Doğal ve tarihi değerleri, güzellikleri ile görülmesi gereken Anadolu şehirlerinden biri olan Burdur, keşfettikçe insanı içine çekiyor. Burdur şehrimizde Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerine rast gelmek de mümkün. Burdur il merkezinde yer alan Taşoda, Çelikbaşlar Konağı, Baki Bey Konağı, Mısırlılar Evi, Piribaşlar Evi, Murtazaaliler Evi, Çetinerler Evi gibi Osmanlı sivil mimarisi eserleri görülmeye değer nitelikte. Bu yapılar içerisinde Taşoda, en çok ilgi çekenlerden bir tanesi.

Taşoda Burdur’un merkezinde, Pazar mahallesinde yer alıyor. Yapı 17. yüzyıldan kalma bir Osmanlı konağı. Dönemin aşiret mensuplarından biri olan, Kınalı aşiretinden Emin Bey tarafından yaptırılmış. 1978 senesinde konağı Kültür Bakanlığı ele alarak onarmış ve 1988 yılında da bugünkü görünümüne kavuşturmuş. Günümüzde Taşoda Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılıyor.

Taşoda iki katlı bir bina. İlk katı taş malzemeden, ikinci katı ise kerpiç ve ahşap yapı malzemesinden yapılmış. Baş oda tabir edilen odanın doğu duvarı ve altında bulunan sivri kemerli ahır bölümü kesme taştan yapılma. Taşoda, içerisinde bulunduğu bahçenin batı kısmında bulunuyor. Merdiven sahanlığının altında bir çeşme bulunuyor. Çeşmenin kesme taş bloklardan yapılmış olması da dönemin özelliklerini yansıtan bir diğer unsur.

Çeşme günümüzde de kullanılır durumda. Zemin kısmında ahırın yanı sıra, ikisi büyük, biri küçük, üç oda da bulunuyor. İçeri girildiğinde ahşap korkuluklu merdiven ile ikinci kattaki sofa kısmına çıkılabiliyor. Odalar, dikdörtgen biçimli bu sofanın güney ve batı taraflarında sıralı bulunuyor. Sofanın çatı kısmı ise, ahşap çıtalarla çakma tekniği kullanılarak yapılmış. Çıtalar arasındaki üçgenler mavi, kırmızı, yeşil renklerde. Sofanın kuzey tarafında baş oda konumlanıyor. Yapının en önemli kısımlarından biri olan baş oda, ışıklandırmayı sağlamak için bol pencere ile donatılmış. Baş odayı en fazla dikkat çekici kılan unsur ise, işçiliği ve süslemeleri. Odada aynı zamanda; ahşap yüklük, dolap, davlumbaz, pencere ve tavan pervazları bulunuyor. Altın ve gümüş varaklar estetiği arttırıyor.

Kalem işi süslemeler görülmeye değer. Odanın kuzey tarafında ise, hem odayı hem tavanı ikiye bölen bir seki bulunuyor. Baş odanın iki sıra halindeki camlarında vitrayların bulunduğunu da söylemek gerekiyor. Taşoda’yı gezenlerin dönemi daha iyi solumaları için, odalarda mankenler ile canlandırmalar yapılmış. Dönemin giysilerini, kullanılan ev eşyalarını, yöreye ait çeşitli dokuları bu canlandırmalar üzerinden görmek mümkün olabiliyor. Taşoda Etnografya Müzesi, Burdur’luların katkıları ile gelişmeye müsait. Bölgenin üç asır önceki yaşantısı, kültür meraklılarının ziyaretini bekliyor.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir