Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’ un düşmanlara karşı korunması için yaptırılan bir yapı olarak Rumeli Hisarı bilinmektedir. Askeri anlamda önemli bir yapı unsuru olan bu hisar döneminde oldukça önemli bir yer olarak bilinmektedir. Savaşlarda birçok stratejilerin belirlendiği bu yapı İstanbul;’ un fethini de sağlayan yapılardan olarak gösterilebilmektedir. Askeri açıdan artıları bulunan bu yapıt İstanbul havasını korumasını halen daha sağlayabilmektedir.

İstanbul tamamı ile birlikte Osmanlı’ nın elde etmesi ile birlikte bu kale artık işlemini biraz olsun kaybetmiştir. Avrupa yakasında bulunan bu Hisar boğaza karşı olarak günümüz de oldukça güzel bir manzara oluşturabilmektedir. İstanbul’ un tarihi yapısını sağlayan önemli birkaç yapıdan biri olarak gösterebileceğimiz ve halen daha varlığını sürdüren bu hisar herkes tarafından ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Rumeli Hisarı Tarihi

Yapımı Osmanlı döneminde oluşan bu kale yaklaşık olarak 4 ay gibi bir sürede tamamlanmıştır. İstanbul’ un korunması için oldukça önemli bir bölgede olan bu hisar Fatih Sultan Mehmet’ in önderliğinde İstanbul’ un korunmasın da görev almıştır. Savaş için inşa edilmiş olsa da günümüz de mimarisi ile birlikte ziyaretçi akımı çekebilmektedir. Toplam 16 burçtan inşa edilen bu hisarın her bir burçuna dönemin komutanlarının adları konulmuştur.

Dönemin de savaş koruması amacı ile birlikte yaptırılması nedeni ile birçok kez hasar görmüş ve onarıma girmiştir. Bundan önemlisi İstanbul meydana gelen büyük depremde gerçekleşmiştir. Belli bir dönemden sonra bu yapı sadece turistlik açıdan düzenlenerek bu amaç ile birlikte hizmet sürmüştür. Her dönemde ziyaretçilerini çekerek yerli ve yabancı herkese açık olarak bilinmektedir.

Günümüze birçok hizmet için hizmet sunan bu yapı birçok konser, etkinliklere organizasyonluk gerçekleştirmiştir. Özellikle de yaz ayları ile birlikte birçok ünlü sanatçı tarafından burada konserler verilebilmektedir. Oldukça özel bu tarihi yapıda yılın her bölümün de rahatlıkla sizler de etkinliklere katılarak bu eğlenceyi yaşayabilirsiniz. Bunları kalmayan bu hisar içerisinde çeşitli restoran hizmetleri ile de hizmetini ziyaretçilerine sürdürebilmektedir.

Rumeli Hisarı Özellikleri

Hisarın inşasına 15 Nisan 1452’de başlanmış 31 Ağustos 1452’de tamamlanmıştır. Hisarın yapımında denize bakan tarafını II. Mehmet üstlenmiştir. Zağnos Paşa, Halil Paşa ve Saruca Paşa da isimlerini taşıyan bu kulelerin inşasında görev yapmışlardır.

Hisarın genişliği 120 metre, uzunluğu 250 metredir. Toplam dört kulesi, 13 burcu vardır. Hisara giriş dört ana kapı ve bir küçük yan kapıdan sağlanmaktadır.  Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere 4 ana ve Mezarlık Kapısı adlı bir küçük kapısı vardır. Güneye bakan kulenin yakınında, cephane ve erzak mahzenlerine giden yolların ucunda, 2 gizli kapısı da bulunmaktadır. Biri tıkalı iki su mecrası, ikisi kaybolmuş üç çeşmesi vardır. Hisarın içindeki camiden günümüze yalnızca yıkık minaresi kalmıştır.

Rumeli Hisarı Günümüzde Hangi Amaçla Kullanılmaktadır?

Rumeli Hisarı, günümüzde hâlen daha ziyaret edilebilir. İstanbul’un fethi sırasında kullanılan toplara, güllelere ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçasına ev sahipliği yapmaktadır. Hisarın içerisinde birçok çay bahçesi ve birçok restoran bulunmaktadır. Ayrıca eşsiz manzarası ve tarihi önemiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelmiştir.

Rumeli Hisarı, günümüzde yerli turistlerin gözünde tarihi önemini yitirmiştir. Boğaz’a karşı yemek yemek isteyen insanların uğrak noktası olmuştur. Ünlüler, Rumeli Hisarı’ndaki balık restoranlarını çokça tercih etmektedir. Bu restoranlar da turist çektiği kadar hasara da sebep olmaktadır. Bazı restoranlarda çıkan yangınlar hisara zarar vermektedir. Ayrıca, Hisar’da bir açık hava tiyatrosu bulunmaktadır. Bu tiyatro birçok sanatçının konserine ve birçok tiyatro oyununa ev sahipliği yapmıştır. Ancak bu açık hava tiyatrosunun faaliyetleri 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kararıyla kısıtlanmıştır. Kısıtlamanın gerekçesi olarak yüksek ses, afişler ve diğer şeylerin hisara zarar verilmesi gösterilmiştir.

Ancak daha sonra Hisar’da bir restorasyon çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada açık hava tiyatrosunun bulunduğu yerdeki minareye sadık kalınarak açık hava tiyatrosu yerine bir mescit yaptırılma kararı alınmıştır. Açıkhava tiyatrosunun işlevinin yitirilmesi sanata karşı yapılan bir saygısızlık, ayrıca toplumun sanata ulaşma yollarını engellemek olarak yorumlanmıştır. 1953’te dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından yaptırılan bu tiyatronun 1 milyon 500 TL gibi bir meblağ ile mescide dönüştürülmesi sanata karşı yapılan bir suç olarak da yorumlanmıştır. Sonuç olarak, Hisar cumhuriyetin ilk yıllarında sahip olduğu önemini yitirmiş ve sanata ev sahipliği yapan bu eserde konserler, oda müziği ve diğer sahne performanslarının gerçekleştirilmesi engellenmiştir.

Rumeli Hisarı müzesi giriş ücreti, giriş saati

Bu hisara saat 09.30 ile 16.30 arasında ziyaretlerinizi kişi başı olarak 3 TL karşılığında gerçekleştirebilirsiniz.

Rumeli Hisarı ulaşım, ziyaret, nasıl gidilir

İstanbul Avrupa yakası’ nda ki bu yapıya Taksim ve Beşiktaş güzergâhında ki ulaşım araçlarını kullanarak gidebilirsiniz.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir