Dünyanın en çok ziyaretçi çeken mirasları arasında bulunan Kapalıçarşı yıl boyunca dünya genelinde ziyaretçilerini çekebilmektedir. Görkemli bir yapıya sahip olan Kapalıçarşı Osmanlı’ nın bütün güzelliklerini yerli ve yabancı ziyaretçilerine verebilmektedir. Her dönemde gelebileceğiniz bu tarihi ve turistlik bir miras olan yer de sizler de eşsiz bir gün geçirebilirsiniz. Tarihimizin birçok keşfedilebilecek sanatsal miraslarımızı görebileceğiniz Kapalıçarşı evrensel olarak hizmet verebilmektedir. Gizemli bir tura çıkmak için sizler de İstanbul’ bir tura katılabilirsiniz. İstanbul’ un dünya genelinde tanınan bir bölgesi olan Kapalıçarşı geçmişten günümüze bir yol olarak gösterilebilir.

Türk kültürünün gelenek ve göreneklerini eşsiz güzellikleri görebileceğiniz bu çarşı sizlere sanatsal ve kültürel kalıntılarımızdan bir eser verebilmektedir. Her zaman tercihiniz olabilecek bu tarihi mekanlar gezilebilecek görülebilecek yerlerin başında gelebilmektedir. İstanbul gezilerinizde zaman ayırmanız gereken bu bölge her türlü mesleğin birleşiminin bir çarşıda toplanması ile sizlere de hizmet verebilmektedir. Geleneksel Türk kültürünü her zaman yansıtan bu zenginlikler ile dolu mekanda sizler de tadına doyulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

İstanbul’a gelen yerli yabancı tüm turistlerin uğrak noktası olan Kapalıçarşı tarihi dokusuyla, içinde barındırdığı renklerle olağanüstü mekanlardan biridir. Tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olan bu yapı halen bu özelliğini tüm varlığıyla korur. Temeli Fatih Sultan Mehmet tarafından atılan çarşının büyük kısmı Kanuni devrinde tamamlanmış ve zaman içinde genişlemeye devam etmiştir.

Kapalıçarşı Tarihi

Evliya Çelebi’ye göre, eski bedestendeki dolapların sayısı 128’idi. Bu dolaplar, duvarların içine gömülüydü. Bir kısmı zemin altı bir kısmı yan duvar içlerinde bulunuyordu. Abdülmecit döneminde, şeyhülislamlık yapan Mustafa asım Efendi öldüğünde mirasçısı olmadığından bedestende bulunan kiralık dolap açıldığında kırk bin kese akçesi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu para o zaman şartlarına göre çoktu ve 1848 yılında bu para ile Ayasofya baştan aşağı tamir edilmiştir.

Nuruosmaniye, Mercan ve Beyazıt arasında yer alan Kapalıçarşı ziyaretçilerine 64 cadde ve sokak, 16 han, 22 kapı ve 3600 kadar da dükkân ile birlikte hizmet verebilmektedir. Dünyanın genelinde en eski bir geçmişe sahip ve en büyük yapıt olan bir çarşısı olan Kapalıçarşı her zaman ziyaretçilerini çekebilmektedir.

Bizans döneminden kalma bir yapı olduğu iddiaları bulunan Kapalıçarşı’ nın henüz hangi dönemde ne amaçla yapıldığı hakkında bilgi yer almamaktadır. Yeni Bedesten 1461 yılında ilk olarak yaptırılmıştır. Fatih Sultan Mehmet ile birlikte yapımına başlanan ve kısa sürede Tük mirasları arasına giren bu çarşı kıymetli birçok zenginliklerin her zaman mekânı olmuştur.

Günümüzde birçok tarihi eserlerimizin en başında gelen ve en çok turist çeken bu bölge herkesi kendine hayran bırakabilmektedir. Tarihi bir yer olması ile birçok film gibi yapımlarda da mekânsal güzelliği açısından tercih gören Kapalıçarşı dönemimizin en güzel eserleri arsında yerini almıştır.

Kapalıçarşı’nın açılışı ve kapanışı dua ile olurdu. Duacı adı verilen bir bölükbaşı, İnciciler kapısının önünde durarak halkı duaya davet ederdi. Duayı eder ve alışverişi başlatır, akşamları da kapatırdı. Çarşıda altın, değerli taşlar, kumaşlar, kalkan ve hançerler ve akla gelen her şey satılırdı. Burada dükkan açmak isteyenler esnaf loncasına başvurur ve esnaf hakkında yapılan araştırmaya göre heyet karar verirdi.

Kapalıçarşı Nasıl Gezilir?

Kapalıçarşı
Kapalıçarşı

Kapalıçarşı içerisinde alışveriş yapılabilecek birçok mağaza ve bölüm bulunur. İç Bedesten, Gümüşçüler, Cevahir Bedesteni, Yeni Bedesten bunların birkaçı olarak sıralanabilir. Hediyelik eşya dükkanları, sahaflar, restoranlar, kafeler, yöresel ve kültürel ürünlerin bulunulabileceği mağazalar, kilimciler gibi farklı içerikte birçok mağaza yer alır.

Geleneksel Türk ve Osmanlı lezzetlerinin tadına bakılabilecek restoranlar ve bazı mağazalar hala tarihi dokusunu korusa da son zamanlarda birçok yeni mağazayla da renklenmiştir. Mekanın ziyaretçilerinin çoğunluğunu turistler oluşturur.

Çarşının Nuruosmaniye giriş kısmında yer alan Old Bazaar altın ve gümüş takı almak isteyen herkese oldukça farklı alternatifler sunar. Altın ve gümüşün yanı sıra birçok materyalden imal edilmiş takıları da bu kısımda bulmak mümkündür. Ayrıca antika ve bakır eşya dükkanları da genellikle bu kısımda yer alır.

Çarşıkapı civarında bulunan Şark kahvesinde geleneksel Türk kahvesinin tadına bakmak da çarşı gezisine lezzet katabilir. Örücüler Kapısı denilen dokumacıların yer aldığı bölge de bu kısımda yer alır. İçinde ülkenin birçok yöresinden dokumaların, kumaşların, çeyizlik, hediyelik eşyaların bulunduğu bölgenin de ziyaret edilmesi tavsiye edilir.

Çarşıda ayrıca meraklıları için Gramofoncu Baba olarak da bilinen Gramofoncu Mehmet Usta da uğranması gereken yerlerden biridir. Yaklaşık 4000 dükkan bulunan ve 30000’e yakın kişiye istihdam sağlayan çarşı haftanın 6 günü 08:00-19:00 saatleri arasında açıktır; pazar günleri ve dini bayramlarda ise kapalıdır. Çarşının pazar günleri de açılması ile ilgili girişimler devam etmektedir.

Kapalıçarşı nerede, nasıl gidilir, ulaşım, yol haritası: Kalpakçılar caddesi, Sorguçlu Hanı No:22 Kapalıçarşı Yönetimi, Beyazıt, Fatih, İstanbul


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir