İçindekiler

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Gaziantep, Türkiye’deki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehir; zengin tarihi, devraldığı kültürel mirası ve zengin mutfağı ile turistlerin uğrak noktalarından biridir.

Babillerden Hititlere uygarlıkların başkenti Gaziantep

Öncelikle size kısaca Gaziantep’ten söz etmek istiyoruz. Nüfusu 2017 bakımından 2 milyonu aşan kent Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin endüstri ve gelişmişlik itibariyle birinci kenti. Ayrıca tarihi epey varlıklı olan Antep’te Paleolitik dönemden ardından insanların yaşadığı biliniyor. Şehirde Babiller, Hititler, Mısırlılar, Asurlular, Persler gibi birçok uygarlığa ev sahibi yapmış şehrin her karış toprağında tarihi kalıntılar yer alıyor.  Bu yüzden kültürel geziler için vazgeçilmez duraklardan biri.

Tarihi Antep Evleri

Tarihi Antep Evleri
Tarihi Antep Evleri

Antep evleri taş işçiliği ve oymacılığı ile ünlüdür. Geleneksel İslam mimarisindeki mahremiyet kavramı içe dönük avlulu yapılanmayı meydana getirmiştir. Yüksek duvarları ve taş işçiliğiyle ünlü evler Gaziantep’in önemli turizm kaynaklarındandır.

Gaziantep’te kentin ruhunu iliklerinize kadar hissetmek istiyorsak kesinlikle Bey Mahallesini ziyaret etmeli tarihi hanelerin yer aldığı sokaklar arasında dolaşmalısınız. Birçok evde tespit edilen ve “hayat” tecrübe et geniş avlular hanelerin etkileyiciliğini de arttırıyor. Ayrıca bu evlerden kimileri otel olarak kullanılmakta. Konak otellerde kalarak seyahatinizi henüz eğlenceli duruma getirebilirsiniz.

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi – Çingene Kız

Zeugma’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserler sergilenir. Müzenin en ünlü mozaiği Gaziantep ile özdeşleşmiş ”Çingene Kızı”dır. Çingene Kızı mozaiği, 1998 yılında yapılan kazılarda üzerindeki sütunun kaldırılmasıyla tesadüf eseri olarak bulunmuştur. Mozaikteki figürün cinsiyeti hala tartışma konusudur. Ayrıca figürün Büyük İskender ya da Yer Tanrıçası’nı simgelediği üzerine farklı görüşler bulunur. Çingene Kızı ismi ise mozaikteki figürün saç örgülerinden gelmiştir.

Müze üç kattan oluşuyor. En alt katta kazı kalıntıları olduğu için aşağıya iniş yok. Zeugma Antik Kenti M.Ö. 300 yılında kurulmuş bir şehir. 1. yüzyılda Roma İmparatorluğuna katılan Zeugma, ismini de “köprü “, “geçit” anlamına gelen “Zeugma” olarak bu dönemde almıştır. Kommagene Krallığı’’ın 4 büyük kentinden biri olur. Daha sonraki yüzyıllarda Belkıs ismini alacaktır. Zeugma’nın  Roma döneminden kalan mozaikleri  dünyaca ünlüdür. 3 Bölümden oluşan kentin 2 bölümü Birecik Hidroelektrik Baraj gölü altında bulunmaktadır. Diğer iki katta geçmişin,tanrıların evlerinin hikayelerini dinleyerek keyifle gezebilirsiniz.  En üst katta karanlık   bir odada Gaziantep’in ve Zeugma’nın simgesi olan “Çingene Kız” mozaiği yer alıyor. Bu mozaiğe giden yol labirent kıvamında ve oldukça gizemli.

Çingene kız mozaiği Da Vinci’nin Mona Lisa eseri gibi üç çeyrek bakış tekniği ile yapıldığı için odanın hangi köşesine gitseniz tablonun size baktığı hissine kapılıyorsunuz. Bu kadar özel ve dünyada sayıca az olan eser karanlık bir odada çok özenli bir şekilde sergileniyor.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi
Gaziantep Arkeoloji Müzesi

1944’te Cumhuriyet’in ilk arkeologlarından Sabahat Göğüş doğrulusunda kurulan Gaziantep Arkeoloji Müzesi, kentin ortasında yer almakta. Alt Paleolitik Dönem’den Cumhuriyet Dönemi’ne müze, tarihsel tek yolculuk vadediyor. Müzede damga ve silindir mühürler, Dülük Antik Şehiri ve taş yapıtlar,Demir Çağı, Pers Devresi, Kommagene Krallığı, takılar, kireç taşından yapılmış heykeller, kabir stelleri, Roma Dönemi’ne ilişkin tek aile kabir odası teşhir ediliyor.

Rumkale

Rumkale
Rumkale

Yavuzeli İlçesine bağlı Kasaba Köyü sınırları içerisinde bulunan Rumkale’nin çok eski bir tarihi var. Antik dönemlere uzanan tarihi ve doğa uyumlu mimarisi ile dikkat çekmekte.

Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü tektepe üstünde konuşlanan Rumkale’de Geç Roma ve Ortaçağ’a ilişkin mimari kalıntılar yer alıyor. Kalede bu gün görülebilen binalar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, birden fazla yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendek var. Bu yüzden Gaziantep’te kesinlikle görülmesi lüzumlenen yerler arasında yer almakta.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Şahinbey İlçesi’ndeki Burç Ormanları içerisinde 1.000 dönüm arazi içerisinde kurulu Gaziantep Hayvanat Bahçesi alan bakımından dünyanın önde gelen doğal yaşam parkları arasında sayılıyor. Bu hayvanat bahçesinde, Zebralar, Aslanlar, Zürafalar, Kangurular, Mirketler ve daha sayamadığımız birçok hayvanı görme imkanı bulabilirsiniz.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

1700’lü senelerden şu zamana kadar oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği tarihi tek Antep evine ve Gaziantep’in en eski semtlerinden bir tanesi olan Bey Mahallesi’ne konuşlanan Oyuncak Müzesi çocuklar için de eğlenceli tek güzergah olacaktır.

Bakırcılar Çarşısı

bakırcılar çarşısı gaziantep
bakırcılar çarşısı gaziantep

Tarihi 19.yy’a dayanan Bakırcılar Çarşısı’nda 500 senelik bakırcılık sanatını yakından görmeniz olası. Çarşıda bu arada farklı alanlarda da dükkanlar var. Çarşı süresince bakır ustalarının çalışırken çıkardığı ses kulaklarınızdan silinmeyecek ve Gaziantep gezinizin çarpıcı anlarından biri olacaktır.

Bakırcılar Çarşısı kente gelen turistlerin ilk uğradığı yerlerden biridir. Çarşı, taş döşenmiş sokakları, ahşap dükkanları ile farklı bir hava sunar. Esnafın yaptığı ünlü bakır çanaklar ve birçok el sanatı ürün buradan temin edilebilir.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi

Alleben Deresi’nin güneyinde yer alan Antep Kalesi, Roma döneminde gözetleme ve astronomi kulesi olarak yapılmış, daha sonra kaleye dönüştürülmüştür. Büyüklüğü ve ihtişamı ile göze çarpan kale Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden biridir. Şehrin tam ortasında kaleden yukarı çıkıldığında tüm Gaziantep manzarası izlenebilir. Ayrıca kalenin içerisinde Kurtuluş Savaşı canlandırması da izlenebilir.

Şehre Dair Öneriler

  • Gaziantep’e gidildiğinde şehrin yöresel yemekleri mutlaka tadılmalıdır. Özellikle Bakırıcılar Çarşısı’nda hediyelik eşya alışverişi yapılabildiği gibi yöresel yemekler de yenilebilir.
  • Antep, tarihi yapıları ve müzeleri ile ünlü olduğu için gezi öncesinde mutlaka müze kart çıkarılmalıdır.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir