İçindekiler
Eskişehir, her yaştan insanın gezebileceği ve çok sayıda etkinliğin şehrin her yerine yayılması sayesinde gelişen illerden bir tanesidir. Özellikle tarihinin son derece etkileyici olması, uzun bir süredir yerleşim yeri olma özelliği nedeniyle bugüne kadar milyonlarca kişinin etki ettiği bir yapısının bulunması dikkat çekiyor.
Sadece yüzlerce yıl öncesi için değil, binlerce yıl öncesinden bugüne kadar ulaşan eserlerin de kapalı müzelerde ve açık hava müzelerinde yer aldığı, sergilendiği kaliteli bir yapısı da bulunuyor. Yıl boyunca şehri gezmek için gelenlerin binlerce kişiye ulaşması ve bunların turlar haricinde şahsi olarak da geliyor olması, şehrin turizmi açısından büyük bir önem teşkil ediyor. Eskişehir gezilecek yerler açısından hem müzeleri hem parkları hem de külliye ve camileriyle, yerli ve yabancı turistlerin, gezide aradığı her türlü farklı esere ulaşılmasını sağlıyor.
Eskişehir’de Nereye Gitmeli?
Eskişehir’e gidecek olanların dikkat etmesi gerekenler arasında, müzelerin ve tarihi yerlerin girişleri, müze kart kullanımı ve seyahat planlamaları bulunmalıdır. Şehrin hem Han ilçesine toplu taşımalar aracılığıyla gidebilir ve Yazılıkaya sütununu görebilir hem de merkez ilçesinde konaklayabilirsiniz. Şehirde sadece bir tarafa yönelik antik döneme ait eserler ve müzeler yerleştirilmediği için, gezinin bir gün içerisinde sonlandırılması mümkün değildir. Odunpazarı Evleri başta olmak üzere, şehrin sembollerini tek tek gezebilir ve manzarayı izleyerek son derece güzel fotoğraflar çekebilir, anı biriktirebilirsiniz.
Sadece yüzlerce yıl öncesi için değil, binlerce yıl öncesinden bugüne kadar ulaşan eserlerin de kapalı müzelerde ve açık hava müzelerinde yer aldığı, sergilendiği kaliteli bir yapısı da bulunuyor. Yıl boyunca şehri gezmek için gelenlerin binlerce kişiye ulaşması ve bunların turlar haricinde şahsi olarak da geliyor olması, şehrin turizmi açısından büyük bir önem teşkil ediyor. Eskişehir gezilecek yerler açısından hem müzeleri hem parkları hem de külliye ve camileriyle, yerli ve yabancı turistlerin, gezide aradığı her türlü farklı esere ulaşılmasını sağlıyor.
Eskişehir Masal Şatosu
Masal Şatosu, her yıl binlerce kişinin şehre ilgi göstermesini sağlayan Sazova Park bünyesinde yer alıyor. sadece dış kaplama olarak değil, içerisinde de gezilebilecek ve çeşitli organizasyonların yapılmasını sağlayacak şekilde oluşturulmuştur. Günün belirli saatlerinde girişe açık olmasının yanı sıra, dışarıdan meydan önünde de son derece güzel bir fotoğraf çekilmesi mümkün oluyor.
Kentpark

Şehrin sembollerinden olan Kentpark, yapay bir park olmasın yanı sıra hem dinlenmek için uygun hem de yapay havuzunda yüzmek isteyenler için kaliteli bir tatil yapılmasını sağlıyor.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Türkiye’nin en ünlü sanatçıları, siyasetçileri, Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanları, tarihe damga vurmuş komutanlar bu müzede yer alıyor. Müzedeki heykelleri belediye başkanı görevini sürdüren Yılmaz Büyükerşen’in yapıyor olması da şehir halkının bu müzeye yoğun ilgi göstermesini sağlıyor. Yerli ve yabancı turistler, Odunpazarı evlerine ek olarak balmumu heykeller müzesini de rotalarına ekliyorlar.
Eskişehir – Balmumu Heykeller Müzesi, kısa süre önce açılarak ziyaretçi alımına başlayan bir müzedir. Odunpazarı’ndaki tarihi yapılardan birisi içerisinde bulunan Balmumu Heykeller Müzesi’nin asıl adı Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’dir. İsminden de anlaşılacağı üzere müze içerisindeki heykel çalışmalarını siyasetçi Yılmaz Büyükerşen ve onun öğrencileri yapmıştır. Şu anda Atatürk başta olmak üzere yüzlerce ünlünün balmumu heykeli müze içerisinde sergilenmektedir.
Balmumu Heykeller Müzesi, pazartesi günü hariç haftanın her günü saat 10.00 – 17.00 arasında ziyarete açıktır. Eskişehir’e gelmişken “Uğramadan geçme!” diyebileceğimiz lokasyonlar arasında yer almaktadır.
Müze Telefon Numarası: 0222 234 37 34
Porsuk Çayı

Eskişehir gezilecek yerler listemizin sonuncu durağı ise Porsuk Çayı. Eskişehir’in en önemli sembollerinden biri halini alan Porsuk Çayı, Sakarya Nehri’nin kollarından en uzun olanıdır. Çay üzerinde gondol aracılığıyla seyahat yapabilmenizin yanı sıra, güzel bir yürüyüş için de muhteşem olacaktır. Kızıltaş ve Bayatçık derelerinden beslenen bu çayın merkeze bakan bölümüyse “Adalar” olarak nitelendirilmekte. Ayrıca gezi esnasında Porsuk Çayı’nın sağ ve sol bölümlerinde yer alan kafe ve restoranlarda dilediğiniz gibi oturup dinlenebilmeniz mümkün.
Bunların haricinde şehir içi tramvayları kullanarak Porsuk Çayı’na rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra gondol ve bot seferleri ortalama olarak 20 dakika kadar sürmektedir. Bot seferleri gondol seferlerine kıyasla çok daha ucuz olduğu için birçok kişi bot seferlerini tercih etmektedir.
Bot seferleri hafta içi 13.00 – 19.00 ve hafta sonu 13.00 – 20.00 saatleri arasında hizmet vermekte olup, kişi başı 1,5 TL ücretlendirme uygulanmaktadır. Gondol seferleriyse kişi başı 15 TL ücretlendirme ile gerçekleştirilmektedir.
Kurşunlu Camii ve Külliyesi
Odunpazarı bölgesinde bulunan Kurşunlu Camii, şehirde hem öğrenciler hem de yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor.
Nasreddin Hoca Evi

Nasreddin Hoca Evi, hocanın Eskişehir’de yaşadığı sırada kullandığı konut olarak kayıtlara geçmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılıyor.
Odunpazarı Evleri

Şehrin sembollerinden biri olan Odunpazarı Evleri, çok uzun süredir, yeni dönemin yerleşim yerlerinden biri olan Odunpazarı bünyesinde yer alıyor olması ve beton yapılara kıyasla daha orijinal ve dikkat çekici özelliklere sahip olması nedeniyle ilgi görmeye devam ediyorlar. Bu evlerin her birinin ahşap olması ve ahşap yapıların korunması için özel önlemlerin alınması sayesinde evlerin büyük bir bölümünün korunması sağlanmıştır.
Odunpazarı Evleri; Eskişehir’in dar sokaklarına estetik bir görünüm kazandıran, yapı malzemesi özellikle kerpiç ve ahşap olan mimarilerdir. Oldukça çeşitli renklerle donatılmalarının yanı sıra, şirin pencere ve kapılarıyla da fazlasıyla dikkat çekmektedirler. Özellikle kısa zaman önce Odunpazarı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyonlar sonucunda bölgeye çok daha estetik bir hava kazandırılmıştır.
Bölgedeki evler her ne kadar konaklama amaçlı kullanılsa da kafeterya, restoran ve otel gibi çeşitli ticari amaçlarla da kullanılabilmektedir. Eskişehir’e yolunuz düştüğünde dilerseniz bu tarihi ve şirin sokakları gönlünüzce gezebilir, beğendiğiniz yerlerin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra Odunpazarı sokaklarını gezerken yorulursanız, bir kafeteryaya oturup çayınızı yudumlarken dinlenebilmeniz imkanlar dahilindedir.
Yunus Emre Türbesi ve Mezarı
Yunus Emre’nin Eskişehir’de yaşayarak, hayatının sonlanmasının üzerine gömüldüğü mekandır. Türbe ve mezar olacak şekilde inşa edilmiş ve Yunus Emre defnedilmiştir.
Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllarda faaliyete geçirmiş olduğu Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Eskişehir gezilecek yerler listemizin ikinci sırasında yer alıyor. Park içerisinde Masal Şatosu, Eskişehir Hayvanat Bahçesi, çocuklar için Korsan Gemisi ve Türk Dünyası Kültür Merkezi gibi pek çok gezilecek mekan vardır. Özellikle çocuklu aileler için çok önemli bir uğrak noktası olan Sazova Parkı, günümüzde Eskişehir’in kent simgelerinden biridir.
ETİ Sualtı Dünyası

Sazova parkta bulunan ETİ Sualtı Dünyası, hem çocuklar hem de yetişkinler için yüzlerce farklı türde canlıyla keyifli dakikalar geçirmenizi sağlayacaktır. Kaplumbağalar, çeşit çeşit balıklar, ahtapotlar ve denizanası da dahil olmak üzere her canlıyı camdan izleme olanağınız bulunuyor.
Kurtuluş Müzesi

Eskişehir’in Kurtuluş Savaşı sürecinde karşılaştığı durumlar, halkın yaşadıkları, savaşın başlangıcı ve son evrelerinde neler olduğu hakkında bilgi edinilmesi sağlanıyor. Gün içerisinde çalışma aralıklarında müze kartınızla giriş yapabileceğiniz müze bünyesinde her bir eser, savaşın yaşattıklarının anlaşılmasını sağlıyor.
Eskişehir’e Nasıl Gidilir?
Eskişehir’de gidilmesi için havayolu dışındaki tüm ulaşım seçeneklerinden yararlanılması mümkün oluyor. Otobüs, tren, şahsi araçlar aracılığıyla seyahat edilebileceği gibi, şehir genelinde binlerce kişiye özel olarak günlük yüzlerce otobüsün kalktığı otogarla hizmet veriliyor. Aynı zamanda Ankara, İstanbul, Adana, Bursa, Antalya gibi pek çok şehre trenle gidişin en önemli duraklarından biri olması nedeniyle gün içerisinde onlarca tren, Eskişehir Tren Garı aracılığıyla rotalarında devam edebiliyorlar.
Eskişehir’de ne yenir ?
Eskişehir’e gittiğiniz taktirde mutlaka yemeniz gereken çiğ börek ve met helvası bulunuyor. Bunlar şehir’in güzel yerlerini gezerken kesinlik tatmadan geçemeyeceğiniz ürünleridir.
- Çiğ Börek; Eskişehir’e gidip de yemeden gitmemin mümkün olmadığı bir börektir. İsmi hakkından olan farklı telaffuzlar (Çibörek. Şırbörek) olsa da tadı kesinlikle sizleri büyüleyecektir. Aynı zamanda 1500 yıllık tarihi olan Çiğ börek Orta Asya’dan göçen atalarımızın da en sevdiği yemektir.
- Met helva; Eskişehir’in bir diğer lezzeti ise Met helvası’dır. Met helvası adını çubuk (met) ve aşık kemiğiyle oynanan bir oyundan almıştır. Un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak yapılan Met helvası, 2-3 cm çapında ve 6 cm uzunluğunda yuvarlak olarak yapılır, yatay kesilerek sunulan helvanın kakaolu ve vanilyalı çeşitleri bulunmaktadır. Bu meşhur helva pişmaniye tadını andırır. Met helvası, met oyunu sonucunda yenilen tarafın uzun kış gecelerinde helva çekmesiyle oluşan bir geleneğin ürünüdür.
0 Comments