İçindekiler

Bodrum, Muğla’nın on üç ilçesinden bir tanesi. Dünyanın ve Türkiye’nin en önemli turizm adreslerinden birisi olan Bodrum, yüz yıllar önce bile bir yaşam akanı olmuş. Yunan Bilgin Heredot’un Evi ile Dünyanın Yedi Harikasından birisi olan Haliknars Mozolesi’ne ev sahipliği yaptığı gibi aynı zamanda da deniz, güneş ve kumsalın tadını sonuna kadar çıkarabileceğiniz bir yer. Bu yüzden Bodrum gezi rehberi önem arz eder. Aynı zamanda da Bodrum konaklama rehberi, gece hayatı da önemlidir.

Bodrum, sahip olmuş olduğu tarihi dokuları, sahip olduğu doğal güzellikleri, Bodrum gece mekanları, eşsiz deniz, kum ve güneş ile Ege’nin en iyi destinasyonlarından bir tanesi. İklim nedeni ile Akdeniz ve Ege iklimlerinin karışımından oluşan Bodrum’da yaz aylarında neredeyse nem hiç görülmez. Yaz günlerinde sıcak ve kurak, kış günlerinde ise ılık ve yağışlı geçer.

Bodrum Gezi Rehberi

Bodrum denildiği zaman akla ilk olarak çivit mavisi ev kapıları, beyaz kireç kaplı taş evleri, huzurlu ve sıcak kanlı insanlarıdır. Yılın neredeyse yarısı boyuca yazı yaşattıran Bodrum, Türkiye’nin en popüler tatil yerleri arasında bulunur. Sadece yabancı turistler içinde değil Türk halkı içinde en fazla tercih edilen yerlerden birisidir. Bodrum, her mevsim huzur verebilen bir özelliğe sahiptir. Bu yönleri ile farklı tatil ve seyahat isteklerine hitap edebilmektedir. 160 bin kişilik nüfusu yaz aylarında gelen gezginler ile birlikte 1,5 milyon kişiye ulaşabilmektedir.

Bodrum aynı zamanda zengin bir tarihi geçmişe de sahip. Birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Antik Dönemdeki ismi Halikarnassos olan Bodrum’un, St. John Şövalyeleri tarafından on beşinci yüzyılda inşa edilen ve Aziz Petrus Kalesi adı verilen Bodrum Kalesi ile birlikte kentin Aziz Petrus’a adanması ve isminin Petrium olarak değişmesine sebep olmuş. Bodrum adının ise zaman içerisinde Petrum, Potrum ve Bodrum gibi değişerek söylenmesinden dolayı geldiği düşünülmektedir.

Bodrum Nerede?

Bodrum, Ege Bölgesi’nde yer alan Muğla şehrinin batı köşesinde bulunan bir ilçedir. Doğusunda Milas’a sınır, kuzey, güney ve doğu taraflarında Ege Denizi bulunan bir yarımadadır.

Bodrum’a Ne Zaman Gidilir?

Bodrum’a her ne kadar yaz aylarında gidilmesi gerektiği düşünülüyor olsa bile; ne zaman gidecek olduğunuz aslında tamamen sizin beklentinize göre değişmekte. Bodrum dört mevsim boyunca keyifli ve huzurlu hayatı ile gezginleri ağırlamaktadır.

Bahar dönemi, özellikle yaz başlangıcı ve bitişindeki dönemler yine tatile erken başlayan, tatilini uzatan ya da tatile geç başlayan tatilciler için en fazla tercih edilen dönemdir. Sonbahar ve ilkbahar dönemi ılık geçerken daha az insan yoğunluğu ile rahat bir şekilde tatilinizi gerçekleştirebilirsiniz. Daha rahat ve huzurlu bir tatil istiyorsanız eğer kış günlerinde bile Bodrum’a gitmeyi düşünebilirsiniz. Özellikle Bodrum festivalleri arasında bulunan Mandalina Festivali ya da Gündoğan Şarap ve Sucuk Festivali kış ayları olan Ocak ve Şubat ayında yapılır.

Sıcak yaz günlerinde Bodrum, kum, güneş, deniz ve renkli gece hayatı ile oldukça çekici bir olanak olacaktır. Bodrum’da düzenlenen yaz festivalleri de var tabii… Yaz boyunca devam eden konserler, dans gösterileri ve yelken yarışları sizi cezbedebilir. Ancak yaz aylarında gitmeyi düşünürken de bazı şeyleri göz önüne almanız gerekmekte. İlk olarak herkes böyle düşünmüş olduğundan dolayı yaz aylarında tatilcilerin sayısı artmaktadır. Hem yabancı hem de yerli turistlerin akın etmiş olduğu Bodrum, yaz aylarında iğne atılsa yere düşmeyecek konuma gelmektedir. Bunun ile birlikte Bodrum’da konaklama seçeneklerinin erkenden dolabileceğini kesinlikle unutulmamalı.

Bodrum’a Nasıl Gidilir?

1976, Bodrum.

Pegasus, Türk Hava Yolları (THY), Atlasjet ve Onurair hava yollarrı ile haftanın her günü İstanbul’dan yaklaşık bir saat 15 dakika süren uçuşlar ile Bodrum Havalimanı’na ulaşımı sağlayabilirsiniz. Merkezden otuz sekiz kilometre uzaklıkta yer alan havalimanından servisler ile Bodrum Otobüs Terminali’ne gidebileceğiniz gibi taksi kullanarak da dilemiş olduğunuz yere ulaşabilirsiniz.

Karayolunu tercih edecek gezginler ilse Bodrum’a, Milas üzerinden ulaşabilirler. Tek sınırı Milas ile olduğundan dolayı Milas’ı kullanmak tek bir istikamet olacaktır. Otobüs ile Bodrum’a ulaşmak isterseniz eğer birçok otobüs firması arasından bir tanesini seçerek yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.

Bodrum Şehir İçi Ulaşım

Bodrum, şehir içi ulaşım ağına sahiptir. Birçok tatil destinasyonunda olduğu gibi hem yerel halk hem de gezginler için kolaylık sunan minibüs hattı yer almaktadır. Bodrum Merkez’de yer alan otogardan, her on beş dakika da bir kalkan araçlar ile Bodrum içi ve etrafında bulunan beldelere minibüs ile kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilir. Bu araçlar ile Göltürkbüyü, Gümbet, Bitez, Akyarlar, Karaincir, Torba, Mumcular, Güvercinlik, Yalıkavak, Turgutreis, Ortakent, Gümüşlük, Yalıçiftlik, Mazı, Bağla ve Gündoğa’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Fiyatlar ise 3 ve 10 lira arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Bodrum’un plajlarını, belde ve köylerine ulaşım sağlamak isteyen gezginler yani kısaca Bodrum’un her yerini gezmek isteyen gezginler için kendilerine ait bir araba gerekli olacaktır. Bu yüzden Bodrum’a kendinize ait arabanız ile gelmek ya da kiralamış olduğunuz araba ile gezmeniz sizin adınıza daha iyi bir olanak olacaktır. Fakat yoğunluğun zirvede olduğu dönemlerde otopark sorunu ile karşı karşıya gelebilirsiniz.

Bodrum Gezilecek Yerler

Bodrum, Gümüşlük

Bodrum gezi rehberinin en önemli başlıklarından birisi olan Bodrum’da gezilecek yerler olabilir. Etkileyici doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi kalıntılar ile tanınan bir kent. Her köşesi birbirinden farklı güzellikler ile dolu Bodrum gezilecek ve keşfedilecek birçok tarihi, doğal ve turistik güzellikler ile dolup taşıyor. Bodrum merkezinde ise başta antik eserler olmak üzere gezilecek yer olarak birçok adres yer alıyor.

Bodrum’da gezilecek yerlerin başında; dünyanın en büyük Doğu Akdeniz amphora koleksiyonuna ev sahipliği yapan Sualtı Aerkoloji Müzesi, Dünyanın Yedi Harikası arasında bulunan Haliknars Mozolesi, Rodos Şövalyeleri tarafından yapımı tamamlanan Bodrum Kalesi, Halikarnassos’un iki giriş kapısından birisi olan Mindos Kapısı, Leleg şehirlerinden günümüze kalan antik kent Pedasa Antik Kenti, trekking ve doğa yürüyüşü yapmaya elverişli olan Uyku Vadisi yer alıyor.

Bodrum’da gezilecek yerlere liste halinde ulaşabilmek adına Bodrum Gezilecek Yerler isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Bodrum Yeme İçme Rehberi

Bodrum’da her müzik zevkine uygun müzik çalan barlar, dünya mutfağından eşsiz yemekler sunan restoranlar, meyhaneler gezginler için muhteşem tatlar sunmakta. Bu yüzden Bodrum’da yeme içme ve gece yaşantısından ve eğlenceden ayrı değil.

Akdeniz ve Ege mutfağının zeytinyağlıları, farklı sebze yemekleri ve taze deniz mahsullerini Bodrum’da tadabilirsiniz. Girit otu, börülce kavurması, sebzeli döner, Bitez dondurması, ahtapot ızgara, kabuklu deniz mahsulleri, pazı, kabak çiçeği dolması, çökertme kebabı, balık pastırması Bodrum’da kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Bodrum’da Gece Hayatı

Türkiye’de gece hayatı ile ilk akla gelen yerlerden birisi olan Bodrum, barlar sokağı, merkezi, mekanları ve çevresindeki koylarda sabahlara kadar süren sınırsız gece ve renkli eğlence hayatı ile ünlü. Bodrum gece hayatı sadece Türkiye’de değil tüm dünya ve özellikle Avrupa’da oldukça ünlü. Burada barlardan meyhaneler, beach clublardan gece kulüplerine birçok alternatifiniz bulunmakta. Bodrum’da güneşin ışıkları geceleri eğlencenin hiç bitmeyen sürekli atan ritmine bırakıyor. Bodrum gece kulüpleri ve diskoları birbirinden farklı aktiviteleri ile unutulmaz bir anı bırakıyor.

Bodrum, gece hayatı, beyaz evleri, etkileyici doğası ile Türkiye’nin en ünlü turizm bölgelerinin bir tanesi. Bu yüzden Bodrum gezi rehberi ile Bodrum’u detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Ancak bu kadarı yeter mi? Yetmez. Daha fazlası için Bodrum Konaklama Rehberi isimli yazımızı okuyabilirsiniz.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir