Denize kıyısı olmayan kara ülkesi Çad, Afrika kıtasının ortasında yer alan bir ülkedir. Başkenti Ndjamena olan Çad topraklarının büyük bir bölümü Sahra Çölü ile kaplıdır.
Çad’da genel olarak hakim olan iki çeşit iklim vardır. İklim özellikleri güney ve kuzey bölgelerde farklılık gösterir. Ülkenin güney kesimlerinde tropikal iklim hüküm sürer. Çadı’ın kuzey toprakları Sahra Çölü’nü kapsar. Bu sebepten Çad’ın kuzeyi çöl ikliminin etkisi altındadır. Çöl ikliminin etkisi ile ülkenin kuzey kesimlerinde sıcak, kuru ve tozlu rüzgarlar görülür. Güney kesiminde ise bol yağış hakimdir. Bunun temel sebebi sıkça yayılım gösteren tropikal ormanlardır. Çad’a gitmek için en uygun dönem Kasım ve Ocak ayları arası yaşanan dönemdir. Ülke yıl boyunca sıcaklık değerleri açısından fazla değişim göstermez. Çad’a gidilecek doğru dönemin seçilmesinde etkili olan temel faktör yağıştır. Ülkenin güney kesimi Mayıs ve Ekim ayları arası yağışlıdır. Güney kesimlerine gidecek olanlar için bu dönem çok önerilmez. Kuzeyde ise yağışlı dönem Haziran ve Eylül aylarını kapsar.
Çad resmi dili Fransızca ve Arapça olan bir ülkedir. Ülkenin resmi dini ise yoktur. Halkın yarısının Müslüman olduğu ülkede ağırlıklı olarak inanılan diğer din ise Hristiyanlık’tır. Çad ile Türkiye arasındaki saat farkı 2’dir. Türkiye Çad’a göre 2 saat daha ileridir.
Çad Afrika kıtasının en fakir ülkelerinden bir tanesidir. Bu sebepten ülkeye gitmeden önce oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı tedbir amaçlı aşı olunması gerekir. Çad’da yaşanması muhtemel sağlık sorunlarıysa Hepatit, sıtma, sarıhumma, AIDS ve koleradır. Ülkenin başkenti dışında kalan bölgeleri güvenlik açısından sorun teşkil etmektedir.
Çad, ülkeyi ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize ister. Türkiye’de temsilciliği olmayan ülkelerdendir. Bu yüzden Çad’a gitmeden önce vize başvurusu Paris Büyükelçiliği’nden yapılır. Çad’ın Paris Büyükelçiliği Türkiye’ye akreditedir. İstisnai durumlarda vize başvurusu Çad’a girişte alınabilir. Bunun için Türkiye’de bulunan Çad Fahri Konsolosluğu ile irtibata geçmek gerekir. Çad vizesi için öncelikle form doldurulur. Vize başvurusu yaparken pasaportun son 10 yıl içerisinde alınmış olması gerekir. Pasaportun kullanım süresinin ise seyahatin bitiş tarihi itibariyle 9 ay geçerli olması istenir. Vize başvurusunda istenen bir diğer belge sarıhumma aşısı karnesidir. Çad’a giderken vize işlemlerimde uçak bileti, kalınacak otelin adresi, seyahat planı ve seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı da istenilen diğer belgeler arasındadır.
Türkiye’den Çad’a gitmek için en rahat ve konforlu seyahat hava yolu ile gerçekleştirilir. Türkiye’den Çad’a direkt uçuş bulunmaz. Çad’ın başkenti Ndjamena Paris üzerinden aktarma ile gidilir. Aktarmayla ortalama 16 saatte ulaşmak mümkündür.
0 Comments