Eyfel Kulesi, Fransa’nın başkenti Paris’in simgesi olmuş, dünyada maksimum ziyaret edilmekte olan gezinsel bir binadır. Kule, bununla beraber tüm dünyada Fransa’nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa eden mühendis Alexandre Gustave Eiffel’den alır. En büyük gezim cazibelerinden önde gelen Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon seyyah çeker.
2002 senesinde toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır. Eyfel Kulesi 1887 ile 1889 senelerı içinde Gustave Eiffel’in firması tarafınca, Fransız Devrimi’nin 100. Yıl kutlamaları çerçevesinde inşa edilmiştir. Aslen kulenin mimarı Gustave Eiffel değil, İsviçreli Maurice Koechlin ‘in siparişi üzerine tasarlayan Stephen Sauvestre’dir. Meslektaşı Emile Nouguier ile beraber ilk tasarımları yapmıştır.
Kulenin, 7.739.401 Frank 31 Sent tutan inşaat harcamaları, Gustave Eiffel’in tahminlerinin 1 milyon frank üstündedir. 1889 yılındaki açılış tarihden önceki 5 ayda 1,9 milyon kişi ziyaret edince, yıl sonuna kadar toplam harcanmasın 3/4’ü çıkartılmıştır. Böylelikle Eyfel Kulesi, daha başından, kazanç elde eden bir şirket görünümüne bürünmüştü. 3.000 işçi 26 ay süresince 18.038 tane demir parçayı 2,5 milyon perçinle bir araya getirdi. Hiç ölüm vakası yaşanmamış olması, o günün şartlarında şaşırtıcı bir durumdur.
Eyfel Kulesi’nin yüksekliği 300 metredir. Yalnız, en üst noktasına yerleştirilmiş olan tv vericileri ile kule toplamda 327 metre yüksekliğe ulaşmaktadır. Kulenin genişliği ise 125 metredir.
Dünyanın her köşesinden gelen milyonlarca insanoğlunun yoğun ilgi gösterdiği bu kulenin Japonya’da bir benzeri mevcuttur. 1958 yılında Japonya’nın başkenti Tokyo’da inşa edilen bu binanın adı Tokyo Kulesi’dir ve kule Eyfel Kulesi’nin modeli baz alınarak tasarlanmıştır.
Eyfel Kulesi’nin bir benzeri İngiltere’nin başkenti Londra’da da yapılmak istenmiştir. 1891 senesinde yapımına başlanan “Watkins Tower” adlı bu binada başarı sağlanamamış ve 1907 senesinde yıkılmıştır.
Yapımına başlandığında Paris halkı tarafından göz zevkini bozmuş olduğu nedeni öne sürülerek direnişle karşılaşan yapı, günümüzde değerli mimari eserlerden birisi olarak kabul edilmektedir. Her seferinde Eyfel Kulesinden nefret ettiğini söyleyen yazar Guy de Maupassant, niçin öğle yemeklerini kuledeki restoranda yediği sorulduğunda “çünkü burası Paris’te kulenin görünmediği tek yer” cevabını vermiştir.
Yapımının ardından yirmi yıl ömür biçilen kulenin, kullanım süresi dolduktan sonrasında sökülmesi planlandıysa da 1909’da kulenin çektiği ilgi sebebiyle bundan vazgeçilmiştir. Eyfel Kulesi şekli nedeniyle de çeşitli eleştirilere maruz kalmıştır. Gustave Eiffel’in yapının artistik yönünü ön plana alarak mühendislik kısmına gerekli önemi vermediği eleştirileri ortaya atılmıştır. Bunlara karşın Eiffel ve mühendisleri, kulenin dayanıklılığı için rüzgarın direnci göz önüne alınarak meydana getirilen matematiksel hesaplamalarla lüzumlu önlemleri almışlardır.
0 Comments