İçindekiler
Rabat, Fas’ın kuzeybatı kıyısında bulunan Bou Regreg Irmağının denize döküldüğü yerde bulunan UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer alan, aynı zamanda başkent olan bir şehir. Aslında tam olarak çok keşfedilmemiş bir şehir olan Rabat için kimi rehberler “mutlaka görülmeli” derken, kimilerini de daha geldiği ilk anda dumura uğratan bir şehir…

Rabat Gezilecek Yerler
Medina

Medina yani Eski Şehir, Rabat’ta görülecek yerler içerisinde ilk başta gelmektedir. Fas şehirlerine yapılan hiçbir gezi, aylak aylak dolaşmak ve Rabat’ın eski şehir merkezinin sokaklarında kaybolmak için zaman ayırmadan tamamlanmış sayılmaz. Ülkenin dört bir yanından egzotik ürünler satan tüccarların tezgahları arasında sıkışan binlerce insan arasında dolaşmak çok heyecan verici aslında. Tabi bu arada cüzdanları da kollamak şartıyla!
Sokaklar milyonlarca renk, koku ve sesle dolu. Rabat bu anlamda Fas’ta bir istisna değil tabii ki ama neyse ki diğer şehirlerin Medine sokaklarında gezinmek çok daha kolay . Marakeş, Fez veya Tanja sokaklarından biraz daha farklı durum.
Medine, el yapımı sabunlardan ahşap heykellere ve aralarındaki herşeye kadar satın almak isteyebileceğiniz her şeye sahip. Eve dönmeden önce arkadaşlarınız veya aileniz için bazı hediyelik eşyalar bulmak için ideal bir yer. Tabii ki pazarlık burada sünnet değil farz! Kesinlikle fiyatın 3’te 1’ini teklif edin ortada buluşacaksınız. Daha sonra aldığınız ürünü başka bir mağazada yarı fiyatına gördüğünüzde bize hak vereceksiniz!
Hassan Tower – Hasan Kulesi

Hassan Kulesi veya Turu Hassan Rabat, Fas’ta tamamlanmamış bir caminin minaresidir. 1195 yılında başlayan kule, cami ile birlikte dünyanın en büyük minaresi, aynı zamanda dünyanın en büyük minaresi olacaktı. 1199’da Sultan Yacoub el Mansour öldü ve camide inşaat durdu.
Kule 86 m yüksekliğinde. Caminin geri kalanı da eksik bırakılmış, sadece birkaç duvarın başlangıcı ve 200 sütun yapılmış. Kırmızı kumtaşıyla yapılmış olan kule, cami kalıntıları ve Mohammed V’in modern Mozolesi ile birlikte, Rabat’ta önemli bir tarihi ve turistik kompleks oluşturmaktadır.
Rabat Sahilleri

Rabat ve yakındaki Salé şehri, şehrin gürültüsünden ve telaşından kaçmak ve taze deniz havası solumak isteyenler için güzel sahil şeridine sahiptir.
Rabat’ın bazı plajları da var, ancak başlıcaları yaz aylarında genellikle kalabalık. Şehrin yaklaşık 13 km güneyinde yer alan daha sakin plajlara gitmek için merkezden bir taksiye binmenizi tavsiye ederiz.
Kasbah des Oudaias

Kasbah des Oudaias, Rabat kentinin ilk kez konuşlandığı yer olarak bilinir. Bou Regreg Nehri ve Atlantik Okyanusu‘nun buluştuğu yere bakan bir uçurumun tepesinde yer almaktadır.
Kasbah des Oudaias, Udayas Kasbah’ın tarihi, esasen Rabat’ın erken tarihi olarak adlandırılmaktadır. Şehrin tarihi, 12. yüzyılın başında burada başladı. O zamanlar, Almohad hanedanının bölgesini savunması gerekiyordu ve stratejik bir yerde güçlü bir tahkimat yapmaya karar verdi. Bou Regreg nehrinin kıyısında bulunan Kasbah, şehri korsan gemilerinden ve istilacı kuvvetlerden korumak için ideal bir şekilde yerleştirildi.
Kale’nin günümüzde bulunduğu yer, yerleşim bölgesi olarak yer almaktadır. Buraya “Şehrin içindeki Şehir”de denmektedir. Kasbah des Oudais’e Medine’nin dar sokaklarında dolaşarak gitmenizi tavsiye ederim.
Surların ve evlerin bir kısmı mavi renkle boyanmış ve bize Fas’ın ünlü mavi şehri olan Chefchaouen’i hatırlatır.
Görkemli geçmişi ile Oudayas Kasbah bugün Rabat’ın en gurur verici özelliklerinden biridir. Tarihi yerleri modern tesislerle mükemmel bir şekilde birleştiren Kasbah, aynı zamanda Rabat’ın en eski binalarından bazılarına ve başkentin en popüler kafelerini ve mağazalarını bulacağınız yere ev sahipliği yapmaktadır.
Andalusian Gardens – Endülüs Bahçeleri

Kasbah des Oudaias girişinin sağından doğrudan devam ettiğinizde, çiçeklere ve yeşilliklere hayranlıkla bakarken dinlenebileceğiniz Endülüs Bahçeleri’ni bulacaksınız. Açıkçası şehrin gürültüsü, keşmekeşliğinden sonra burası tam bir nefes alınacak yer gibi geldi bana. Burdan tekrar çıkıp da leş gibi kokan sokaklara dönmek istemedim. Rabat’ta en güzel yerler içerisindeydi diyebiliriz.
Bab Oudaia

Bab Oudaia, Rabat’ın en dikkat çekici manzaralarından ve kesinlikle en güzel dış Mağribi anıtlarından biri olan Kasbah’a açılan ana kapıdır. Kapı, 1195 yılında Almohad Sultan, Yacoub al Mansour tarafından yaptırılmıştır. Amacı, savunmadan çok törenlerin yapılması içindi, Kasbah ve çarşılarına ve yakındaki Sultan sarayına büyük bir giriş yapmak için tasarlanmıştır.
Rabat’ta ne yenir? Ne içilir?
Fas’a adım attığınız andan itibaren, ülkenin geleneksel baharatlarını ve bitkilerini, sayısız pazardan ve yiyecek tezgahlarından ne kadar uzakta olursanız olun, koklayabileceksiniz! Yemek belki de Fas kültürünün en önemli yanıdır. Burasının en iyi taraflarından bir tanesi, Faslılar Afrika’nın en önemli yemek kültürüne sahip kültürü olarak biliniyor!
Doğrudan fırından sıcak, ev yapımı ekmeğe uzatın elinizi! Dilinizde lezzet dansı yapacak şekilde lezzetli ve tatlıyı bir araya getiren lezzetli tajinlerin tadına bakın. Yerel salatalara dalın! Leziz bademli hamur işleri… Özellikle sokak yemekleri bağımlıları burada inanılmaz tecrübeler edinecekler.
Rabat’ta, Tavuk Pastilla ve kuzu Tajine gibi geleneksel Fas yemeklerinin tadını çıkarabilirsiniz. Fiyatlar Türkiye ile yaklaşık olarak aynı. Malum Yuro-Dolar bizde uçtu gitti o yüzden Fas’ın ucuz bir ülke olduğunu aklınızdan çıkartın!
Fas’ta çay dendiğinde akla yeşil çay geliyor ancak bol şekerlisinden ve nanelisinden. Neredeyse bardağın yarısına kadar şeker koyuyorlar o yüzden çay siparişi verdiğinizde şekersiz olacağını önceden söylemelisiniz.
Restoran seçenekleri içerisinde, geleneksel Fas yemekleri yapan La Koutoubia, deniz ürünleri ile ünlü Al Marsa restoranı tavsiye edebiliriz.
0 Comments