Doğal varlıkları ve tarihi değerleri ile güzel Anadolu şehirlerinden biri olan Sinop, ülkemizin en kuzey ucunu da içeriyor. Türkiye’nin en kuzey ucu olan İnceburun’da yer alan fener ise, bu nedenle büyük özellik taşıyor. İnceburun fenerine Türkiye’nin en önemli deniz feneri denebilir. Fener, İnceburun’da Sinop ilinin Karadeniz’e uzanan ucunda, tam sahil kenarında, düz bir alanda yer alıyor. Bir deniz feneri için çok elverişli ve avantajlı bir konuma sahip.

İnceburun feneri 1863 senesinde inşa edilmiş. Fenerde bakımını üstlenmek ve idare etmek üzere yıllardır bir aile oturuyor ve yaşamlarını fenerde sürdürüyorlar. İnceburun Feneri’nin aynı zamanda farklı biçimde inşa edilmiş 12 metre uzunluğunda bir kulesi de var. Karşıdan da hayli heybetli görünüyor. Fener ve kule beyaz rengi ve boyutlarıyla kolaylıkla seçiliyor. İnceburun Feneri, Sinop şehir merkezine yaklaşık olarak 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Fenere gitmek isteyenlerin Ayancık yolunu takip etmeleri gerekiyor.

Fenerin üzerinde bulunduğu İnceburun katılaşmış lav ve aglomeralardan oluşuyor. İnceburun dik falezli kıyılarla çevrili. Açıklarında bulunan ve kendisiyle aynı volkanik kayaçlardan oluşmuş Tavşan adası, küçük bir kaya parçası. Anakara haricinde ülkemizin en kuzey ucu bu ada. İnceburun’a en yakın yerleşim yeri olan köy Kurtkuyusu mezrası. Bu mezranın önünden başlayarak kuzey kesime yani İnceburun’a gidildiğinde, doğuya dönülürse kıyıdan Başkaya Burnuna varılabiliyor. Kıyılar bu bölgede kayalık ve girintili çıkıntılı bir yapıda. İnceburun Feneri, deniz yüzeyinden 38 metre yüksek bir noktada inşa edilmiş durumda.

İnceburun Feneri

İnceburun Feneri, Sinop’a gezip görmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Şiirsel, estetik, hoş görüntüsü görenleri etkiliyor. İnceburun Fenerinin mimari özellikleri ve üzerinde bulunduğu burunun özellikleri hakkında bilgi edinenler, fenere daha yakın ilgi gösteriyorlar.

Özellikle fotoğraf çekmeyi seven meraklılar, sadece değişik güzel fotoğraflar çekmek için zaman zaman İnceburun Fenerini ziyaret ediyorlar. Bölgeye dışarıdan gelen yabancı turistler de Karadeniz’e uzanan bu özel yapıyı gezip fotoğraflarını çekiyorlar. İnceburun Fenerini gezmeye gelenlere, fenerin bakımı ve idaresi için burada oturan aile de yakın ilgi gösteriyor. Fenerin görüntüsü akşam gün batımından sonra daha da etkileyici bir hal alıyor. Gün batımının çok güzel yaşandığı İnceburun’da, fener manzaraya ayrı bir şiirsellik katıyor. Gün batımından sonra ise fenerin yanan ışığı görenleri büyülüyor. Günün her saatinde fenerin görünümü ayrı bir cazibe kazanıyor. İnceburun Feneri bölgenin artan turistik potansiyeli ile beraber daha çok ilgi çekecek gibi görünüyor.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir