Sakarya şehrimizin önemli kültür varlıklarından biri olan Sakarya Müzesi, merkez ilçede, Semerciler Mahallesinde yer alıyor. İstasyonun karşısında bulunan müze binası, bahçesi de dahil olmak üzere 1290 metrekarelik bir alan üzerinde.

Sakarya Müzesi binasının dikkate değer bir tarihçesi bulunuyor. 1910 ile 1915 yılları arasında dönemin Askerlik Şubesi başkanı tarafından konut olarak yaptırılan bina zemin ile birlikte üç katlı. Bina daha sonra Atatürk’ün yakın arkadaşı tarafından satın alınmış ve 1983 senesinde de sivil mimari örneği olarak tescillenerek kültür varlıklarımız arasına katılmış. Dış görünümü tamamen aslına uygun bir şekilde elden geçirilen yapı, iç mekanda betonarme olarak tekrar yapılandırılmış. Günümüzde zemin katta ofis olarak kullanılan odalar, doğalgaz kombi odası bulunurken, birinci kat müdür odası ile 85 metrekarelik bir sergi salonuna ayrılmış durumda. İkinci katta ise 50 kişilik bir konferans salonu yer alıyor.

Sakarya Müzesi 1989 tarihinde şimdiki yerine nakledilmiş. Sakarya şehri sınırları içerisinde yer alan arkeolojik ve etnografik eserlerin bu müzede toplanması, teşhir düzenlemesi ile modern müzecilik anlayışına uygun şekilde sergilenmesi amaçlanmış. Sakarya Müzesi halkın ziyaretine 1993 senesinde kapılarını açmış bulunuyor. 1999 depreminde hayli zarar gören müze yapılan çalışmaların ardından seneler sonra, 2003 senesinde konukların ziyaretine tekrar açıldı.

Sakarya Müzesi içerisinde yer alan önemli eserler kadar, bahçesinde de eserler barındırıyor. Sakarya sınırlarında açığa çıkarılan Roma ve Bizans dönemlerinden kalma mimari parçalar, mezar taşları, sunaklar, yazıtlı taş parçalar, ostotek, pişmiş topraktan yapılmış erzak küpü, sütun kaideleri gibi önemli eserler bahçede de sergileniyor. Sakarya Müzesinin sergi salonu, tarih öncesi çağlar, Roma dönemi, Bizans dönemi arkeolojik eserleri ile, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ilişkin etnografik eserlere ev sahipliği yapıyor. Sergi salonunda görülebilen eserler arasında; yassı el baltaları, pişmiş topraktan kaplar, koku şişeleri, göz yaşı şişeleri, madeni ve cam eserler bulunuyor.

Etnografik nitelikteki eserler arasında ise; Bursa, Amasya, Konya, Tokat ve Ankara’daki etnografya müzelerinden seçilmiş Atatürk’ün kullandığı çeşitli eşyalar, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden ateşli silahlar, kesici silahlar, bakır kaplar, mühürler, farklı el işlemeleri sergileniyor. Müzede sikkeler bölümünde ise; klasik dönem, Helenistik dönem, Roma, Bizans, Osmanlı sikkeleri yer alıyor.

Sakarya’ya yolu düşenlerin mutlaka gezip görmeleri gereken Sakarya Müzesi, bölgenin kültürel varlığını değerlendirmek adına önemli bir işlevi yerine getiriyor. Semerciler Mahallesinde Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bulunup gezilebilecek olan müze, pazartesi günleri dışında her gün sabah sekiz ile öğleden sonra on yedi saatleri arasında ziyarete açık bulunuyor.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir