Sinop kültürel varlıkları ile görülmeye değer şehirlerimiz arasında. Sivil mimarinin çok özel örneklerini de Sinop şehrimizde hala görmek mümkün. Sinop şehrimizde günümüze kadar ulaşan evlerin en önemlilerinden biri, Arslan Torun evi olarak bilinen ev. Arslan Torun evi, Sinop’un en eski evleri arasında.

Kimilerine göre 18. Yüzyıl sonlarında yapılmış olan ancak tapu kayıtlarında 19. Yüzyıl yapımı olduğu kaydı bulunan konak, kesme taş zemin üzerine ahşap olarak ve çatkılar arasında tuğla dolgu kullanılarak yapılmış. Arslan Torun Konağı çift kanatlı bir giriş kapısına sahip. İki taraftan eli böğründe denen destekler ile tamamlanıyor. Eli böğründe Osmanlı konaklarında cumbaları ve çıkma kısımları alt kışından güçlendiren ahşap desteklere verilen isim.

Arslan Torun Konağının cepheden görünümüne bakıldığında, geniş pencereler göze çarpıyor. Ayrıca ahşap çatkılar, geniş saçaklar yapının kendine özgü görünümünü destekliyor. Konağın zemin kısmında sağ ve sol taraflarda bir merdiven bulunuyor ve bu merdiven ile diğer katlara ulaşılıyor. Diğer katlarda, odalar ve eyvanlar orta kesimde bulunan sofa bölümüne açılıyor. Konağın iç yapısında daha çok ahşap malzeme ağırlıklı olarak bulunuyor. Ahşap döşemelerin üzerleri kalem işleri ile süslü bulunuyor.

Aslan Torun Konağı
Aslan Torun Konağı

Sinop’un en güzel Osmanlı sivil mimari örneği Arslan Torun Konağı, ahşap dolap, ocak gibi eşyalarla da döşenmiş. Süslemelere bakıldığında, canlı renklerin ve bitkisel motiflerin kullanıldığı görülüyor. Konağın bugün birinci katı Etnografya müzesi olarak, ikinci katı ise yaşayan bir konak şeklinde planlanmış, teşhir bu doğrultuda oluşturulmuş ve konukların ziyaretine sunulmuş.

Şehirlerin kültürü ve yaşam tarzı hakkında en doğru bilgileri etnografya müzeleri ve yaşanmış evler veriyor. Sinop’un geleneksel yaşamına ilişkin olarak da Arslan Torun Konağını gezmek önemli. Etnografya müzesi kısmında, kılıç kalkan, zırh ve benzeri klasik eski dönem silahlar, yöresel araç gereç ve eşyalar, kıyafetler gibi yaşamı anlatan eserler yer alıyor. Bölgeyi tanımak isteyenlerin müzeyi mutlaka dikkatle gezmeleri gerekiyor.

Arslan Torun Konağı

Arslan Torun Konağı Sinop’ta Kefevi Mahallesinde Kemaleddin Sami Paşa Caddesinde, dokuz numaralı yapı. Ön cephesi cadde tarafına, arka cephesi ise yapının bahçe kısmına bakıyor. Konağa cephe ortasında yer alan cümle kapısından giriliyor. Konağın ambar kısmı ve hizmet bölümleri, mutfak, çeşme bölümleri bulunuyor. Bu gibi detaylar zemin katta yer alıyor. Zemin kat karanlık kalıyor. Konakta geleneksel ev tarzının inceliklerini görmek, ayrıca ahşap oymacılığının en güzel örneklerine şahit olmak, duvar boyamacılığı örneklerini incelemek mümkün. Kültür Bakanlığı tarafından onarılan yapı bugün önemli müzelerimizden biri olarak mutlaka görülmesi gereken bir eser.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir