İçindekiler
Doğu Anadolu Bölgemizin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Bingöl, 1944 yılına kadar Çapakçur ismi ile anılmıştır. Çayır ve meralarının bereketliliği ile adından söz ettiren şehir, Elviya Çelebi’nin de seyahatnamesinde bahsettiği yayları ile meşhurdur. Bingöl turumuza doğal güzelliği ile dikkatleri çeken Turna Gölü’nden başlayalım.
Turna Gölü

38 hektarlık bir krater gölü olan Turna Gölü, üç tarafı dağlar ile çevrili düz bir arazide yer alır. Şu anda kapladığı alan 300 m2’den fazla olan gölün 500 m2’ye kadar büyütülmesi planlanmakta. Derinliğinin ise 50 veya 60 metreden fazla olduğu tahmin ediliyor. Bu gölün en dikkat çeken özelliği, Bingöl Yüzen Ada adı verilen ada parçaları. Bu 3 ada ise, göldeki torak parçalarının ayrılmasıyla oluşmuş durumda. Zeminden ve birbirlerinden bağımsızlar. Rüzgârın etkisiyle hareket eden, yüzen adaların ismi de buradan gelmekte.
Dikkat çekici bir doğa olayına ev sahipliği yapan Turna Gölü, her mevsimde su seviyesini koruyor. Suyunun berrak ve tatlı olmasının yanında, gölde hiçbir madeni tuz barınmıyor. Muhteşem bir doğa güzelliğiyle sizleri büyüleyecek olan Turna Gölü, Bingöl’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. Bingöl’ün merkezinden 45 km uzaklıkta olan Göl, Hazarşah Köyünde bulunmakta.
Bingöl Yüzen Adalar

Bingöl’ün Solhan İlçesindeki Hazarşah Köyünde bulunan Turna Gölü’nün üzerinde bulunan Yüzen Adalar, olağanüstü bir doğa olayı olarak görülmekte. Turna Gölü’nün çevresinde bulunan sık ve uzun otların yakılmasıyla çevre halkı tarafından keşfedilen Yüzen Adalar’ın her birinin çapı 10’ar metre uzunluğunda. Ülkemizdeki de yüzen adaların en büyükleri olma özelliğine sahip adalar, görülmeye değer cinsten bir doğa güzelliği sunuyor. Bu alan ise, Tabiat alanı olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Turizm açısından bölgeye can vermektedir.
Hazarşah Köyü

Hazarşah Köyü, Bingöl’e 71 km uzaklıkta. Köyün özelliği zazalardan oluşması. Oldukça etkileyici olan köyün eski ismi ise Hezarşa. Nüfusu 3000’in üzerinde olan köyün halkı Az Aşireti mensuplarından oluşur. Daha önceden Ermenilerin yaşadığı köye 1600’lü yıllarda Az Aşireti yerleşmiş. Eğer Bitlis’e yolunuz düşerse bu şirin köyü ziyaret etmenizi öneririz.
Çir Şelalesi

Çir Şelalesi: Uzun dere köyünün adını aldığı derenin, Çir taşı adi verilen 100 m. yükseklikteki kayalığın ortasından geçen güzel görünümlü bir şelaledir. Su 50 m. yükseklikten alt tarafı kayalık olan dere yatağına düşerken güzel bir görünüm arz etmektedir.
Bingöl Yolçatı Kayak Merkezi

Kış turizminin en önemli merkezlerinden biri olan Bingöl Yolçatı Kayak Merkezi, Bingöl il merkezine 25 km uzaklıktadır. 950 metre uzunluğundaki merkez, anayol güzergâhında olup kolay ulaşım imkânına sahiptir. Konakla yapmak isterseniz size otel imkânı da sunan merkezde 100 kişi kapasiteli bir otel bulunmakta. Kış tatili yapmak isteyenler için ideal bir Kayak Merkezidir.
0 Comments