Konya Etnografya Müzesi binası ilk olarak eğitim amaçlı inşa edilmişken 1975 senesinde şehrin Etnografya Müzesi olarak hizmete girdi. Konya ve civarının kültürel özelliklerini, geleneksel yaşam tarzını ve değerlerini tanımak için Etnografya Müzesi zengin bir fırsat sunuyor. Şehri gezen yerli ve yabancı turistler, yöreyi kültürü ile daha yakından tanımak için müzeyi keyifle ziyaret ediyorlar.
Müzenin Özellikleri
Konya Etnografya Müzesi, üç katlı binasında ziyaretçilerine hizmet sunuyor. Zengin sergi koleksiyonları bütün çeşitleri ile, el emeği göz nuru halk eserlerini gözler önüne seriyor. Konya ve yakın çevresinin geleneksel halk yaşayışındaki renklilik ve motif zenginliği, müzede toplanmış eserlerle ortaya çıkıyor. Müzenin bodrum katında fotoğrafhane, erşiv, ayniyat ve etütlük eser depoları, kaloriferhane ve halı – kilim bölümü bulunuyor. Zemin kat ise teşhir salonu ve Dr. Mehmet Önder Konferans Salonuna ayrılmış. Birinci katta bürolar, idari hizmet bölümleri, kütüphane ve eser depoları yer alıyor.
Müzenin teşhir salonunda satın alma, hediye ve başka müzelerden devredilerek gelmiş çeşitli etnografik eserler sergileniyor. Müzedeki etnografik eserler, genel olarak Konya ve çevresine ait eserler. Daha yakından bakmak gerekirse ziyaretçilere sunulan eserler arasında; geleneksel el işi oyalar, çeşitli cins ve ebatlarda keseler, farklı malzemelerden ve farklı tekniklerle yapılmış işlemeli bohçalar, peşkir, uçkur, yemeni örnekleri, yerli kumaş örnekleri, bindallılar, gelinlik modelleri, cepken, kaftan, içlik ve şalvar örnekleri yer alıyor.
Ayrıca; kadın süs eşyaları, kemer tokaları, bilezikler, fes askıları, tepelik örnekleri, kahve fincanları ve zarfları, kahve kutusu, kahve tavası, kahve değirmen ve takımları, çeşitli mutfak eşyaları, şifa ve hamam tasları, şamdan ve buhurdanlar, gülabdanlar, farklı malzemelerden tespih örnekleri de eserler arasında bulunuyor. İlaveten, hat sanatında kullanılan çeşitli malzemeler, yazı takımları, çekmece, rahle, el yazmaları, yazı levhaları, ahşap sedef kakma salon takımları, çekmece örnekleri gibi sanat eseri güzelliğinde eşyalar sergileniyor.
Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait halı ve kilim örnekleri ile, cicim örneklerin, ateşsiz ve ateşli silahları, ok, yay, sadak, hançer, kılıç gibi ilginç gereçleri, çakmaklı, kapsüllü tabanca ve tüfekleri ve yardımcı silah malzemelerini müzede görmek mümkün.
Ziyaret Saatleri
Konya Etnografya Müzesi pazartesi günleri hariç olmak üzere, haftanın her günü sabah saat 08:30 ile akşam saat 17:30 arasında ziyaret edilebiliyor.
Adres
Müze, Konya merkez ilçe Meram’da, Larende caddesi üzerinde, Macir pazarında bulunuyor.
Giriş Ücreti
Konya Etnografya Müzesine giriş ücreti bilgisi bulunmuyor.
0 Comments