Dubai yapılan mimari çalışmalar nedeniyle ayakta alkışlanacak bir şehir. Belki eski yapıları çok fazla göremezsiniz ancak kesinlikle yenilikçi bir şehir olmayı başarıyor. En son olarak Dubai’de “Dünya’nın en büyük fotoğraf çerçevesi” olarak anılan Dubai Frame yapıldı. 150 metre uzunluğunda olan bu çerçeve şeklindeki anıt Dubai’de yer alan Zabeel Parkı’nın üzerinde yer almaktadır.

150m yüksekliğinde ve 93m genişliğinde iki kuleden oluşuyor ve bu kuleler 100m’lik bir köprüyle bağlanarak bir çerçeve şekli tamamlıyor. Köprü, ortadaki 25m genişliğinde bir cam paneli içeriyor ve aşağıdaki zeminin doğrudan manzarasını sunuyor. İki kule, zemin katta bir yürüyüş çerçevesi ile bağlandı ve bir fotoğraf çerçevesi yanılsaması yarattı. Tüm yapının toplam alanı 7,145m² olacaktır.

Kulelerin ön yüzü, 2,500 adet üçlü emniyetli, çok fonksiyonlu, laminat cam modüller ile sarı-altın renkli olarak monte edilmiştir. 485 mm x 985 mm ölçülerindeki modüller, kulelere estetik bir değer katıyor ve ultraviyole ve kızılötesi ışınları filtreliyor. Sera etkisini önler ve önemli miktarda enerji tasarrufu sağlar.

Dubai Frame
Dubai Frame İçin Çalışan Şirketler
  1. Hyder Consulting’in danışman olarak görev yaparken Al Rostamani Pegel projenin ana yüklenicisidir.
  2. PERI yapının inşası için tırmanma kalıp çözümü sağladı. DNEC, bina için hareket tahmini çalışmasını yaptı
  3. Onyx Solar ® Systemair Ticaret kulenin içi için cam modülleri sağladı.
  4. AREMATES iki Terex kule vinci tedarik ederken VSL Ağır Kaldırma, gökyüzü köprüsü için kaldırma hizmetleri sağladı.

Parlayan yapı, 2020 Expo motifini yansıtan altın bir desenle kaplıdır. Ziyaretçiler, 93 metrelik cam alt geçitte gezinirken, yükselen yapı gece de aydınlatılıyor. Buradan simgesel Burj Khalifa’nın manzarasını içeren geniş bir panoramik kent panoraması yakalayabiliyorsunuz. Ziyaretçiler daha sonra şehrin geçmişi ve geleceği üzerine genişletilmiş gerçeklik sergisine katılabiliyor. Yani ziyaretçiler bu tünelde yakın geçmişi ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin olmasını düşündüğü ülkenin 50 yıl sonraki halini görebiliyorlar.

50 katlı portal, dünyanın en uzun resim çerçevesi olabilir, ancak mimarı istatistiklere başka bir başlık eklemek gerekiyor: onun için, tüm zamanların en büyük çalıntı binası olabilir.

UNESCO’nun desteklediği Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) ile işbirliği içinde Alman asansör şirketi Thyssen Krupp tarafından uluslararası bir yarışmanın düzenlendiği 2008’de başladı . Bir zamanlar Rem Koolhaas için çalışan Meksikalı mimar Fernando Donis , “boşluğu benimseyecek” bir yapı sunarak ve diğer anıtları çerçeveleyerek rekabeti kazanmak için yarışmaya katıldı.

Donis’e ödül olarak 100.000 dolar ödül verildi ve ancak mimara göre bazı işler ters gitti. Danışman rolüne girmesi ve inşaat alanına girmesini, fikri mülkiyetini devretmesini ve işi tanıtmasına asla izin vermeyecek bir sözleşme imzalamasını istedi. Yani aslında Donis sadece danışmanlık yapacaktı ancak bunu reddettiğinde, başka bir danışman tutulduğunu belirtiyor. Fernando Donis, “Projemi alıp tasarımımı değiştirdiler” diyor. Hollandalı mühendislik devi Arcadis’in bir şubesi olan Hyder Consulting’i işe alındı ve projeye Donis olmadan devam edildi.

BAE’nin hukuk sistemi oldukça zorlayıcıdır. Her ne kadar Donis olayı mahkemeye taşımış olsa da Donis sadece sosyal medyadan bu devasa çerçevenin yapılışını izlemekle yetinmek zorunda kalmıştır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir