İçindekiler

Tarih ve doğanın iç içe yaşandığı Bitlis, dünyaca ünlü krater gölü olan Nemrut Gölü, büyük bir alana yayılmış tarihi Selçuk Mezarlığı ve daha birçok tarihi ve doğal yapılarıyla mutlaka görülmesi gereken illerimizden bir tanesidir. Biz de bu güzel ilimizdeki gezimize Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Gölü ile başlayalım.

Nemrut Gölü

Nemrut Gölü
Nemrut Gölü

Ülkemizin en büyük krater gölü olan Nemrut Gölü, dünyada ise ikinci büyüklüktedir. İsmini Babil Hükümdarı Nemrut’tan almaktadır. Yüksekliği 3050 metredir. Jeolojik patlamalar sonucu oluşan gölün, derinliği ise 650 metredir. Nemrut Gölü, 2002 senesinde 1. derece sit alanı ilan edilmiştir. Suları tatlı olduğu için gölde sazan balığı yetişmektedir. Turizmin gelişmesi amacıyla göl kenarında sosyal tesisler ve kayak pisti yapımları devam etmektedir.

Ahlat Kümbetleri

Ahlat Kümbetleri

Selçukluların mezarlarının bulunduğu mezarlık, tarihin en büyük Müslüman mezarlığı olma özelliğine sahip. 10 bin metrekarelik bir alana sahip mezarda 8 bin tane mezar taşı bulunmaktadır. Kümbette ünlü sanatkârların da eserleri yer alıyor. Uçsuz bucaksız bir çayırda, kızıl kahvenin her tonunu taşıyan dikli taşlar, sizi mistik bir havanın içine çekecek.

Ahlat Sahil Kalesi

Ahlat Sahil Kalesi
Ahlat Sahil Kalesi

Urartular döneminde yapılan kale, Bitlis tarihinde önemli bir yer almaktadır. Kanuni Sultan Süleyman Ahlat’ta bulunduğu zamanlarda Kale’nin harap halini görmüş ve veziri Zal Paşa’ya emir vererek kalenin onarılmasını istemiştir. Bu istek üzerine Mimar Sinan kaleyi tekrar yapmıştır. Kale’nin surları hala sağlamlığını korumaktadır. Diğer adıyla da Osmanlı Kalesi olarak anılan kale, tarihten günümüze gelen en güzel yapılardan biridir.

Kureyşi Camii

Kureyşi Camii

Çok sayıda ibadet mekânına sahip şehirdeki en köklü ve tarihi camilerden bir tanesidir. Müthiş mimarisi ile göz doldurmaktadır. Kureyş Camii, Kureyş semtinde bulunan Zeydan Mahallesinde yer almaktadır. Ulaşım oldukça kolaydır. Kitabesinde yer alan bilgilere göre, 1810 yılında tadilat görmüştür. Cami mimarisindeki zengin süslemeler, zamanla zarar görmüştür. Kureyşi Camii’de yer türbede Sultan Kureyşi Hazretlerinin mezarı bulunmaktadır. Kureyşi Camii, görülmesi gereken en güzel ibadethanelerden birisidir.

Şerefiye Camisi ve Külliyesi

Şerefiye Camisi ve Külliyesi
Şerefiye Camisi ve Külliyesi

Bitlis merkezde yer alan camii, imaretiyle, medresesiyle, türbesiyle ve hamamıyla birlikte büyük bir yapıdan ibarettir. Şerefiye Camisi ve Külliyesi, dikdörtgen planlı bir yapıdan oluşmaktadır. İnşaat esnasında kırmızı kesme taşlat kullanılmıştır. Cami minberindeki ağaçtan yapılmış olan işçilikle muhteşem bir mimariye sahiptir. Heybetli yapısı, eşsiz mimarisi ve köklü tarihiyle, bu heybetli camiyi ziyaret etmek isterseniz Bitlis merkezdeki çarşının içerisinde kolay bir ulaşımla camiye ulaşabilirsiniz.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir