İçindekiler
Yaklaşık dört bin yıl geriye uzanan tarihi ile Çin Halk Cumhuriyeti dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesidir. Günümüzdeki pek çok buluşun kaynağı ise (barut, kağıt, pusula ve matbaacılık gibi) Çin’e dayanır. Hem coğrafik hem de kültürel anlamda ilgiyi oldukça üstünde tutabilen bir ülkedir.
Ülkenin iklim yapısı bölgeden bölgeye oldukça çeşitlilik gösterir. Bir tarafı sıcak ve kurak olurken diğer bölgeleri soğuk ve yağışlı olabilir. Para birimi olarak Renminbi (YUAN) kullanılır. Çin’in en önemli şehirleri Pekin, Xian ve Guilin olarak sayılabilir.
Pekin

Dünyanın en kalabalık ülkesinin en kalabalık şehirlerinden biri olan Pekin aynı zamanda ülkenin başkentidir. Şehrin kuruluşu M.Ö. 1000’li yıllara dayanır. Hebei ve Tianjin şehrin komşu kentleridir. Yaz dönemleri oldukça yağışlı geçen Pekin, kış aylarında ise oldukça soğuktur. Şehri gezmek için en ideal aylar nisan, mayıs, eylül ve ekim olarak sıralanabilir.
Gezmek için Tiananmen Kapısı, Yazlık Saray ve Cennet Tapınağı en bilinen noktalardır. Bu yerler UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Ayrıca Çin Setti’nin en güzel kısmı da burada bulunur. Bir diğer görülmeye değer yerlerden birisi Ming Hanedanı’na ait Ming Mezarlığı’dır. Ulusal Stadyum ve Su Küpleri şehrin ünlü bölgelerdendir. Ağustos ayında gerçekleşen Fener Festivali ise insana unutulmaz anlar yaşatan bir atmosfere sahiptir.
Longqing Vadisi

Pekin’de bulunan Longqing Vadisi dünya üzerinde sayılı dokunulmamaış yeşil alanlardan biridir. Longqing Vadisi Pekin’e 85 kilometre uzaklıktadır.
Jiuzhaigou

Çin’in Siçuan kentinde bulunan Jiuzhaigou harika bir doğada bulunmaktadır ve ulusal bir parktır. Jiuzhaigou Vadisi Tibet Platosu’nun kenarında Min Dağları’nın bir parçasıdır ve 72 bin hektarlık bir bölgeyi içine kapsamaktadır. Onlarca şelale, rengarenk göller ve karla kaplı alanları 2000 ila 4500 metreyi bulan zirveleri sayesinde görenlere adeta canlı bir kartpostal izlenimi sunmaktadır. Yemyeşil bitki örtüsü ve yüzlerce hayvan türüne ev sahipliği yapan Jiuzhaigou, Çin gezisinde keşfedilmesi gereken bir bölgedir.
Xian

Bu şehir Çin’in eski başkentidir. İpek Yolu’nun başladığı yer bu bölgedir. 3100’lük bir tarihe sahip olan Xian şehri Çin’in önemli dört büyük başkentlerinden birisidir. Şehrin güneyi Qinling Dağları ile çevrilirken kuzeyinde Weihe Nehri bulunur. Kışları oldukça soğuk ve yağışlı geçen bu bölgede yazlar sıcak ve kuraktır. Şehri gezmek için en iyi aylar mayıs ve ekimdir.
Şehirde vakit geçirilecek ilk yer surlar olmalıdır. Surlar boyunca yürüyüş yapmak şehirdeki ilk etkinlikler arasında olmalıdır. Diğer görülmesi gereken yer ise Terracota Ordusu’nun yer aldığı bölgedir. Shaanxi History Museum şehrin en önemli müzelerinden birisidir. Great Mosque görülmeye değer camiler arasındadır.
Guilin

Lijiang Nehri’nin kıyısında kurulan bu şehir Çin’in Guangxi eyaletinde yer alır. Anlamı ise ‘Osmanthus Ormanı’ olarak bilinir. Çünkü bu şehir Osmanthus bitkisi ile ünlüdür. Oldukça yeşillik bir alana sahip bu bölge doğa harikası mükemmel bir yer olup farklı tepe ve kaya oluşumlarına da yer ayırmıştır. Çin’in turizminin önemli olduğu yerlerinden birisidir. Subtropikal, sıcak ve nemli bir havaya hakimdir. Guilin’e gidilecek en güzel aylar eylül ve ekim aylarıdır. Bu aylar şehrin sıcak ve nemli havasından çok etkilenmeden dolaşmak için en iyi zamanlardır.
Bölgede yat ve gemi turları oldukça yaygın olup şehri gezmek için uygun seçeneklerden birisidir. Bölgedeki değişik sarkıt ve kayalıklar şehre ilginçlik katar. Fil Vadisi ve Li Nehri mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir.
Toprak Askerler

Çin’in Şensi şehrinde bulunan Çin’in ilk hükümdarı Ghin Shi Huang’ın kabrinde bulunan pişmiş kilden yapılan heykeller. M.Ö. 2. yüzyılın başlarına ait heykeller Şensi’nin Şian merkezinde 1974 yılında bulunmuştur.
Potala Sarayı

7. yüzyılda Songsten Gampo tarafından yaptırılmıştır. Yapıldığından bu yana üzerinde pek çok değişiklik yapılmış olan Polata Sarayı, 13 kattan ve 400 pencereden oluşan devasa bir yapıdır.
Sarayda bazı yerler beyaz bazı yerler ise kiremit rengidir bunun sebebi ise sınıf farklılıklarıdır. Beyaz bölümlerde din adamları, kiremit renkli alanlarda ise hükümdar ve ailesi yaşamışlardır. Sarayı gezerken taşlara para sıkıştırdıklarını görebilirsiniz bu Çin’de doğal bir gelenektir.
0 Comments