Derin bir tarihi geçmişe sahip bir coğrafya üzerinde yer alan şehirlerimizden biri de Osmaniye. Çukurovanın doğal zenginliğini, tarihi derinliğini yansıtan Osmaniye’de keşfedilecek çok şey var. Kadirli İlçesi’nde Kızyusuflu köyü sınırları içinde bulunan, 638 rakımlı tepe üzerinde ve Karatepe’nin kuzeyinde yer alan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Osmaniye’de gezip görülmesi gereken yerlerden biri.
Açık Hava Müzesinin Özellikleri
Müze, Kadirli ilçesinin güney doğusunda bulunuyor. Kadirli ilçe merkezine 22 km, Osmaniye şehir merkezine 30 km, Adana şehir merkezine ise 130 km mesafede bulunuyor. Katman katman farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bu topraklarda Karatepe bölgesi, tarihi değeri ile önemli noktalardan biri. Karatepe geç Hitit çağında bir hudut kalesi olarak yaptırılmış. Kurucusundan ötürü Asativadaya adını almış.
MÖ 8. Yüzyıla uzanan yapılış tarihinden sonra zaman içerisinde farklı kavimlerden gelen saldırılarda yakılıp yıkılmış. Kalıntılardan anlaşıldığına göre kale sur duvarlarının kalınlığı 2 ile 4 metre arasında değişiyor. Kalenin iç ve dış duvarları ise 4 ile 6 metre yüksekliğinde. Çift duvar arasındaki boşluk kuru ve harçsız yapılmış, taş, moloz ve toprakla tamamlanmış. Kale toplam 34 adet dikdörtgen burçla desteklenmiş. Ayrıca kalenin yer aldığı tepenin zirve noktasında saray olduğu sanılan ik adet yanmış bina harabesi ile zahire kuyusu tabir edilen kuyular bulunuyor.
Kalenin iki ayrı kapısı mevcut. Güneybatı tarafında yer alan giriş kapısında iki aslan heykeli, kırık parçaları eklenmiş halde duruyor. Sağ ve sol taraflardaki yan odalarda duvar kaplamaları, çeşitli figürlerde rölyefler, hiyeroglif yazıları bulunuyor. Kapıların iç taraflarında yaklaşık olarak üç metre boyunda fırtına tanrısı tasvirleri heykel olarak yer alıyor. Kuzey doğu kapısında ise; insan başlı, aslan gövdeli sfenksler bulunuyor. Karatepe Aslantaş yöresinde gün yüzüne çıkarılmış olan eserler mimari bir bütünün parçaları. Bu nedenle bulundukları ortamdan çıkarılmak yerine açık hava müzesi kimliği ile yerlerinde sergileniyorlar.
Açık hava müzesinin bulunduğu bölge, diğer ören yerlerinden oldukça farklı. Üç tarafı baraj gölleriyle çevrili. Hem baraj gölüne hem de Andırın ovasına hakim bir tepede yer alıyor. Müzenin bulunduğu burun yarımada şeklinde ve etrafı ormanlarla örtülü. Müze ayrıca Akyol diye bilinen tarihi kervan yolu üzerinde yer alıyor. Aslantaş aslan heykellerinden dolayı yöre halkının bu bölgeye verdiği diğer bir isim. Müze haftanın her günü ziyaretçilerine açık.
Giriş Ücreti
Açık Hava Müzesinin giriş ücreti hakkında bilgi bulunmuyor.
0 Comments