Kastamonu’nun en ilgi çekici tarihi eserlerinden biri olan saat kulesi, hikayesi ile de farklı ve ilginç bir eser. Kastamonu Saat Kulesi dönemin padişahı olan II. Abdülhamit tarafından İstanbul’dan Kastamonu’ya gönderilmiş. Kastamonu’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettikleri yerlerden biri. Saat Kulesi ile Kastamonu’nun tarihi paralel yürüyor. Saat Kulesinin tarihi ile ilgili olarak, İstanbul’dan gelişinin bir sürgün olduğu ifade ediliyor. Dönemin paşalarından Abdurrahman Paşa tarafından 1885 senesinde yaptırılmış. 129 senedir de zamana şahitlik ediyor. Abdurrahman Paşa 1883 1891 yılları arasında Kastamonu’da valilik yapmış.

Saat Kulesi ile ilgili zaman içerisinde bazı rivayetler ortaya çıkmış. Bu rivayetlerden bir tanesine göre; II. Abdülhamit zamanında saat İstanbul’da Sarayburnu’nda bulunmaktaydı. Ancak yanlış gidiyor ve zamansız çalıyordu. Bu durum sarayı kızdırdı ve saat kulesi sürgün edilerek Kastamonu’ya gönderildi. Diğer bir rivayete göre ise; o sıralarda haremde bulunan hamile bir hanım bu saatin sesinden irkilerek çocuğunu düşürüyor. Bunun üzerine padişah saat kulesini sürgün ederek Kastamonu’ya gönderiyor.

Kastamonu Saat Kulesi
Kastamonu Saat Kulesi – Fotoğraf Harun İstenci’ye aittir.

Kastamonu Saat Kulesi Kastamonu şehrimizin özellikle panoramik fotoğrafını çekmek isteyen kişiler, turistler, konuklar tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor. Buradan bütün Kastamonu’yu genel olarak görmek ve seyretmek mümkün. Kulede bulunan saat bekçiler tarafından korunarak bakımı yapılıyor ve sürekli çalışması sağlanıyor. Bugüne kadar kulede yirmi farklı bekçi görev yapmış. Aksamadan çalışıyor.

Saat Kulesinde görev yapan bekçi, her gün özenle saati kuruyor, kontrol ediyor, ayrıca kulenin civarında bakım yapıyor. Ayrıca bekçi kuledeki bu saatin tüm gün çalıştığını ve eğer düzgün bakımı yapılmazsa aksayacağını, duracağını ifade ediyorlar. Şehrin simgesi olan bu değerli yapıyı bekçiler özenle koruyorlar. Saat kulesinin bekçilerinin anlatımlarına göre; saatin kurulumu özenle yapılıyor. Önce yelkovan sonra akrep ayarlanıyor. Bu parçalar ayarlandığı zaman basküller yukarı çıkıyor ve aşağı iniyor. Basküllerin yukarı çıkması ve aşağı inmesi on iki saat sürüyor. Bekçiler ise her on iki saatte bir saati tekrar kuruyorlar.

Ayrıca bakım ve temizlik işleri ayrı bir uğraş gerektiriyor. Bakımı için belli aralıklarla saat yağlanıyor, temizleniyor ve tozu alınıyor. Geri kalması durumunda tekrar ayarlanıyor. Saat aynı zamanda, yarım saatlerde bir kere, diğer saatlerde saatin sayısı kadar çanını vuruyor. Kastamonu’ya ziyarete gelenler saatin bulunduğu yere gelerek ziyaret ettikleri gibi uzaktan da saatin bol bol görüntüsünü kaydediyorlar. Saat bütün şehre hakim bir konumda bulunduğu için, tüm şehre sürekli tanık oluyor.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir