Delphi’nin 750 m doğusundaki Apollon Tapınağı‘na tırmanan Kutsal Yol, antik çağlarda Atina ve Sparta gibi şehir devletleri tarafından Apollon’ya teşekkür etmek ve kendi zenginlikleriyle güçlerini iddia etmek için dikilen hazineler ve heykellerle kaplıydı. Bazıları olduğu gibi dursa da çoğu harabe halinde yatan bu eserler muhteşem bir manzara oluşturuyorlar.
Apollon, Müzik, uyum ve ışık tanrısıdır. Kısmen restore edilmiş bu yapı MÖ 4. yüz yıla tarihlenmiştir. Ayrıca bu yapı aynı yere inşa edilen üçüncü tapınaktır. Yaz sıcağından ve yıl boyunca süren kalabalıktan kaçınmak için, Apollon Tapınağı’nı sabah erken veya öğleden sonra ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Siteyi tam olarak keşfetmek için en az bir saat ayırmanız gerekebilir.
Apollon Tapınağının Tarihi

Parnassos dağının güney yamaçlarındaki görkemli kalıntıların merkezinde Apollon tapınağı yer alır. Varlığı sitenin çalkantılı tarihi boyunca örülmüş ve günümüzde bulduğumuz yıkıcı duruma gelmeden önce sayısız enkarnasyona dayanan ve 4. yüzyıla kadar uzanan heybetli bir tapınaktır. M.Ö. Apollon tapınağı ilk olarak 7. yüzyıl civarında Trophonios ve Agamedes tarafından inşa edildi. 6. yüzyılda çıkan bir yangından sonra Yunanistan’ın her yerinden ve yabancı imparatorlardan gelen fonlarla yeniden inşa edildi ve yapımını denetleyen soylu Atinalı aileye övgü olarak “Alcmeonidae Tapınağı” olarak adlandırıldı. Bu tapınak da Dor düzenindeydi ve önünde 6 sütun ve yanlarda 15 sütun vardı.
Bu tapınak MÖ 373’te bir depremle yıkıldı ve MÖ 330’da Corinth’den mimarlar Spintharos, Xenodoros ve Agathon tarafından üçüncü kez yeniden inşa edildi. Alınlığını süsleyen heykeller, Atinalı heykeltıraşlar Praxias ve Androsthenes’in eseriydi. Tapınak Alcmeonidae versiyonu ile benzer oranlarda ve boyutta inşa edilmiş olup, sırasıyla kısa ve uzun kenarlar boyunca 6 ve 15 sütunluk bir peristaz ile yapılmıştır.
Apollon Tapınağında Neler Göreceksiniz
Tapınağa en düşük noktasından girdikten sonra, ana yolun yanında 19. yüzyıl arkeologları tarafından modern haliyle ortaya konan Kutsal Yol’a doğru yola çıkıyorsunuz. Sağınızda ulaştığınız birkaç taş kaideden ilki Kerkyra Boğası’nı (Korfu) tutuyor. Hemen arkasında, solda Spartalı Zafer Anıtı’nın (amiral Lysander’a bir adak) kalıntıları bulunuyor. Yolun her iki tarafındaki sıradaki iki yarım daire şeklindeki yapı Argives (Argoslular) tarafından dikilirken, Argos Kralları Anıtı onların sağında duruyordu. Daha ileride, antik Yunan dünyasının göbeği olan Omphalos olarak bilinen küçük bir konik taş yer almaktadır.
Yeniden inşa edilen Atina Hazinesi’nin kuzeydoğusunda, müzede sergilenen Naxos Sfenksini destekleyen sütunun bir kısmı duruyor. Birkaç adım ötede, Atinalıların Stoalarından üç sütunun arkasında, dikkat çekici Poligonal Duvar bir zamanlar ikinci Apollon Tapınağı’nın (MÖ 548) terasını destekliyordu. Yakından baktığınızda, üzerinde ince oyulmuş yazıtların olduğunu fark edeceksiniz.
Apollon’un evi olan Apollon Tapınağı, MÖ 4. yüzyıldan kalan enkarnasyonu, sonsuz bir alev tarafından korunan bir tanrı heykelini içeriyordu ve tanrının ağızlığı Pythia’nın bildirilerini verdiği yerdi. Girişinde, Sokrates’in Platon’un Protagoras’ında bahsettiği “Kendini Bil” ve “Fazladan Hiçbir Şey” de dahil olmak üzere sözde Delphic Maksimler vardı. Cemaatler tapınağın içinde değil açık havada toplanırdı.
Hemen doğuda, Yılanlı Sütun’un veya Plataealıların Tripodunun kopyası 2015’te dikildi. Orijinal bronz sütun, Pers İmparatorluğunu Plataea Savaşı’nda (MÖ 479) mağlup eden Yunanlıları anmaktaydı. MS 324’te Büyük Konstantin tarafından kaldırılan bina, şu anda modern İstanbul’daki Hipodrom’da bulunuyor.
Tapınağın yukarısında, iyi korunmuş MÖ 4. yüzyıl tiyatrosu, MÖ 2. yüzyılda Pergamene kralı Loukumenes II tarafından restore edildi. Her dört yılda bir düzenlenen Pythian Festivali sırasında burada oyunlar sahnelendi. En üst sıradaki manzaralar nefes kesici görünüyor.
Stadyuma kadar bir patika devam ediyor, ancak heyelanlar nedeniyle erişim şu anda kapalı. Taştan oyulmuş başlangıç blokları, dağın yamacından düzleştirilmiş 200 metrelik sprint pistinin doğu ucunda hala duruyor.
0 Comments