Krakatau adasında kimse yaşamamaktadır. Adaya Nisan’dan Temmuza ya da Eylül’den Ekim’e kadar gidilebilir. Adaya ulaşım için rehberli turlara katılabilir ya da bulabileceğiniz en iyi, denize dayanıklı yatı kiralayabilirsiniz.

Krakatoa Adası Dikkat Çeken Özellikleri:

  • Krakatau’ya ziyaret etmek için Java’nın batısına geldiyseniz pek çok nadir soyu tükenmek üzere olan memeliye ev sahipliği yapan Ujung Kulon Ulusal Parkı’na gitmek için mutlaka zaman ayırın. Burası UNESCO Dünya Kültür Mirası alanları içinde yer alır.
  • Krakatau patlaması dünya çapında ünlü olsada  Sumbawa Adası’ındaki  Tambora’nın patlaması da hemen hemen buna eş değer büyüklükleydi. Patlamada on binlerce insan hayatını kaybetti ve adanın 1350 m yüksekliği yıkılarak adayı yok etti. Bu olay 1815’in ‘yazı olmayan yıl’ olarak anılmasına sebep oldu.

Krakatoa Yanardağı

Krakatau Yanardağı dünyanın en ünlü dağlarından biridir. Sumatra île Java’nın batısı arasında yer alan ada, ünlü Karakatao, Java’nın Doğusu filminde anlatılanın tam tersi bir verdir. Krakatau. 1883 yılında neredeyse tamamen yok olmasına sebep olacak patlamayla ünlüdür. Patlamanın ardından dağdan 80 km yüksekliğinde kül bulutlan yükselmiş ve yanındaki Sumatra ve Java kıyılarını vuran tsunami 160 köyün yok olmasına ve 36.000 insanın ölümüne yol açmıştır. Patlamanın gürültüsü o zamana dek olan en yüksek ses olarak kayıtlara geçmiş ve dalgaların etkisi Manş Denizi’nden bile görülmüştür.

Patlamanın yarattığı en büyük etki, dünya üzerinde üç yıl kalan ve çok renkli gün batımları yaratan kül bulutlarıdır. Edvard Munch’un ünlü Çığlık 3 tablosunun arka planındaki renklerin o dönemdeki gün batımlarından esinlenilerek yapıldığı söylenir.

Krakatoa Adası Doğal Yaşamı

1928’de Krakatau, ya da ‘Krakatau’nun Yavrusu’ ortaya çıkmıştır ve o dönemden bu yana yavaş yavaş büyümektedir. Bu hareketli, uçan çocuğun yanından geceleri feribotla geçerken erimiş lav dereleri görülebilir. Ancak Krakatau diğer pek çok adanın ortasındadır. Ortaya çıktığı tarihte üzerinde hiçbir yaşam belirtisi yokken, 80 yıl sonra bugün, adanın bitki örtüsü ile birlikte yılanlar, fareler, böcekler, yarasalar ve kuşlar da geri gelmiştir.

Rehber eşliğinde düzenlenen gezilerle Ancak Krakatau’yu ziyaret edip gezmeniz mümkündür, ama tehlikeli olacağı için kalderaya gidemezsiniz. Böyle bir yolculukta çevre adalardan bazılarını gezmeniz ve şnorkelle yüzüp dalış yapmanız mümkündür. Su altında yaşam serpilmektedir. Termal kaynaklar balıklarla birlikte bitkileri de bölgeye getirmektedir. Krakatau’ya yapılacak gezi yaşam boyu hatırlanacaktır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir