İçindekiler
Beyrut, merkezinde yaklaşık 2.1 milyon insanın yaşadığı, Lübnan’ın başkentidir . Şehir Doğu Akdeniz’e doğru uzanan küçük bir burun üzerinde kurulmuştur ve Lübnan’ın en büyük şehridir. Beyrut Lübnan’ın en kozmopolit şehridir ve bağımsızlığından beri Lübnan’ın ticaret ve finans merkezi olmuştur. Lübnan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz gidebildiği ülkelerden biridir.
Beyrut şehir merkezi, Beyrut Limanı ve Beyrut Marinası’nın yanında yer alır. Birçok dükkan, otel ve Pazar Beyrut’un merkezinde yer alır. Ayrıca birçok tarihi mekana ve eski kiliselere, camilere ev sahipliği yapmaktadır.
Beyrutlular çok kibar, arkadaş canlısı, sosyal ve dışa dönük insanlardır. Yerliler halk sizi tanımaktan ve hatta sizi şehrin etrafında görmekten mutlu olacak kadar misafirperverdir. Beyrut, gece hayatı anlamında da Tel Aviv’le beraber Orta Doğu’da başı çeker. Alkol süpermarketlerde çok ucuzdur ancak gece mekanlarında fiyatlar Avrupa’yı geçebilir.
Beyrut’ta sigara içmek çok yaygın ve insanların büyük bir kısmı sigara içiyor. Halka açık yerlerde sigara içilmesi 2012’de yasaklandı ancak yasaları uygulayan dumansız bir yer bulmak kolay değil.
Orta Doğu’nun Paris’i unvanına sahip olan Beyrut’ta Avrupa mimarisine ait birçok bina göreceksiniz. Beyrut halkı anadilleri olan Arapçanın yanı sıra iyi bir şekilde İngilizce ve Fransızca konuşur.
Güvercin Kayaları (Pigeon Rocks)

Burası karadan ayrılan anıtsal bir doğal kemer. Yol kenarındaki kafelerden birinde oturup güneşin batışını seyretmek için harika bir yer. Kayaların önünde sahile giden bir patika bulunur. Ziyaretçiler küçük balıkçı tekneleri ile kayaların etrafında ve çevresinde tekne turuna çıkabilirler. Bu turlardan birine çıkmak isterseniz fiyat konusunda önceden pazarlık edin.
Place de l’Etoile (Nejmeh Square)

İlk olarak 20. yüzyılın başlarında Fransızlar tarafından şehir merkezinde inşa edilen Place de l’Etoile, savaş sırasında çok fazla hasar aldı ancak yakın zamanda restore edildi. Meydanın merkezinde Saint George Rum Ortodoks Katedrali bulunur. Beyrut’taki Ortodoks topluluğunun ana katedrali ve şehrin en eski kilisesidir. Burada Osmanlı tarafından yaptırılan ünlü bir saat kulesi de bulunur.
Roma Berytus Sütunları

1963’te keşfedilen bu beş sütun, St. George Maronit Katedrali’nin solunda bulunur.
Roma Hamamları

Bank Street’in arkasında yer alan kalıntılar ilk olarak 1968-69 yıllarında keşfedilmiştir ve 1995-1997 yıllarında kapsamlı bir kazı ile ortaya çıkarılmıştır.
Grand Serail

1853’te bir Osmanlı askeri kışlası olarak inşa edilen bu bina, Fransız mandası sırasında Fransız valisinin karargâhıydı. Lübnan’ın bağımsızlığından sonra hükümet sarayı oldu.
Osmanlı Askeri Hastanesi (Ottoman Military Hospital)

Grand Serail’in hemen önündeki bu büyük bina, 1860 yılında bir askeri hastane olarak inşa edildi. Fransız mandası döneminden 1960’lara kadar hukuk mahkemesi olarak görev yaptı. Tamamen yenilenmiştir ve şu an Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Konseyi’ne ev sahipliği yapmaktadır.
Saint Georges Katedrali

1767’de inşa edilen bu Rum-Ortodoks kilisesi Beyrut’un en eski kilisesidir. Savaş sırasında duvarlarındaki dekorasyonlar kayboldu. Katedral yakın zamanda restore edilmiştir.
Capucins Saint Louis Kilisesi

1863 yılında açılan bu kilise Beyrut’taki Latin topluluğuna hizmet etmiştir.
Protestan Kilisesi

1867 yılında bir grup Evanjelik Anglo-Amerikan misyoner tarafından inşa edilmiştir.
St. George Maronit Katedrali

Emir Bechir Caddesi’nde bulunan, 1888 yılında inşa edilen bu kilisenin stili neo-klasiktir. Katedral 2000 yılında tamamen restore edilmiştir.
Al Omari Camii

Aslen Aziz John (1113-1150) Haçlı Katedrali olarak inşa edilen bina, 1291 yılında Memlüklüler tarafından şehrin büyük camisine dönüştürülmüştür.
Zawiyat İbn El-Arraq

1517’de Muhammed İbn El-Arrak Addimashqi tarafından yaptırılan bu bina aslen bir İslami hukuk okuluydu. 1991’deki savaş sonrası temizlik sürecinde yeniden keşfedildi.
Amir Assaf Cami

Bab-Es-Saray Camii de denir. Belediye Binası’nın karşısında yer almaktadır.
Majidiyyeh Camii

Bu cami, 19. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş ve Osmanlı sultanı 1. Abdülmecid’in (1839-1861) ismini almıştır.
Jeita Grotto

Beyrut’un 20 km kuzeyinde, Nahr al-Kalb Vadisi’nde bulunan kristalize mağaraların tamamı (iki adet kireçtaşı mağarası ve 6230 m uzunluğundaki bir derenin geçtiği alt mağaralar) toplamda 9000 metreden fazla olup, dünyanın en büyük sarkıtlarını bünyesinden barındırır. Salı – Pazar 09:00 -15:00 arası ziyaret edilebilir. Buraya teleferik ile ulaşabilirsiniz.
Beyrut Ulusal Müzesi (National Museum Of Beirut)

Tarih öncesi çağlardan günümüze yaklaşık 1.300 eser sergilenmektedir.
AUB Museum

Orta Doğu’nun en eski müzesidir.Beyrut Ulusal Müzesi’ndeki kadar çok eser bulundurmaz fakat yine de oldukça etkileyicidir. Giriş ücretsizdir.
Sursock Müzesi

Binanın kendisi tipik 18. yüzyıl Lübnan mimarisinin mükemmel bir örneğidir.
Lübnan Yemek Kültürü
Geniş ve lezzetli Lübnan mutfağından denemenizi tavsiye ettiğimiz yiyeceklere bir göz atın:
Humus: Nohut, tahin, limon suyu, sarımsak, tuz ve zeytinyağı ile yapılan bir meze. Ekmek, soğan, domates, nane ve salatalık turşusu ve zeytinle servis edilir.
Falafel: Kızarmış nohut topları. Ekmek, tahin ve sebze içeren bir tabakta servis edilir. Taze sebze ve susam sosu içeren rulo sandviç olarak da servis edilir.
Tabboule: Nane, domates, taze soğan, bulgur, zeytinyağı ve limon suyu ile yapılan bir maydanoz salatası.
Fattoush: Domates, salatalık, turp, taze soğan, nane, limon suyu ve zeytinyağı ile yapılan bir marul salatası. Üzerine biraz kızarmış ekmek serpilerek servis edilir.
Salatit Kizbara bi-Banadoura: Limon suyu ve zeytinyağı ile yapılan bir domates salatası.
Batata bi-Kizbara: Fırında patates, kişniş ve ezilmiş biber parçalarından yapılan, üstüne limon suyu sıkılarak servis edilen bir yemek. Meze olarak ya da ekmek arası tüketilir.
Mjaddara: Pişmiş mercimek, pirinç veya bulgur ile baharat, zeytinyağı, kızarmış soğan kullanılarak yapılan bir yemek.
Muhammara: Kırmızı biber, ceviz, ekmek kırıntısı, zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, soğan, sarımsak ve baharatlardan yapılan bir sos.
Mutabbal (veya Mutabbal Beitinjân): Tahin, limon suyu ve zeytinyağı ile pişmiş patlıcanlardan yapılan bir yemek.
Loubie bi-Zeit: Zeytinyağı, domates, soğan, sarımsak ve baharatlarla kızarmış yeşil fasulye yemeği.
Bâmie bi-Zeit : Domates ve soğan ile kızarmış bamya.
Şerbet ‘adas : Basit ama lezzetli bir mercimek çorbası.
Lübnan Gece Hayatı
Lübnan’ın Biel bölgesinde bulunan SkyBar deniz manzaralı bir açık hava gece kulübüdür. Beyrut’taki en populer ve en pahalı gece kulübüdür. Kış aylarında kapalıdır.
BO18 bir park alanının altına inşa edilmiş popüler bir gece kulübüdür. Ziyaretçiler park alanına arabalarını park eder ve merdivenlerden aşağıya inerek kulübe ulaşır. Bazen çatı açılır ve dans ederken gökyüzünü görebilirsiniz.
Yukunkun dubstep’ten house’a ve diskodan funk ve hip-hop’a çeşitli müzikler çalan bir kulüp. Bazen burada rock konserleri de düzenlenir. Beyrut gece hayatının iddialı olmayan bir parçası ama kesinlikle bir tarzı ve atmosferi var.
Grand Factory Beyrut’un hemen dışında, Dora karayolunun kuzeyindeki Bourj Hammoud’ın sanayi bölgesinde yer alan bir başka roof bar. Liman, deniz ve dağ manzaraları muhteşem.
Gatsby Uruguay Street’te yer alan 1920’lerden kalma bir bar. Açık hava oturma alanı bulunur.
0 Comments