İçindekiler

Birçok medeniyetin ortak buluşma yeri olan Nemrut dağı cazibeli yapısı ile birlikte her ziyaretçisini büyük bir huzura teşvik edebilmektedir. Tarihin bir bölümünde ki medeniyetlerin yapıtlarını görebileceğiniz Nemrut’ ta Anadolu’ nun güzelliklerin, sizler de rahatlıkla görebilirsiniz. Doğal ve kültürel anlamda büyük bir birleşme gösteren bu bölgeye sizler de gezi turları düzenleyerek ziyaret edebilirsiniz. Nemrut Dağı Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunmaktadır. Adıyaman – Nemrut arası ise 72 km mesafede bulunmaktadır.

Nemrut Dağı gündüz ve gece iki farklı iklimi yaşadığı için ziyaretçilerin mutlaka takviyeli giyinmeleri gerekiyor. Mezopotamya’nın en yüksek tepesi olan ve deniz seviyesinden 2150 metre yükseklikte bulunmaktadır.

Adıyaman’ da bulunan bu görkemli güzelliğimiz her açıdan kartpostallara bir örneklik yapabilmektedir. Hayran kalacağınız bu güzellikte ki etkileyici mekan sizlere de büyük bir zevk verebilecek. Güneydoğu Anadolu’ nun güzelliklerinde sadece birisi olan Nemrut Dağı günü birlikte turlar ile birlikte sizleri de ziyaretçisi olarak beklemektedir.

Turizm merkezi haline gelen ve çoğunlukla da yabancı turistler tarafından tercih edilen Nemrut herkesin gezip görmesi gereken nadir etkileyici yapıda ki bölgesidir. Adıyaman’a ayak basar basmaz buraya hemen öncelikli olarak gitmeniz sizlere farklı bir duygu sağlayabilecek. Kültürel anlamda ki zenginliklere sahip olan Nemrut Dağı’ nı aşağıda ki haritadan inceleyerek ulaşım hakkında bilgileri alabilirsiniz.

Nemrut Dağı Tarihçesi

Nemrut Dağı UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer almaktadır. İki bin yıldır güneşin doğuşunu ve batışını 2150 metre yükseklikte izleyen dev heykellerin sırrının çözülmesi için Komagene Uygarlığı’nın keşfine gitmek gerekir.

Eski çağlarda Komagene olarak anılan bu bölgede, I.Mithradates tarafından bağımsız bir krallık kurulmuş, krallık onun oğlu I. Antiochos (M.Ö. 62-32)un egemen olduğu yıllarda önem kazanmıştır. MS.72 yılında daRoma‘ya karşı yapılan ve kaybedilen savaş ile krallığın bağımsızlığı sona ermiştir.

Nemrut Dağı doruğundaki kalıntıları yerleşme yeri olmayıp Antiochos’un Tümülüsü ve kutsal alanlardır. Tümülüs, 2150 metre yüksekliğinde, Fırat Nehri geçitlerine ve ovalarına hakim tepe üzerinde bulunmaktadır. Kralın kemiklerinin ya da küllerinin anakayaya oyulmuş odaya konulduğu ve 50 metre yüksekliğinde ve 150 metre çapındaki tümülüs ile örtüldüğü düşünülmektedir. Girişi kuzeyden olup doğuda ve batıda dini törenlerin yapıldığı teras şeklindeki avlular yer almaktadır.

Her iki terasta da aslan ve kartal heykelleri arasında yüksekliği 7 metreye ulaşan oturur vaziyette dev heykeller sıralanır, bunlar yazıtları ve kabartmaları olan ortostad (dik olarak konulan büyük taş bloklar)’la çevrilmiştir. Eski Kahta Köyü yakınında Kommagene’nın başşehri Arsameia yer alır. Burada, Mithridates’in kutsal alanı bulunmaktadır.

Nemrut Dağı Doğu Terası

Kommagene ülkesinde güneşin doğuşunu ilk gören yer olan doğu terasına sert kayalardan oyulmuş merdivenli yollardan çıkılır. Doğu terası; tanrılar galerisi, atalar galerisi ve sunaktan oluşur. Tanrılar galerisindeki devasa tanrı heykelleri anıt mezara sırtını dönmüş biçimde sıralanmıştır. Tanrılar galerisinin 5 heykelinden biri olan Antiochos, güney uçta ilk sırada yer almaktadır. Kendisini tanrılarla aynı kategoride gören Antiochos heykelini bu sıralamaya dahil etmiştir. 2. Heykel Kommagene-Fortuna Latincede şans, uğur, bereket anlamındadır.Heykeller arasında en uzun olan 3. Heykel Zeus-Oromasdes, Tanrılar tanrısı Kronos’un oğlu, baş tanrı ve gökler hakimidir. 4. Heykel Apollon-Mithras, Anadolu mitolojisinde baş tanrı Zeus’un oğlu olup ışık ve güneş tanrısıdır. Kuvvet ve kudretin sembolü olan Herakles Anadolu’da Herkül adıyla anılır. Heykellerin her iki yanında içte yer alan göksel gücün temsilcisi kartal ve yanında duran aslan daima tanrıların ve kralların yanında onlara bekçilik etmektedir.

Nemrut Dağı Batı Terası

Muhteşem bir gün batımının izlenebildiği , Doğu terasına benzer şekilde yapılmış batı terasında, tanrılar galerisindeki heykel sıralaması ve heykellerin arkasındaki kült yazısı bazı detaylar hariç aynıdır. Doğu terasından farklı olarak, tanrılar galerisinin kuzey ucunda, dördünde Kral Antiochos’un tanrılarla selamlaşması, diğerinde aslan figürü bulunan, kumtaşından yapılmış 5 kabartma (rölyef) bulunmaktadır. Aslan horoskop olarak bilinen kabartma, 25000 yılda bir meydana gelen astrolojik bir olayın sembolize edilmiş halidir.

Doğu ve Batı terasın her ikisinde de tanrı heykellerinin tahtlarını oluşturan taş blokların arkasında Grek harfleriyle yazılmış 237 satırlık uzun bir kült yazıtı NOMOS bulunmaktadır.

Nemrut Dağı Bitki Örtüsü

        Nemrut dağı bitki örtüsü bakımından da ilgi çekici bir özellik gösterir. Dağda Titrek Kavak, Mese (Quercus sp) ve Hus (Betula sp.) türü ağaç toplulukları bulunur. Yine kraterin içerisi endemik bitki türlerinin bulunduğu önemli bir yerdir. Diğer bir endemik tür olan “düğün çiçeği” (Altın çiçeği Ranunculus) yine buraya özgü bir bitkidir. Genel bitki türleri ise çeşitli orkideler (orchis umbrasa, orchis caucasia, orchis punetorum ve epipactic latifolia) , laleler ve otsu step türü bitkilerdir.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir