Gece olsun gündüz olsun muhteşem Prag manzarasını en güzel görebileceğiniz yerlerden birisi Karl Köprüsü (Charles Bridge) ve şüphesiz diğeri Vysehrad Castle (Vysehrad Kalesi)’dir. (Okunuşu Vişehrad) Vyšehrad’ın Prag gezilecek yerler içerisinde pek bilinen bir yer olmasa da gezilmesi gereken önemli bir yer.
Vysehrad Castle
Yerel yerleşim olarak 10.yüzyılda kurulan Vyšehrad, sonraları Çek prenslerinin en eski yerleşim yeri olarak kullanılmış.
Vltava Nehri’nin üstündeki kayalık bir çıkıntı üzerinde yer alan Vysehrad Kalesi Prag’ın en güzel manzaralarını buradan sunmaktadır. Park alanı, yine Prag’ın her yerinde gördüğümüz gotik kilisesi ve eski ulusal mezarlık Slavín burada yer almaktadır. Kilisenin günümüze kadar çok iyi korunmuş süslemeleri ve kapısı gerçekten büyüleyicidir. Prag’daki birçok kilise gibi burası da kilise olarak kullanılmamakta, düğün, konser gibi çeşitli etkinliklere evsahipliği yapmaktadır.
Prag da gezilecek yerler içerisinde en başlarda gelen Vyšehrad tarihi, Prag bölgesinin gelişimi ve Çek ulusunun tarihi ile yakından ilişkilidir. Vltava Nehri üzerinde yükselen devasa kayalık, yerleşim yerleri için yıllar öncesinden beri çok cazip bir yermiş ve pek çok efsaneye de konu olmuş. Ehh zaten Prag tarihi ve doğal dokusunu en güzel pazarlayan Avrupa kentlerinden bir tanesi. Yapmış oldukları kültür turizminde çok başarılılar. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen turistler bu muhteşem şehrin manzarasına bayılıyorlar. Umarım biz de bu tarih ve kültür bilincine en kısa zamanda kavuşur ve elimizdeki hazineleri tüm dünyaya etkili bir turizm politikası ile pazarlayabiliriz.
Vyšehrad Tarihi

Tarihte adı kel ve zalim kral olarak geçen, Polonya Kralı Bolesław II’nin bastırdığı sikkelerden Vyšehrad’da 10. yüzyılın ortalarında bir kalenin bulunduğu kanıtlanmaktadır. Bolesław II, aynı zamanda, Polonya kralları içerisinde ülkede yaygın olan yabancı paralar ile değiş tokuş yapılabilecek miktarda kendi madalyonunu üreten ilk Polonyalı Kral imiş. Kraków ve Wrocław‘da kraliyet darphaneleri kurdurmuş ve bu girişimleri ülkenin ekonomik ve kültürel gelişimi üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olmuş.
O zamandan beri Vysehrad Kalesi, fonksiyonunu ve görünümünü pek çok kez değiştirmiş. Kraliyet kalesi olarak kullanılmış ve bazı krallar burada ikamet ediyormuş. Daha sonra Prenslerin yaşadığı bir kent haline gelmiş ve günümüze kadar ulaşan Barok bir kale inşa edilmiş.
1800’lü yılların sonunda Vyšehrad, Çekler’in en ünlü milli sembolü ve mezarlığı haline gelmiş. 17. ve 18. yüzyıllarda Kalenin alt tarafında asker harekatı hızlı bir şekilde sağlamak için 1 km uzunlukta yer altı koridorları ve dehlizler takviye edilmiş.
Günümüzde Vyšehrad, nefes kesen Prag manzarası, önemli anıtları ve doğa yürüyüşleri için Prag’da görülecek popüler bir destinasyondur. En güzel Prag manzarasını ve Prag fotoğraflarını buradan yakalayabilirsiniz. Kaleye çıkarken yanınıza mutlaka kitabınızı alın, burada birkaç saatinizi geçirin. Çimlere uzanıp, huzurun ve keyfin tadını çıkarın. Kitabınızı okuyun.
Vysehrad, henüz keşfedilmemiş efsaneler ile gerçeğin, geçmişten günümüze gelen sürede buluştuğu sihirli ve gizemli bir bölgedir. Uzun ve ilgi çekici geçmişinin görünür izlerini muhafaza eden, hem Prag hem de Çek Cumhuriyeti’nin tarihine sıkı bir şekilde damga vurmuş önemli bir yerdir. Prag kaleleri içerisinde en popüler olanı meşhur Prag Kalesi olsa da benim favorim kesinlikle burasıdır ve Prag’da görülmesi gereken yerler içerisinde ilk başta gelir.
Vysehrad Castle Nerede?

Vysehrad Kalesi’ne ulaşmak için, Dans Eden Ev solunuzda kalacak şekilde yürüyün. Yolun alt tarafından nehrin kenarından yürümenizi tavsiye ederim. Yaz aylarında nehir kenarında kurulan bungolow’larda sokak yemekleri ile karnınızı çok uygun fiyatlara doyurabilirsiniz.
Hava güzel ise burada mutlaka sokak müziği yapan müzisyenleri göreceksiniz. Nehir kenarından devam ettikten sonra 3.köprü’ye geldiğinizde sol tarafta “Vyšehrad” tabelaları bulunmaktadır. Tabelaları takip ettiğinizde Vysehrad Kalesi’ne çıkan merdivenleri göreceksiniz. Dans Eden Ev’den Yürüyerek yaklaşık 10-15 dk. içerisinde ulaşabilirsiniz.
0 Comments