İçindekiler

Santorini, Yunan adalarının süper modelidir. Dünya’da oldukça ünlü olan bu ada, bembeyaz badanalı binalara, denizden dışarı fırlamış gibi kayalıklara, göz kamaştırıcı panoramalara, romantik gün batımına ve volkanik kumlu kumsallara ilgisi olan pek çok gezginin listesinde bulunması şaşırtıcı değil.

Bu destinasyonun eşsizliğini veya onun cazibesini inkar eden yok. Santorini her yıl 15 milyon turist ağırlıyor. İşte siz de o kalabalığa katılmayı planlıyorsanız bilmeniz gereken tek şeyle işte burada.

Tarihi Akrotiri’nin büyüleyici bölgesi M.Ö. 1613 volkanik patlaması sonucu yok olan bir Minos kentinin bulunduğu Fira’da etkileyici Tarih öncesi Thera Müzesi, eski Akrotiri’nin hikayesini birleştiriyor.

Kikladlar

Kikladlar
Kikladlar

Kiklad ada grubunun bir parçası olan Santorini (resmen Thira olarak bilinir, Santorini’nin etrafındaki volkanik adacıkları kuşatan bir isim), Atina ve Girit arasında Ege Denizi’nde bulunur.

Adanın hantal bir kruvasan şekli var ve komşu adacıkların konumu Santorini’nin bir zamanlar dairesel olması gerçeğini ima ediyor. Yuvarlak bir şey anlamına gelen Strongili olarak biliniyordu. Binlerce yıl önce devasa bir volkanik patlama, Strongili merkezinin doğu tarafının batmasına neden oldu.

Kaldera (Krater) Kenarı Yerleşim

Kaldera
Kaldera

Santorini’nin ticari gelişimi, batıdaki kaldera tarafına odaklanıyor ve bodur binalardan oluşan büyük kümeler baş döndürücü yüksekliklerde, uçurumların kenarında kara ve denizden nefes kesen manzaralar sunmaktadır.

Adanın yoğun sermaye merkezi olan Fira, kuzeyde Firostefani (Fira’ya yaklaşık 15 dakikalık yürüme mesafesinde) ve Imerovigli (kaldera kenarının en yüksek noktası, Fira’ya yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş mesafesinde) adı verilen köylere yayılıyor. Bu köyler boyunca uzanan bir yol, oteller, restoran terasları ve sonsuz fotoğraf fırsatlarıyla kaplı.

Oia Köyü

Oia
Oia

Bu üç birleşik yerleşim Santorini’nin kuzeyinde çarpıcı ve oldukça seçkin Oia köyü ile birlikte en fazla ziyaretçi çekmektedir. Adanın güneyinde, kuzey ve kuzeydoğuya kaldera manzarası eşliğinde gittikçe artan sayıda otel var. Akrotiri’nin manzaraları Oia’nınkinden daha ucuza gelir, ancak Fira’nın manzaralarının yanına pek yaklaşamaz.

Neler Yapılabilir?

Yürüyüşler, kalderanın kenarını yürümek ve manzaraya hayran olmaktır. Fira’nın çevresindeki yürüyüşler muhteşem, özellikle kuzeyde Firostefani’ye ve Imerovigli’ye kaldera kenarı yolundan gidiliyor. Yürümeye devam edin ve sonunda Oia’ya ulaşırsınız, ancak bunun küçük bir yürüyüş olmadığını göz önünde bulundurun. Yaklaşık 9 km, üç ila dört saatlik yürüyüş.

Şarap tadımı, Santorini’nin iddialı şarabı, gevrek kuru beyaz ve kehribar rengi, tatlandırılmamış, Vinsanto olarak bilinen tatlı şarabıdır. Her ikisi de yerli üzüm çeşidinden assyrtiko ile yapılır. Yaklaşık bir düzine yerel üzüm bağları ev sahipliği yapıyor (genellikle küçük bir ücret karşılığında) ve bazıları yemek sunuyor, sahne ve yerel ürünler harika bir etkiye sahip.

Sunsets Nature’nun el işleri, deniz kenarında oturacak yerden gün batımında sergileniyor ancak binlerce turistin şaşkınlığa (ve alkışlamaya) hazır olduğu Oia’da güneşin batışını izlemek muhteşem.

Otelinizin havuzunda veya süitinizin özel dalma havuzunda, bir kaldera gezisinde bir teknenin kenarından veya doğu kıyısındaki kara kum plajda yüzme ve dalma tam size göre.

Bazı turlar sizin gönlünüze göre etkinlikler düzenleyebilirler. Şarapçılık ziyaretleri, arkeoloji turları, gün batımını seyrederek ve daha pek çok konuda yardımcı olmaya hazır ajanslar bolca bulunmaktadır. En popüler seçenek bir seyirdir ve klasik güzergah, kaldera’nın volkanik Adaları olan Nea Kameni ve Palia Kameni’yi, eski kraterinde durma noktası ve ikincisinin kaplıcaları dahildir.

Santorini seyahat başlıklarından uzakta muhteşem açık hava sinemasından serin bir mikro bira fabrikasına, sanat eserleriyle bezeli şarap kavernalarına ve Santorini’nin artan besin kültürü kutlamaları için yemekler ve pişirme dersleri kadar keşfedilecek çok şey var.

Santorini’nin doğu kıyısı, ünlü yüksek batı sahillerinden daha az bilinir. Burada, kaldera kenarındaki yükseklikler deniz seviyesine inmekte ve volkanik kum plajları ve tatil beldeleri çok farklı bir görünüm sunmaktadır. Kamari ve Perissa gibi doğu kıyısında yer alan tesisler, daha geleneksel (ve daha uygun fiyatlı) ada tatillerine yönelik bir cazibe merkezine sahiptir. Şezlonglarla doldurulmuş kumsallar, su sporları, barlar ve taverna sıralı gezinti alanları bulunmaktadır.

Doğu kıyısının kumsalları siyah kumla kaplıdır; Güney sahilinde, renkli kumları ile ünlü bir dizi kumsal var. Red Beach ise gezginlerin gözdesi.

Ada’nın iç mekanı, üzüm bağları ve turist koşuşturmasının ötesinde görmeniz gereken geleneksel köylerle doludur. Pyrgos’ta harika yemek yiyerek, büyüleyici sırt çevrelerini dolaşırken bir ara verin.

Nerede Kalınır?

Ödeyebilecek gücünüz varsa, Santorini’ye ilk kez gelenler kaldera kenarında kalmalı ve tam ‘vay be’ demelidir. Fira, Firostefani, Imerovigli ve Oia, beyaz badanalı teraslar ve havuzlarıyla, evlilik tekliflerine, moda, fotoğraf çekimlerine ve çok sayıda Instagram postasına ilham veren otellere ve villalara sahiptir. Ne yazık ki, bütçeye duyarlı yolcular için bu görkemli lokallerde çok fazla şey yok. Kaldera manzaralı konaklama birimleri pahalı ve yüksek talep görüyor.

Ön sıradaki panoramalardan uzakta, Fira ve Firostefani’de (daha az Imerovigli ve Oia’da) orta derecede iyi seçenekler var. Fira’nın eteklerinde harika bir pansiyon ve bütçeye uygun bir kamp yeri (odalarla) var.

Bir plaj molası veya etkinliğiyle daha fazla ilgileniyorsanız, Perissa’da veya Kamari’de konaklayın (ve Fira’ya giden otobüse binin). Bunun avantajı kaldera kalabalığına ve daha makul fiyatlara izin vermektir.

Ne Zaman Gidilmeli?

En pahalı seyahat zamanı, fiyatların yükseldiği temmuz ve ağustostur. Oteller, manzaralar ve plajlar turistlerle doludur. Nisan, Mayıs, Haziran ayı başı, eylül ve Ekim ayı, ziyaret etmek için iyi zamanlardır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir