AB üyesi olan ve Schengen bölgesine dahil olan Macaristan’da 90 günden daha fazla kalmak isteyenler oturma belgesi almaları gerekir. Bunun en kolay yolu (Kasım 2015 itibariyle) Macaristan devletinden 250.000 € tutarında ve en az beş yıl vadeli tahvil karşılığında verilmektedir. Bu şekilde yapılan oturma izniyle beraber süresiz olarak vatandaşlık hakkı elde edilebilir. Bu vatandaşlık hakkının ilk iki yılında diğer Schengen ülkelerine seyahat hakkı yoktur. Ancak bu iki yılın sonunda diğer Schengen üyesi ülkelere vizesiz seyahat edilebilir.

Göçmen olmak için çalışma vizesine, bu vizeyi almak için de oturma iznine gerek duyulur. Göçmen ve Vatandaşlık İşleri Kurumu (BM BÁH) tarafından yürütülen bu vizeler çeşitli dallara ayrılır. (Ziyaret amaçlı, kazanç sağlamaya yönelik, eğitim amaçlı, araştırma amaçlı, gönüllü faaliyet amaçlı ve tedavi amaçlı) Bunların yanı sıra Macar vatandaşı ile evlenen kişiler için Aile Birleşimi Vizesi uygulanır. Macaristan’a vize almak isteyenler, hangi koşulda olursa olsun çeşitli şartlara uymaları gerekir. Bu şartlar ise şu şekildedir:

Macaristan Vize Şartları

  • Eksiksiz ve doğru doldurulmuş oturma izni talep formu
  • Talep edilen oturma izninin bitim tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli pasaport
  • 2 adet biometrik fotoğraf
  • Talep edilen oturma iznini kapsayan seyahat sağlık sigortası
  • Kendi adınıza olan banka hesabının son 3 aylık dökümü
Macaristan
Macaristan

Ziyaret amaçlı başvuruda BM BAH tarafından onaylanmış davetiye dökümü, kazanç sağlamaya yönelik vizelerde çalışanlarda yapacağı işi ve hayatını devam ettirebileceğine dair belgesi, işverenlerde ise ticaret odası sicil kaydı ile bu işyerinin gerçekliğiyle ilgili belgeler, tedavi amaçlıda ise neden Macaristan’da yapılacağına dair doktor raporu ve masraflarının kimin karşılanacağına dair beyanat gerekmektedir. Diğer koşullar için yetkililerle iletişime geçilmelidir.

İster ticari isterse bireysel olsun, bütün şartların eksiksiz yapılması bu işlemler için önemlidir. Macaristan Dışişleri Bakanlığı, başvuru tamamlandıktan sonra düzeltme imkanı tanımaz. Bunun dışında başvuru yapmak isteyen vatandaşların bizzat kendileri başvuruda bulunmaları gerekir. Diğer yapılan başvurular ise konsolosluk tarafından hiçbir şekilde kabul edilmemektedir.

Başvuru tamamlandıktan sonra bölge müdürlüğü 15 gün içerisinde ilgili kişi hakkında karar alır ve kararını telefon aracılığıyla ilgili kişiye iletir. Bunların haricinde Göçmen ve Vatandaşlık İşleri Kurumu (BM BÁH), başvuruya olumlu yanıt verdiği kişiye bu belgeyi alabilmelerini sağlamaları amacıyla 30 günlük tek giriş vizesi verir. Bu süre zarfında belgeyi alınması durumunda başvuruda bulunan kişi oturma belgesi kazanmış olur. Bu işlemlerde başvuru ücreti 60 Euro’dur, bu ücret konsolosluğun hesabına yatırılır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir