İçindekiler
Biga Gezilecek Yerler
Parion

Balıklıçeşme beldesine bağlı Kemer köyünün 1 km. doğusundadır. Biga Yarımadası antik yerleşim yoğunluğu açısından Dünyada eşine az rastlanır yörelerin başında gelir. Parion da bu yarımadada yer alan antik yerleşimlerden biridir. Parion’un ismi ilk kez Herodotos’da geçmiştir. M.Ö. 709 yılında kurulduğu düşünülen Parion’un, ‘Kolonizasyon Çağı’nda Erythrai’li, Miletos’lu ve Paros’lu göçmenler tarafından iskan edildiği söylenmektedir. Ayrıca kentin Thasos adasından gelenlerce kolonize edildiği şeklinde de görüşler vardır. 2005 yılından bu yana Prof. Dr. Cevat Başaran başkanlığında sürdürülen kazılar çerçevesinde 5 bin kişi kapasiteli amfitiyatrosu ve nekropol, Roma villası, yamaç yapısı ortaya çıkarılmıştır.
Priapos

Karabiga’daki bu antik kent adını Tanrıça Aphrodite’nin Dionysos’la sevişmesinden doğan oğlu bağ-bahçe tanrısı Priapos’dan almaktadır. M.Ö. 5. yüzyılda şarapçılığıyla ün kazandığı ve Yunanistan’a şarap gönderdiği biliniyor. Evliya Çelebi’nin söz ettiği “6 köşeli bakımsız kalesinin” duvarları ve burçları bugün hala gezilebilir. Yörede ayrıntılı bir kazı yapılmamıştır.
Çarşı Camii ve Büyük Şadırvan

Gelibolu’lu Tahsin Kalfa’nın 1911 yılında yaptığı Çarşı Camii’nin ibadet mekanı tek, son cemaat mahalli ise üç kubbelidir. Caminin tam karşısında bulunan, gene 1911 yıllarında yapımı tamamlanan, 12 kubbeli mermerden şadırvan ise görülmeye değer eserlerdendir.
Granikos Savaş Alanı

Büyük İskender’in Anadolu’yu geçerken, 40 bin kişilik Pers ordusuyla M.Ö. 334 yılında yaptığı savaş bu alanda gerçekleşmiştir. Karabiga belgesinin girişinde yer almaktadır, hiç bir kalıntı yoktur.
Ulu Cami

500 yıllık geçmişiyle Biga’nın en eski camiisidir.Temel duvarları üç sıra tuğla ve bir sıra kesme taştan örgüsü ile Beylik Devri, Osmanlı yapısı karakterini taşımaktadır. Üst kısımları tuğla örgülüdür.
Mehmet Rüştü Bey Konağı
Alanyalı kereste tüccarı Mehmet Rüştü Efendi’nin 1800’lerin sonlarında yaptırdığı konak. Torunları konağı koruma altına alarak, restore ettirdi. Otel olarak kullanılıyor.
Halimbey Konağı
19.yüzyıl sonlarında, yelkenli gemisiyle Antalya ile Karabiga arasında ticaret yapan Mustafa Bey Biga’ya yerleşir. Çocukları İbrahim , Lütfü ve Halim Gürsel Biga’da iki un fabrikası kurarlar. Bu tarihi köşk Halim Gürsel’e ait idi. Uzun süre harap halde kalan konağı Biga Belediyesi 2008 yılı içerisinde Kent Müzesi yapmak için devraldı. 2009’da restorasyonu tamamlanan köşk kent müzesi olarak hizmete açıldı.
Aksaz, Şahmelek
Biga’nın temiz deniziyle bilinen sayfiye mekanıdır.
Karabiga
Biga ilçe merkezinden 26 km uzaklıkta Marmara Denizi kıyısında yer alan bir beldedir. Muhteşem bir manzaraya sahip Karabiga’da deniz kıyısında yer alan restoranlarda yemek yiyebilir ve sahil boyu güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Karabiga Limanından tekne kiralayıp deniz turu yapabilirsiniz. Karabiga Beldesinde yer alan Kadınlar hamamı plajı, Kocakum Koyu ve Küçük Mersin Koyunda denize girebilirsiniz. Ayrıca burada çadır ile kamp kurup konaklamanız mümkün. Karabiga Beldesinin Nato Bölgesi çam ağaçları ile kaplıdır. Burada sevdikleriniz ile güzel bir piknik yapabilirsiniz. Karabiga beldesi doğal güzellikleri dışında tarihi kalıntılara da sahiptir. Karabiga Beldesinin 3 km uzağında Karabiga Kaleleri olarak bilinen tarihi kalıntılar bulunmaktadır. MÖ. 7. Yüzyılda yaşamış olan Milet Kolonisine ait bu tarihi kalıntılar sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Karabiga Beldesinde hem doğanın tadını çıkarıp hem de tarihi bir gezi yapabilirsiniz.
Nilüfer Gölü
Kalafat Köyü’nün hudutları içerisinde bulunan, yüzeyleri nilüfer çiçekleriyle kaplı göl kümeleri adeta Biga’nın Abant’ı denilebilecek güzellik arzeder.
Biga Şehitliği
Hamdibey mahallesi Namazgah semtindedir. Çanakkale savaşlarında cephede yaralanarak Biga’da bulunan 1.850 yataklı Harp hastanesinde sevk edilen ve ancak kurtarılamayarak şehit olan 173 askerimizin mezarları vardır. Hamdi Bey’in mezarı da buradadır. Anıt 1916 yılında yapılmıştır.
Nüfus
Biga merkez, Balıklıçeşme, Mozçeşme, Yeniçiftlik, Karabiga ve Gümüşçay beldeleriyle birlikte toplam nüfusu, 2012 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sonuçlarına göre 83.594’tür.
Plajlar
Karabiga Halk Plajı ve Kemer Halk Plajı adında iki adet muazzam ve sıcak sulu plaj bulunmaktadır. Yılın Mayıs ayından Ekim ayına kadar girilebilir sıcaklıklara sahiptir.
Festival
Mayıs ayında Kültür ve Sanat Etkinlikleri adında panayır tadında bir etkinlik düzenlenmektedir.
Nasıl Gidilir ?
Çanakkale merkez ile arasında 94 km vardır ve karayolu ile yaklaşık 1 saat 15 dk da ulaşılabilir. Biga’nın transit bir yol ve kavşak üzerinde olması; İstanbul’dan Bandırma üzerinden feribotla 3 saatte, karayoluyla Bursa’dan 3 saatte, İzmir’den 6 saatte, Edirne’den 4 saatte, Ankara’dan 8 saatte ulaşım imkanı vermektedir. Havaalanından 97 km. Uzaklıkta bulunmaktadır. Havaalanı ile arasında 97 km’lik bir mesafe bulunmaktadır. Şehiriçi transferler günü belirli saatlerinde mevcuttur.
0 Comments