İçindekiler

Edirne’de bulunan ve Osmanlı padişahı tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan camidir. Mimar Sinan 90 yaşında yaptığı bu camiden ‘’ustalık eserim’’ diye bahsetmiştir. Camii Osmanlı mimarisinin ve Mimar Sinan’ın en önemli yapıtlarından biri olarak gösterilir.

OsmanlI’nın baş yapıtı. İslam dünyasında en yüksek minarelerle çevrili olan, en geniş kubbeye ve hiçbir camide olmadığı kadar mükemmel oranlara sahip cami. Sekiz dayanaklı mimari yapı üzerinde inşaa edilen kubbenin çapı 31.22 metre, yüksekliği ise 42,25 metre. Türkiye’nin en ihtişamlı (mermer) minberi, kalem işçiliği ve titizliğiyle yapılan en güzel müezzin mahfili, eşsiz çini işlemeleriyle en güzel hünkâr mahfili Selimiye Camii’nde.

Caminin 1568 yılında yapımına başlanmıştır. 27 Kasım 1574’te açılması planlanan cami, II. Selim’in ölümünden sonra 14 Mart 1575’te açılabilmiştir.

Neden Edirne?

Kanuni tarafından Süleymaniye gibi bir şaheser yaptırılınca, oğlu da babası gibi bir eser yaptırmak istemiştir. Fakat eser İstanbul’da olursa babasını çekemedi veya onunla yarışıyor gibi olur diye İstanbul dışına yaptırmak gerektiği düşünülmüştür. Böylece Bursa veya Edirne arasında kalarak, İslam’ın batıya açılan penceresi olarak da bilinen ve önceki başkent olan Edirne’de karar kılınmıştır.

Yapım Tekniği

Selimiye Camii
Edirne Selimiye Camii

Kubbeyi 8 sütun fil ayakları taşımaktadır. Fil ayaklarının çapı 3.75’tir. Fil ayakları üstüne yerleştirilmiş 8 ağırlık kulesi, kubbe kasnağını dışardan sararak bir taç görüntüsü verir.  Ayaklardan hiçbiri aşağıdan bağlayıcı kemere kadar serbest olarak yükselmemektedir. Esas girişin sağında ve solunda bulunanlar ise namaz katında serbest görünmesine rağmen esas girişin beden duvarına kemerlerle bağlanmıştır.

Geriye kalan 4’ü ise doğu ve güneybatı yönlerinde sağlı sollu ikişer tane yerleştirilmiştir. Böylece sekizgenin köşelerinden yükselen 8 ayak ve bunları birbirine bağlayan kemerler üstünde esas kubbe büyük bir rahatlıkla taşınmaktadır.

Mimar Sinan, 4 minareyi ana bölgenin dört köşesinde tutucu ve bağlayıcı olarak da kullanmıştır. Mimar Sinan’ın eserlerinin tamamında olduğu gibi Selimiye Camii’nde de gelişi güzel konulmuş tek bir taş bile yoktur.

Selimiye’nin Kubbesi

Selimiye Camii
Selimiye Camii

8 fil ayağını (kolonu) bağlayan, 31.30 metre çapındaki ünlü kubbe de 40 pencere yer alır. Yaklaşık 2000 ton ağırlığındaki kubbenin yerden yüksekliği 43 metredir. Kubbe üzerinde 18 ton kurşun vardır ve kilit taşı ağırlığı 5 tondur. Kilit taşının üzerinde 5 metre yüksekliğinde altın kaplama bir alem yer alır.

Minareler

Her biri üçer şerefeli dört minare 71 metrelik boylarıyla İslam dünyasının en uzun ve zarif minareleri olmuşlardır. Hindistan Delhi’de 8. yüzyılda yapıldığı bilinen kutup minare daha uzundur (72.50 metre) fakat başlangıçta çapı 14 metre olan bu minare tepeye doğru incelmektedir. Yani minarenin estetiği yoktur. Selimiye minareleri 3.80 çapındadır ve hepsi aynı kalınlıktadır.

İlginç Olaylar

Selimiye Camii’nin ana giriş kapısı ile müezzin mahfilinin sütunları üzerinde ve daha birçok yerde lale motifleri yer alır. İlginç olan ise şüphesiz Ters Lale’dir. Ters lalenin anlamı hakkında en yaygın rivayet ise şu şekildedir. Söylenenlere göre cami arsası daha önce lale bahçesiymiş. Bahçe sahibi arsayı vermekte inat etmiş ve buna ithafen laleler ters yapılmıştır.

Giriş Ücreti: 24 saat açık olan camiye girerken ücret ödenmemektedir.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir