilir. Özellikle de Belçika gibi güvenliğin sıkı olduğu bir ülkede pasaportun kalan kullanım süresi gibi detaylar da önem taşır.
- İstenilen ebatlarda biyometrik fotoğraflar: Aracı kurumun ya da konsolosluğun istediği kadar biyometrik fotoğraf getirilir.
Süreçler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vize başvurusu yapan kişiler öncelikli olarak kurumlardan randevu alırlar. İnternet üzerinden ya da bizzat gidilerek randevu alınabilir. Ardından randevu sürecinde evrak teslimleri yapılır ve en sonunda da yetkililer evrakları incelerler. Sonraki 2-3 haftalık periyotta vizeye dair karar verilir ve kişiye belgeleri teslim edilir.
Başvuru sürecinde evrakların doğru hazırlanması, kurallara uygun fotoğraflar çektirilmesi ve istenilen diğer dokümanların sağlanması gerekir. Aynı zamanda başvuru sırasında harç da alınır.
0 Comments