İçindekiler
Petrol ve doğalgaz gibi kaynaklar yönünden zengin ülkelerden Katar, kişi başına düşen milli gelirde dünyanın ilk sıralarında yer alır. Katar bir körfez ülkesi olup Bahreyn, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile komşudur. Başkenti Doha’dır. Katarın resmi dili Arapça’dır. Ülkede para birimi olarak Riyal kullanılır.
Katar’da Haziran-Eylül arası son derece sıcaktır. Kıyı kesimlerde nemin de etkisiyle oldukça boğucu bir hava vardır. Sıcaklık değerleri 50 derecelere kadar ulaşır. Kış ayları nispeten serindir fakat yağış pek görülmez. Ülke ziyareti için en uygun dönem Ekim-Mart arasıdır.
Katar Hakkında Bilgiler
1971 yılında İngilizler Basra Körfezinden çekilince Katar aynı yıl federasyondan ayrıldı ve 1972 yılında bağımsız bir ülke olduğunu ilan etti.
Ülkenin fiziki yapısına bakarsak Güneyi çöllerle kaplı, Kuzey kısmında otlaklar bulunmaktadır.En yüksek kıyıları Batısında yer alan kireç taşı tapeleridir.Tepelerin yükseklikleri 75 metre kadardır.Kıyılarında tuz yatakları ve mercan kayaları yer alır.Ülke içerisinde göl yada akarsu yoktur.Su ihtiyaçlarını kuyu yada arıtma tesisleri ile denizden elde etmektedir.Ülkede çöl iklimi hakim olduğundan bitki örtüsü çok azdır.Ülkenin en önemli maden kaynağı petrol yataklarıdır.Bunun dışında bol miktarda inci çıkarırlar.En fazla bulunan şey tuz yataklarıdır.
Çok sıcak ve kurak bir iklimi olan Katar yaz aylarında 49 dereceye kadar çıktığı görülmektedir. 1,6 milyon nüfusa sahip olan Katar ülkesinin başkenti Duha’dır.İnsanların büyük çoğunluğu burada yaşamaktadır.Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu Araplardan meydana gelmektedir.Ülkede, İranlılar ve Pakistanlılarda yaşamaktadır.
Ülke halkının çoğu Arapça konuşmaktadır.Müslüman bir ülkedir.İlköğretim ücretsiz ve mecburidir.Katar yabancı ülkelere 2000 kadar üniversite öğrencisi göndermektedir.
Ülkenin en önemli kaynağı petroldür.Petrolün bulunması ile Katar yoksulluktan kurtulmuştur.Önceleri sulama yetersizliğinden dolayı tarım yapılamayan yerlerde şimdi üretim yapılıyor ve ihraç edilebiliyor.
Dışarıya en çok petrol ve petrol ürünleri satmaktadır.Dışarıdan ise gıda maddeleri ve birçok tüketim maddesi alan ülke en çok motorlu taşıt ve özel otomobiller almaktadır.
Ülkenin 2000 kilometre uzunluğunda karayolu vardır.Demiryolu yoktur.Hava ulaşımı ise körfez devletlerinin ortak havaalanı olan Gulf-Air ile sağlanmaktadır.En önemli hava alanı Doha Havaalanıdır.Denizden ulaşım Um Said ve Doha limanlarından sağlanmaktadır.
Doha

Katarın başkenti olan Doha’nın nüfusu 800 bindir. Şehrin başlıca yerleri şunlardır:
- Corniche Bölgesi: Tekne turları ile ünlüdür. Gökdelenlerin yoğun olarak bulunduğu bölgedir.
- Doha İslami Sanatlar Müzesi: İslami sanatlar açısından önemli bir merkezdir.
- Souq Vakıf: Şehrin ana merkezi konumundadır. Restoran, kafe ve otellerin yoğun olarak bulunduğu meydandır.
- Pearl: Sahilde yer alan lüks restoran ve binaların bulunduğu bölgedir.
- Doha Corniche: Şehrin geleneksel sahil yoludur.
- Arap Modern Sanat Müzesi: Daha çok geleneksel bir yapıda olan bir modern sanat müzesidir.
- Rumeliah Park: Al Corniche ile City Center arasında yer alan bir parktır. İçerisinde amfi tiyatro ve çeşitli oyun alanları bulunur. Yeşilliklerle kaplıdır.
Ash-Shahaniyah

- Al Shahaniya Racetrack: Her yıl düzenlenen deve yarışları ziyaretçilerin oldukça ilgisini çeker.
- Al Dosari Hayvanat Bahçesi: Hayvanat bahçesinde kaplan, aslan, deve ve devekuşu gibi hayvanları görme imkânı vardır.
Madinat Ash Shamal

- Al-Zubara Fort: Şehrin tepeden görülebileceği bir yerdir. Şehrin tarihini anlama açısından önemli bir tarihi mekândır.
- Al Ghariya Beach: Doha’nın 80 km kuzeyinde yer alan bir plajdır. Ayrıca piknik ve balık tutulması içinde uygun yerler vardır.
Al Khor

- Corniche: Balık tutup güneşlenme imkânı sunan bir aile mekânıdır.
- Al Thakhira Beach: Hoş bir aile kumsalıdır. Barbekü için mekânlar bulunur. Ayrıca vahşi yaşamın gözlemlenebileceği, temiz bir ortamdır.
- Purple Island-Al Khor Island: Katar’daki doğal güzelliklerden birisidir. Ziyaretçilere sakin ve dinlendirici bir ortam sunar.
0 Comments