Çukurova bölgesi tarihi ve kültürel zenginliği ile olduğu kadar, doğal güzellikleri, bereketli toprakları ile de ünlü. Sabun Çayı Şelalesi bölgenin doğal güzellikleri arasında çok özel bir yere sahip.

Sabun Çayı Özellikleri

Şelale bir doğa harikası olarak, Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yer alıyor. Şelaleye ulaşım amacı ile patika bir yol kullanılıyor. Sabun Çayı Şelalesi Düziçi ilçesinin Düldül Dağı eteklerinde yer alıyor. Düziçi ovasının büyük bir kısmını da Sabun çayı suluyor. Çayın şelalesi Düldül dağı eteklerinde yeşillikler arasında çok güzel bir doğal görünüm oluşturuyor. Özellikle doğaseverler ve fotoğraf meraklıları, yeni yapılan patika yol sayesinde şelaleye kadar ulaşıp bu doğa harikası yurt köşesinin tadını çıkarıyorlar. Artık yerli ve yabancı gezginler, turistler bölgeye kolayca ulaşıyor. Şelaleye uzanan patika yol aynı zamanda korkuluklarla çevrili ve oldukça güvenli bir yapıda.

Sabun Çayı Şelalesi, gerçekten eşsiz bir doğal güzelliğe sahip oluşuyla dikkat çekiyor. Böylece Düziçi ilçesinin de turistik değeri artıyor. Sabun Çayı Şelalesi, yaklaşık olarak on metre yükseklikten akıyor. Şelalenin civarı doğa yürüyüşleri için de sıklıkla tercih ediliyor. Sabun Çayı Şelalesi ve civarı özellikle hafta sonları bin beş yüzü bulan ziyaretçi sayısıyla halktan büyük ilgi görüyor. Şelalenin hemen yukarı kısmında, halk arasında karasu olarak bilinen bir kaynak da bulunuyor. Kaynaktan gelen suyun şifalı olduğuna inanılıyor. Gerçekten yapılan çeşitli tahlillerde bu suyun mide rahatsızlıklarına, kaşıntı ve mayasıl gibi bazı deri rahatsızlıklarına çok iyi geldiği ve şifa sunduğu tespit ediliyor. Konu hakkında bilgi edinen insanlar, bölgeye sağlık turizmi açısından da ilgi gösteriyorlar.

Yerli ve yabancı turistlerin keşfettikçe daha çok ilgi gösterdikleri şelaleye daha fazla ilgi çekebilmek için, belediye tarafından da çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Düldül Dağı eteklerinden doğan Sabun Çayı Şelalesi, Aslantaş barajına, Ceyhan nehrine dökülüyor. Suyu oldukça temiz ve berrak olan Sabun Çayı Şelalesinde balıklar da yaşıyor. Şelale civarında, temiz havanın, doğal güzelliklerin tadını çıkaranlar yürüyüşler düzenlediği gibi bolca piknik de yapıyorlar. Daha çok insan tarafından tanınması için çalışılan şelale ve civarı için yapılan en önemli tanıtımlardan biri de sinema ile ilgili.

James Bond serisinin son filmi Skyfall’un bazı sahneleri civarda çekildiği için, Sabun Çayı Şelalesi ve bulunduğu bölge, kültürel açıdan daha da fazla önem kazanıyor. Sabun Çayı üzerinde yapılan hidroelektrik santral sebebiyle, çayın ve şelalenin geleceği büyük riske giriyor. Doğaseverler bu konuda yetkililerin dikkatini çekmeye ve bölgeyi, çayı, şelaleyi yok olmaktan korumaya çalışıyor.

Sabun Çayı Şelaleleri Nasıl Gidilir?

Sabun çayı Şelalesi Osmaniye merkeze 35 km uzaklıktadır. Düziçi ilçesine ise 6 km uzaklıkta bulunmaktadır. Şelaleye şahsi aracınızla ulaşabilirsiniz fakat 500 mt yürümeniz gerekecektir.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir