İçindekiler

Kars deyince pek çoğumuz için ilk çağrıştıran kelime ‘’ soğuk’’ kelimesidir. Kars ülkemizin en soğuk illerinden birisidir. Aynı zamanda Kars ilinin diğer bir özelliği de en çok heykele sahip bir il olmasıdır. Kars gezisi düşünenler genelde kış turizmini tercih etmektedirler. Kars’ta keyifli bir kış turizmi geçirmek isteyen kişiler Sarıkamış Kayak Merkezi’ni tercih edebilirler. Kars ilimiz en eski kültürlere sahip illerimizden biridir aynı zamanda . Bu bakımdan bu güzel ilimizi kültürel açıdan da ziyaret edebilirsiniz.

Kars’ta Alt Paelolitik döneme ait izler bulmanız mümkündür. Kars ili geçmişte Selçuklar, Araplar, Persler, Urartular, Osmanlılar, Rus, İngiliz ve Ermeniler’in etkisi altında kalmıştır. Kars’ta pek çok medeniyete ait pek çok kalıntı, taş ev, antik kentler, heykeller bulabilirsiniz. Kars ilinde özellikle yoğun olarak Ermeni, Rus ve Osmanlı Devleti’ne ait pek çok kalıntı ve yapı bulabilirsiniz. Kars ilinin diğer bir önemli özelliği de eğitim seviyesinin yüksek olmasıdır. Çok sayıda öğrenci bulunan ilde edebiyat, sanat ve müziğe büyük önem verilmektedir.

Kars’ta buna bağlı olarak pek çok ozan yetişmiştir. Kars’ın dikkat çeken diğer bir yanı da yöresel yemekleri ile ünlü olmasıdır. Yemekle arası iyi olanlar ve farklı damak tadı arayanlar bu güzel şehrin muhteşem yemek tadını keşfetmek için buraya gelebilirler. Burada el yapımı eriştenin, tandırın, gravyerin tadına bakabilirler.

Kars Nerededir?

Kars ili ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde Kars ilimizin yer almaktadır. Ülkemizin en soğuk il kategorisi içinde olan Erzurum- Kars- Ardahan bölümünde bulunmaktadır. Kars ilinin sınır komşularından bahsedecek olursak Kars’ın sınır komşuları içinde Ağrı, Erzurum, Iğdır, Ardahan ve Ermenistan bulunmaktadır.

Kars’a Ne Zaman Gidilir?

Kars en soğuk illerimizden birisi olduğu için yazın bile serin olmaktadır. Kars’a genelde kış turizmi için gidenler yoğunluktadır. Okullar tatil olunca yarı yıl tatilinde ile gitmek genelde tercih edilmektedir. Şubat, Mart, Nisan ayı gibi Kars iline gitmeniz mümkündür. Kış etkinliklerinden yararlanmak için Kars’a Ocak ve Şubat aylarında gidebilirsiniz. Kars’ın doğal güzelliklerini keşfetmek isteyen kişiler şehre ilkbahar ve yaz mevsiminde de gidebilir. Bu mevsimlerde Kars’ın doğal bitki örtüsü kızıl, boz rengi bir hale dönmektedir.

Kars’a Nasıl Gidilir?

Kars’a ulaşım sağlamak için tercih edebileceğiniz pek çok alternatif yolu vardır. Uçakla, otobüsle, trenle ya da kendi özel aracınızla Kars iline rahatlıkla gidebilirsiniz. Kars’a karayolu ile gitmek isteyenler İstanbul üzerinden gidebilirler. Buradan Kars’a 21 saat 24 dakika gibi bir zaman diliminde Kars’a gidilmektedir. Kars’a havayolu ile gitmek için yine İstanbul’daki herhangi bir havalimanını tercih edebilirsiniz. Kars’ta havalimanı bulunduğu için kolayca uçak yolu ile buraya ulaşabilirsiniz. İstanbul ilinden Kars iline uçakla gitmek 2 saat 5 dakika gibi zaman diliminde olmaktadır. Demiryoluyla Kars’a gitmek isteyenler Doğu Ekspresini tercih edebilir. Kars- Ankara arası Doğu Ekspresi ile trenle Ankara’dan Kars iline gidebilirsiniz. Buradan 24 saatte Kars’a ulaşmanız mümkündür.

Kars’ta Nerede Kalınır?

Kars’ta konaklamak için pek çok alternatif bulunmaktadır. Kars’ta kalmak için butik oteller, pansiyonlar, öğretmen evleri gibi pek çok konaklama merkezi bulabilirsiniz. Özellikle öğretmen evlerinde konaklama ücretleri diğer konaklama yerlerine göre oldukça uygun fiyattadır. Kars’ta rahat ve konforlu bir yer arayışında olanlar Kars Otel’i tercih edebilirler. Kars Otel sizin için Sarıkamış Kayak Merkezi2ne gitmeniz için ücretsiz servis hizmeti vermektedir. Kars Otel Kars Kalesi, Beylerbeyi Sarayı gibi Kars ilinin önemli yapılarına çok yakın bir mesafede bulunmaktadır.

Kars’ta Gezilebilecek Yerler

Kars ilinde gezip görebileceğiniz pek çok doğal güzellikler, tarihi mekanla ve daha pek çok mekan ve yer bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri ve en çok görülmeye değer yerleri sizler için paylaşmaya çalışacağız.

Çıldır Gölü

Çıldır Gölü

Kars deyince akla ilk gelen doğal güzellikler içinde Çıldır Gölü gelmektedir. Çıldır Gölü, Kars merkeze 1.5 saat kadar mesafede yer almakta ve Ardahan ili sınırları içinde bulunmaktadır. Çıldır Gölü, Doğu Anadolu’da yer alan göller içinde en büyük ikinci göldür. Gölün en büyük özelliği kış döneminde üzerinde atlarla kızak yapılabilmesidir. Kış günü göl tamamen donmaktadır. Yaz ve ilkbahar döneminde buzlar eriyor. Bu zamanlarda gölde yüzebilir ve suyundan da rahatça içebilirsiniz. Gölün suyu oldukça temizdir. Çıldır Gölü üzerinde kış zamanında Çıldır Göl Festivali ve Aşık Şenliği düzenlenmektedir. Bu festivale Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Kırgızistan ülkesinden ve aynı zamanda Kafkas halkından da kişiler katılmaktadır.

Sarıkamış Kayak Merkezi

 

Sarıkamış Kayak Merkezi
Sarıkamış Kayak Merkezi

Kars’a kayak yapmak için gitmeyi düşünenler için Sarıkamış Kayak Merkezi ideal kayak merkezlerinden birisidir. Bölge kış zamanında karlarla kaplı olarak muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Sarıçam ağaçlarının bölgede oluşu mekana ayrıca ayrı bir atmosfer katmakta ve bölgeyi daha da büyüleyici bir hale dönüştürmektedir. Sarıkamış’ta snowboard keyfi yapabilir, karın yağışını izleyebilir ve doğal güzellikleri doyasıya seyredebilirsiniz. Kayak yapmayı bilmiyorsunuz bölgede kayak dersi alabileceğiniz yerler bulunmaktadır. Kayak yapmak için malzemeniz ve kıyafetiniz yoksa bölgede kayak kıyafeti ve malzemeleri satan yerler de bulunmaktadır. Buralardan kayak malzemesi satın alabilirsiniz. Kayak yaptığınızda herhangi bir sakatlanma ya da ters durumlarda sizlere yardımcı olmak için jandarma ve snowmobiller destek vermektedir.

Kars Mutfağı

Kars Mutfağı

Kars Mutfağı oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Kars’ta yoğun olarak unlu yiyicekler bulunmaktadır. Unlu yiyecekler dışında baklagil ve hayvansal gıdalar da bulunmaktadır. Kars ilinde en çok beğenilen ve yenilen yemekler; umaç çorbası, ekmek aşı, hengel, katmer, pişi, Kars böreği, haşıl, elma dolması, hörre çorbasıdır. Kars’ın aynı zamanda balı ve kaşarı da meşhurdur.

 


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir