İçindekiler

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Mardin, bugüne kadar birçok devlete ev sahipliği yapmış zengin kültür mirası ve çeşitliliği ile bilinen bir kenttir. Mardin denildiğinde akla geleneksel Mardin evleri ve dar patika sokakları gelir. Farklı milletlerin ve kültürlerin bir arada, hoşgörü içerisinde, yüzyıllar boyu yaşadığı Mardin’de tarihi hanlar, kervansaraylar, camiler, kiliseler, türbeler bulunur.

Geleneksel Mardin Evleri

Mardin Evleri
Mardin Evleri

Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan evler kendine özgü mimarisiyle dikkat çeker. Çoğu Artuklu döneminden kalma evler dağ yamaçlarında birbirlerine sıralı olarak yapılmıştır. Muazzam simetrik yapılarıyla dikkat çekerler. Bölgenin iklimine bağlı olarak taş malzeme kullanılmış, ahşaptan mümkün olduğunca kaçınılmıştır. Kentsel sit alanı kapsamında korumaya alınan evler, Mardin’in önemli turizm kaynaklarından biridir.

Savurkapı Medresesi

Savurkapı Medresesi
Savurkapı Medresesi

Merkezde bulunan medreselerden bir tanesi, Bab es Sur Camii’nin yakınlarında bulunuyor. Artukoğulları döneminde yapıldığı tahmin ediliyor ve şuan medrese olarak kullanılıyor.

Dara Mezopotamya Harabeleri

Dara Mezopotamya Harabeleri
Dara Mezopotamya Harabeleri

Dara Mezopotamya Harabeleri bölgesinde Babil Kral Mezarları, saray, kilise, çarşı ve su bendine ait kalıntıları ile meşhurdur. Mardin’e 30 kilometre uzaklıktaki Oğuz köyünde bulunmuştur. Yerin altında kurulan bir şehir özelliği taşımaktadır. Mardin’de gezmek için en çok talep görülen bir yer özelliği taşımaktadır. Tarih yolculuğuna çıkmak istiyorsanız Dara Harabeleri tam size göre.

Sabancı Kent Müzesi

Sabancı Kent Müzesi
Sabancı Kent Müzesi

Şehir merkezinde yer alan bu tarihi yapının restorasyonu yapıldıktan sonra ünlü iş adamı Sakıp Sabancı’nın vasiyeti ile bu müze “Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi” olarak adlandırılmış, 1 Ekim 2009 tarihinde açılışı yapılmış ve Cumhuriyet Meydanında bulunuyor. Şehrin kentsel yapısını ve kültürel açısını ziyaretçilere anlatıyor.

Mardin Kalesi

Mardin Kalesi
Mardin Kalesi

Yüksek bir dağın tepesine kurulmuş, tüm Mardin manzarasına hakim olmasıyla göz kamaştıran Mardin Kalesi 1600 yıllık bir geçmişe sahiptir. Yaklaşık 1 km uzunluğa sahip kalede birçok tarihi yapı bulunur.

Kartal Yuvası olarak’da bilininen bu kalede Babil, Asur, Pers, Selçuklular, Osmanlılar gibi dönemleri yaşanmış. Kalenin manzarası ziyaretçileri hayran bırakıyor özellikle şehri kuş bakışı seyretmek isterseniz buraya mutlaka uğramalısınız.

Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi
Kasımiye Medresesi

12. yüzyılda yapılmaya başlanan Kasımiye medresesi Akkoyunlu Sultan Cihangir’in oğlu Sultan Kasım tarafından 15. yüzyılda tamamlandığı söylenmektedir. Kasımiye medresesi dini eğitimin olmasının yanında tıp eğitimin verildiği, üzerindeki tıp ambleminden anlaşılmaktadır.

Deyrulzafaran Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı
Deyrulzafaran Manastırı

Mardin’e yaklaşıp 5 kilometre uzaklıkta olan Deyrulzafaran manastırı süryaniler tarafından hala aktif bir şekilde dini merkezli eğitim olarak aktif olarak kullanmaktadır. Bu da Mardin için neden medeniyetler şehri olduğuna kanıtlayan bir yapı olduğudur.

Deyrulzafaran Manastırı
Deyrulzafaran Manastırı

Süryani Kilisesi’nin en önemli eserlerinden bir tanesi, bir başka adı ile Safran Manastırı. Şehrin dört kilometre doğusunda dağ yamacında yer alıyor. Rehber bizi kapıda karşılamakta fakat maalesef bireysel olarak içeriye giriş yapılamıyormuş, grup olarak girilebiliyor. Girişte verilen Zafaran Çayını içmeyi mutlaka unutmayın..

Mor Gabriel Manastırı

Mor Gabriel Manastırı
Mor Gabriel Manastırı

Mardin’in Midyat ilçesin 23 km uzaklıkta bulunan manastır 397 yılında inşa edilmiş çok eski bir yapıdır. Manastır kesme taşlardan yapılmıştır. Bizans dönemi izleri taşıyan manastır taş işlemeleriyle göz kamaştırmaktadır.

Mardin Ulu Cami (Cami-i Kebir)

Mardin Ulu Cami (Cami-i Kebir)
Mardin Ulu Cami (Cami-i Kebir)

Mardin’in sembollerinden biri sayılan cami, Artuklu döneminde iki minareli olarak inşa edilmiştir. Ancak günümüze yalnızca tek minaresi kalmıştır. Mardin’de bulunan camilerin en eskisidir. Büyük ve ihtişamlı yapısıyla dikkat çeken cami günümüzde de ibadete açıktır.

Mardin Ulu Camii
Mardin Ulu Camii

Şehirde buluan camilerin en eskisi olan bu caminin yapılış tarihi net olarak bilinmiyor, 1176 olduğu tahmin ediliyor. Süryani yazarlardan bazıları bu caminin kiliseden çevrildiğini söylüyor. Cami yapıldığında iki adet minaresi olduğu biliniyor fakat net bilinmeyen bir tarihte bir minaresi yıkılmış, günümüzde tek minareye sahip.

Kırklar Kilisesi

Kırklar Kilisesi
Kırklar Kilisesi

Kilise Erken Hristiyan dönemi eserlerinden biridir. 6.yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kilise, dikkat çekici taş işçiliği ile turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. Kilise geniş bir avluya ve avlu içerisinde yer alan çan kulesine sahiptir. Koruma altına alınan Kırklar Kilisesi günümüzde de Ortodoks ibadethanesi olarak kullanılır.

Zinciriye Medresesi (Sultan İsa Medresesi)

Zinciriye Medresesi (Sultan İsa Medresesi)
Zinciriye Medresesi (Sultan İsa Medresesi)

Yüksek bir dağın eteklerine kurulan medrese, geçmişte rasathane olarak da kullanılmıştır. Ünlü Mardin taş işlemeciliği bu eserde de ön plana çıkar. İki avlulu ve iki katlı olan yapı Mardin’in önemli eserlerinden biridir.

Mardin’de Neler Yenir?

Mardin çok zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Özellikle etli ve baharatlı yemekler Mardin mutfağında önemli bir yer tutar. Yörenin en meşhur yemekleri; soğan kebabı, mardin çiğ köftesi ve şerbetli hamur tatlısıdır.

Zingil Tatlısı: Meşhur harire pekmezi, tarçın ve hamurla yapılan şerbetli bir tatlıdır.

Soğan Kebabı: Soğan ve koyun etinin terbiye edilmesiyle yapılan yöresel bir yemektir.

Mardin Nerede?

Mardin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alır. Güneydoğu Anadolu bölgesinin Suriye sınırına bakan kısmından kalmaktadır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Dicle bölümünde yer alır. Kuzey kısmında Diyarbakır ve Batman, Güneyinde Suriye, Batısında Şanlıurfa, doğusunda ise Siirt ve Şırnak ile komşu olmasıyla bilinir.

Mardin Ne Zaman Gidilmeli?

Mardin karasal iklim özelliğini çok fazla taşımaktadır. Yazın gezilmesi çok tavsiye edilmez çünkü 50 derece sıcaklık görüldüğü olmuştur. Bu yüzden kışı da soğuk ve sert geçer, kış için de gezilmeye uygun olduğu söylenemez. Mardin’in en güzel gezilecek zamanı ilkbahar ve sonbahardır.

Mardin Nerede Kalınır?

Mardin’de kalmak için yer aramak çok zor değil çok turist çeken bir şehir olduğu için konaklar, butik oteller ve lüks otelleri vardır. Mardin’de konaklamanın çok sorun olacak bir durumu yoktur. Taş evlerinde kalmak isteyenler için çok güzel oteller yapılmıştır. İnsanların huzur içinde kalabilecekleri mekanlardır.

Mardin Gece Hayatı

Mardin kültür ve tarih şehri olsa da çok fazla gece hayatı konusu gelişmemiştir. Mardin’de gece hayatı bekleyen insanların hayal kırıklığı yaşayacağını söyleyebilirim. Muhafazakar kesimin fazlalığından dolayı sakin, mütevazi gecesi bulunmaktadır. Yani Mardin için öyle renkli gece hayatı beklemeyin. Genelde canlı müzikli kafeler ve türkü barları bulunur. Şehrin tek diskosu var ve onun dışında bar görmeniz mümkün değildir.

Sizlere bu yazımızda Mardin Gezi Rehberi adı altında mardin de gidilecek yerler ve işinize yarayacak bilgiler vermeye çalıştık.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir