Dünya üzerinde doğal yönleri ve görsel özellikleri ile harikalar arasında yer alan belli başlı noktalar, turistik merkezler vardır. Bunlardan bir tanesi de, Denizli ilinde bulunan Pamukkale’dir. Peki, Pamukkale nasıl gezilir?
- Pamukkale’ye varış; Denizli merkeze gelerek, herhangi bir Pamukkale dolmuşu ile, yaklaşık 30 dakikalık bir yol alma sonrasında Pamukkale’nin girişine varılabilmektedir. Denizli Çardak Havaalanı’na inen turistler ise buradan taksiler eşliğinde Pamukkale’ye gidebilir.
- Pamukkale alanına giriş; Bu noktada 2 farklı seçenek ortaya çıkar. Bunlardan ilki, doğal kaynak sularının aktığı, beyaz taşların bulunduğu Pamukkale noktasından alana giriş yapmaktır. Diğer seçenek ise, Pamukkale’den Hierapolis istikametine doğru ilerlendiğinde, antik kentin giriş noktasından alana giriş yapmaktır.
- Pamukkale tarafından giriş: Kontrol noktasından alınan ziyaretçi kartı ile doğal kaynak sularının olduğu alana gelinir. Burada, beyaz taşların ve akan suların üzerinde ayakkabı ile gezilmesine izin verilmediği için ayakkabı ve çorap çıkartılır. Yalın ayak olarak, taşları ve sıcak suyu hissede hissede ufak çaplı bir tırmanış başlar. Pamukkale’deki doğal kaynak sularının vücuda iyi gelmesinden dolayı, dileyen küçük havuzcukların içinde oturabilir, dileyen ayaklarını sokar, dileyen ise duvarlardan ve yerlerden aldığı beyaz toprağı yüzüne, ellerine, kollarına sürer.
- Tırmanışın ardından doğal kaynak sularının ve beyaz taşların bittiği noktaya gelinir. Bu noktada ayakkabılar yeniden giyili ve hemen bu bölgenin dibinde olan müze gezilir. Söz konusu müzede, geçmiş dönemlerde Pamukkale ve Hierapolis bölgesinde yaşayan uygarlıkların kalıntılarını görebilmek mümkündür. Tarih olarak oldukça etkileyici olan bu müze, tarihi eserler ile doludur.
- Müzeden çıktıktan sonra, aynı istikamette ilerlendiğinde, antik tiyatro görülür. Bu antik tiyatro için ufak çaplı bir tırmanış başlar. Yüzyıllar öncesinde yapılmış ve hala etkileri devam eden bir kültürün devamı olan antik tiyatro, dik ve yüksek yapısı ile dikkat çekmektedir.
- Antik tiyatrodan ayrılırken, kral mezarlarından ve zamanın azizlerinin mezarlarından bir tanesinin dönüş yolunda olduğu görülür. Bu kral mezarına gitmek için ince bir patikadan geçilir ve mezar ziyaret edilir. Daha sonrasında ise, antik kente giriş yapılır.
- Hierapolis antik kentine ilerlendiğinde, sağlı sollu pek çok tarihi alan, tarihi yapı, halkın mezar taşları, tarihi evler, yaşam alanları ve ölü odaları görülür. Aynı zamanda, arkada Pamukkale, önde antik kent olacak şekilde düşünülürse, yolun sol kısmında da harika bir ova manzarası vardır. Kıyıdan yüründüğünde, havuzların ve kaynak sularının da olduğu fark edilir. Bu havuzlarda dinlenmek, rahatlamak mümkündür. Aynı zamanda Pamukkale ovası ve köylerin manzarası buradan da görülebilmektedir. Tarihi yapıların önlerinden ve aralarından geçilerek Hierapolis çıkış noktasına doğru yaklaşılır ve buradaki kontrol kapısından antik kent terk edilir. Bir taksi ya da dolmuş ile, yeniden Pamukkale’nin başlangıç noktasına ya da Denizli merkeze dönmek mümkündür.
- Öte yandan, bu çıkış kapısından çıkmak istemeyen ziyaretçilerin, aynı yolu geri yürüyerek ve en son yeniden kaynak suları ve beyaz taşlardan geçerek, ilk noktaya varmaları da olasıdır. Baştan başta Pamukkale ve Hierapolis gezintisi, 2 saate yakın bir süre alacaktır.
- Hierapolis tarafından giriş: Hierapolis antik kentinin olduğu yönde yer alan turist kapısından tarihi alana giriş mümkündür. Buradan hafif bir tırmanış ile Hierapolis antik kentine varmak, tarihi eserlerin ve doğal güzelliklerin arasında yol almak, kral mezarlarını görüp antik tiyatroya çıkmak, buradan ayrıldıktan sonra müzeye uğramak ve en son olarak ayakkabıları çıkartarak Pamukkale alanındaki doğal kaynak sularının içinden geçerek geziyi sonlandırmak mümkündür.
0 Comments