İçindekiler

Türkiye ve Osmanlı tarihinin  ilk müzelerinden olan Bursa Arkeoloji Müzesi tarihte ilk kez 19 Ağustos 1902 yılında Bursa Erkek Lisesinin bir bölümü olarak açılmıştır. 1930 tarihinde de müdürlük haline getirilerek Bursa Erkek Lisesi bünyesinden çıkmıştır. 1972 yılında ise Kültürpark bünyesinde yeni modern binasına taşınmıştır.

2013 yılında ise yeni bir düzenlemeye gitmek ihtiyaç duyulmuştur. 2013 yılında bir takım onarım ve düzenlemeden sonra ziyarete açılmıştır. 60 bini aşkın eser ile ülkemizin en fazla esere sahip olan müzeler arasında sahip olan Bursa Arkeoloji Müzesi, Orta Miyosen döneminden Doğa Roma’nın bitişine kadar olan eserleri de yapılan arkeolojik kazılar sonucunda müzemize kazandırılmıştır.

Bursa Arkeoloji Müzesi

Bursa Arkeoloji Müzesi

Bursa Asya ve Avrupa’nın en işlek noktasında bulunması ve prehistorik yerleşimlerin yakınında olması Bursa’yı arkeolojik eserler bakımından zengin bir yerleşim bir yeri yapmıştır. Osmanlı Devleti’nin bir zaman başkentlik yapması ve 1326 yılından beri hep Türk hakimiyetinde bulunması ve sadece Kurtuluş Savaşı sırasında 2 yıllığına İtilaf devletlerinin eline geçmesinden dolayı eserlerin hep Türk nüfuzunda bulunup başka devletlerin ve kişilerin eline geçmemiştir. Bu sebeplerden ötürü de Bursa Arkeoloji Müzesi Türkiye’nin ve dünyanın sayılı müzeleri arasındadır.

Bursa Arkeoloji Müzesi Eserler

Salon I (Miyosen Dönem – Frig Krallığı):

Genellikle Orta Miyosen dönemini kapsayan eserlerin bulunduğu bu salon, genel olarak Kalkolitik ve Neolitik dönemin içinde bulunduğu M.Ö. 8000 ile M.Ö. 3000 yılları arasından kalma tarihi eserleri bulundurur. Paşalar Fosil yatağı, Şahinkaya Mağarası buluntuları Aktopraklık Höyük arkeolojik kazılarında bulunan eski çağlara ait eserler Urartu Krallığ Tunç Çağı eserleri Hitit Uygarlığı, Frig Krallığı, Transkafkas Kültürü,  Asur Ticaret Kolonileri Çağı, ve Protogeometrik Döneme ait eserler bu salonda sergilenmektedir.

Taş Eserler Salonu:

Bu salonda genellikle mitolojik tanrıların ve inançların tasvir edildiği eserler, Zeus, Kybele ve diğer tanrıların heykelleri Asklepios’a adanmış sunaklar ve heykeller, bronz Athena büstü ve Roma dönemine ait taş eserler bulunur. Komutan ve filozofların heykelleri, mezar stelleri, kabartmalar ve lahit parçaları bu bölümde yer alır. Attis Kabartması İmparator Tiberius büstü gibi eserler bu salonda sergilenir.

Salon II [Arkaik Çağ – Doğu Roma(Bizans)Dönemi]:  

Müzenin bu bölümünde M.Ö 8’inci yüzyıldan yani Bizans’ın son dönemlerinden kalma eserler bulunmaktadır. Eserler Arkaik çağdan Bizans’ın son dönemlerine kadar kronolojik olarak sergilenmektedir. Miletopolis Antik Kenti kazı buluntuları, Tümülüsü Hellenistik Dönem buluntuları, Antandros Antik Kenti Arkaik ve Klasik Çağ buluntuları ve  Ahmetler Nekropolü bu salonda sergilenmektedir. Birçok uygarlığa ait para ve sikkeler, tarlada tarlayı sürmek, ekin almak vb. için kullanılan araç gereçler, tıbbı aletleri, süsler ve heykeller bu salonun asma katında sergilenmektedir.

 Üç Pınar Tümülüsü Araba Buluntuları Salonu:

Bu salonda 1988 yılında Bursa Arkeolojik Müzesi tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazı sonucu bulunan Akhamenid döneminden kalma tekerlek ve araba kalıntıları sergilenmektedir. Ayrıca bu araba parçalarından at koşum takımlarından bir savaşa arabası tasarlanmıştır. Bu savaş arabası ve Perslerin Anadolu’yu işgal ettiği zamandan kalma

(M.Ö. 545 ve M. Ö. 333 yılları arasında) 3 tane mezar stelleri bu salonda sergilenmektedir.

Bursa Arkeoloji Müzesi Nerede?

Adres: Gaziakdemir Mh Çekirge Cd, Kültür Park 4/11, 16050 Osmangazi Merkez/Bursa Türkiye

Bursa Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Ücreti

Müze Pazartesi günleri hariç her gün; 08.00-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzenin giriş ücreti ise 25 TL olup müzeyi 18 yaş altı ve 65 yaş üstü Türk vatandaşları ücretsiz olarak ziyaret edebilmektedirler.

Bursa Arkeoloji Müzesi İletişim Bilgileri

Telefon: 0224 234 49 18

Faks: 0224 234 49 18

E-posta: bursaarkeolojimuzesi@kulturturizm.gov.tr


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir