Ekvator çizgisinin biraz üzerinde yer alan Gambiya, tropikal bir iklime sahiptir. Yılda, kuru ve yağışlı olmak üzere iki mevsim yaşanan ülkede sıcaklık değerleri her zaman yüksektir. Temmuz ve Ekim ayları arasındaki yağışlı dönem, kuru döneme göre nispeten daha serin geçer. Yağmur, aşırı sıcak havayı bastırarak özellikle geceleri havanın serin olmasını sağlar. Ancak nem oranları yine de ekvatoral iklim nedeniyle her daim yüksektir.
Ülkenin yağışlı döneminde görülen yağmurlar Türkiye’deki yağmurlardan oldukça farklıdır. Aşırı yağışlı geçen Temmuz ve Ekim ayları arasında, neredeyse hiçbir şemsiye ya da yağmurluk yağmurdan korunmaya yetmez. Bu yüzden ülkeye yapılacak seyahatlerde bu dönemin tercih edilmemesi tavsiye edilir.

Yılın belli dönemlerinde oldukça yoğun miktarlarda yağış aldığından, Gambiya fazlasıyla yeşil bir ülkedir. Coğrafi koşulların doğal bir sonucu olarak ağaç bitki örtüsüne sahip olan ülkede palmiye, muz ve mango ağaçları yaygın olarak görülür.
Eğer Gambiya’ya kurak dönem olan Kasım ve Mayıs ayları arasında gidilecekse gerekli sağlık önlemlerinin alınması önerilir. Kuzeydoğudan esen kuru Harmattan rüzgarları ve Sahra Çölü’nün sıcağı birleştiğinden bu zamanlarda yürümek, uyumak, nefes almak bile aşırı sıcak nedeniyle her zamankinden daha zor olur. Sıcak ve nemle bünyenin baş edebilmesi adına bol bol sıvı tüketilmesine özen gösterilmelidir.
0 Comments