Tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu Osmaniye’nin değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak, gelenlere tanıtmak adına Kent Müzesi önemli bir işlevi yerine getiriyor.

Önemli Özellikleri

Osmaniye Kent Müzesine ev sahipliği yapan mekan, kentin sosyal hayatında da önemli bir değere sahip. Burası özellikle 1960’lı yıllarda halkın dinlendiği, öğrencilerin ders çalıştıkları, çamlarla kaplı ve aile çay bahçesi olarak kullanılmış bir alan. Kentin sakinlerine uzun yıllar hizmet vermiş. Ardından belediye tarafından sosyal tesis yapılarak Osmaniye halkına hizmet vermeye devam etmiş.

Günümüzde de bu sebeple pek çok Osmaniye’linin bu mekanla ilgili anıları bulunuyor. Osmaniye bu özel yeri gelecek kuşaklara aktarıyor. Bu uzun arka planın ardından bu mekan, 2010 tarihli belediye meclis kararı ile Osmaniye Belediyesi Kent ve Etnografya Müzesi olarak kullanılma kararına bağlanmış.

Osmaniye Kent Müzesi; tüm çevre özellikleri ve düzenlemeleri, dış cephesinin taş kaplamaları, mukarnası, çift başlı kartalı, arasta çarşısı, dükkanı, arşivi, çınarlı kahvesi ve şor odası ile çok önemli bir kültür varlığı. Ayrıca müzenin içerisinde yedi ocak diaroma ve eğitim atölyesi de bulunuyor. Kent müzesi sayesinde Osmaniye’nin geleneği ve geçmişi geleceğe taşınıyor. Müzede Osmaniye ve civarının sosyal hayatı, ticaret hayatı, siyaseti, tarihi, tarım hayatının özellikleri hakkında pek çok bilgi edinmek mümkün. Müzedeki pek çok nesne Osmaniye’yi ziyaretçilere anlatıyor.

Osmaniye Kent Müzesi binasının dış cephesi, Selçuklu motifleri ile bezeli bulunuyor. Ayrıca dış cephe tamamen taş kaplama olarak kemer ve tonoz motifleri ile kaplı görünüyor. Müzenin giriş kapısının sağ kısmında Selçuklu ongunu olan çift başlı kartal bulunuyor ve bu motif Konya’daki ince minarede bulunan kartal motifi örnek alınarak yapılmış. Müzenin mukarnas kapısı ise Afyon camisinin mukarnası örnek alınarak gerçekleştirilmiş. Böylelikle Kent Müzesinin binası başlı başına bir kültürel değer oluşturuyor. Osmaniye Kent Müzesinin arasta çarşısı, şehirde yaşamış meslek grupları, kullandıkları malzemeler hakkında geniş bilgiler veriyor. Arasta çarşı kısmında çocuk oyunları, tarımın nasıl yapıldığına dair gereçler, eski gelenekleri anlatan bölümler yer alıyor.

Osmaniye Kent Müzesinde ayrıca tematik olarak üç bin yıllık tarihi birikime dair bölümler bulunuyor. Yedi ocak diaroma bölümünde ise; Osmaniye’nin kurtuluşu resimlerle tasvir ediliyor. Halkın direnişi çok canlı bir şekilde anlatılıyor. Ayrıca müzede yer alan maketler, geçmişten bugüne bölgede kullanılan mekanlar, evler, konaklar hakkında bilgi veriyor.

Giriş – Çıkış Saatleri

Osmaniye Kent Müzesi, pazartesi hariç haftanın her günü sabah 10:00 ile akşam 19:00 arasında ziyaret edilebiliyor.

Giriş Ücreti

Müzede ziyaretçilerden ücret alınmıyor.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir