Sinop Kalesi Giriş Ücreti Ziyaret Saatleri Tarihi
Tarihi ve kültürel varlıkları açısından çok zengin illerimizden biri olan Sinop’ta Sinop Kalesi, turistik değeri ile şehre daha da değer katıyor. Sinop Kalesi Unesco’nun dünya mirası listesine de girmiş bulunuyor.
Tarihi Sinop Kalesi 3000 yıllık bir geçmişe sahip. Unesco yani Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın da Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer aldıktan bu yana tarih meraklıları tarafından daha fazla ilgi görüyor. Sinop’lular kalenin gördüğü ilgiden heyecan duyuyor. Sinop Kalesi Akdeniz’den Karadeniz’e ulaşan ticaret yolu açısından büyük önem taşıyor.
Sinop Kalesi Tarihi
Tarihi Sinop Kale surları hakkında uzmanlar ve sanat tarihçileri tarafından yapılan inceleme sonucu, kalenin Cenevizlilere ait olabileceği belirtiliyor. Yapı tekniği açısından bu yöndeki görüşler güçleniyor. Kalenin sur duvarları üzerinde devşirme mermer blok üzerinde Ceneviz armaları bulunduğu belirtiliyor. Yarım daire içinde kalan bölümde kabartma olarak birbirine paralel üç tane haç motifi bulunuyor. Bu motiflerin benzerlerinin Amasra Kalesinde ve Galata’da bulunan Pera Podestası’nda da bulunduğu bildiriliyor. Ceneviz döneminde Kırım’daki üsten alınan köleler Karadeniz’in en yakındaki güney kıyısı olarak Sinop önlerine getirilmiş. Köle yükleyen gemiler bu kıyılardaki limanlarda barınmış.
Ayrıca Sinop çevresinden çıkarılan bakır zamanında bu kıyılardaki limanlardan yüklenmiş. Bu nedenle buralar hep işlek limanlara sahip olmuş. Bütün bu değerlendirmeler Sinop Kalesinin Cenevizlilere ait olabileceği fikrini güçlendiriyor. Bir görüşe göre ise Sinop Kalesinin bazı bölümleri Cenevizliler tarafından yapılmış ve iç kalede cezaevi kapısının üzerinde Grekçe bir yazı bulunuyor.
Sinop Kalesi hakkında kısa bilgi
Sinop Kalesi hakkında araştırmacıların daha detaylı anlatımlarına göre ise, ilk olarak MÖ sekizinci yüzyılda buraya gelen bir koloni bu kaleyi yapmış. Daha sonra Kimmer saldırılarıyla yıkılan kale surları Pontus egemenliği döneminde onarılmış. Bu onarımlar sayesinde kale bugün bilinen surları ölçüsünde genişlemiş.
Kale Pontus’tan sonra Roma ve Bizans dönemlerinde de sürekli farklı onarımlar görmüş. Daha sonra 1214 ve 1261 yıllarında Selçukluların ellerine geçmiş. Selçuklu dönemlerinde de yeni onarımlar görmüş. Ayrıca savunma gücünü artırmak için bir de iş kale eklenmiş. Sinop’un şehir surları bu yarım adanın boyun tarafını tamamen çevreliyor. Kuzey surları 1800 metre, güney surları 400 metre, doğu surları 500 metre ve batı surları 273 metre uzunluğa sahip. Surların kalınlığı ortalama olarak 3 ile 8 metre arasında değişiyor. Sur yükseklikleri ise ortalama 30 metreyi bulunuyor.
Sinop Kalesi Evliya Çelebinin seyahatnamesinde de bahsettiği çok önemli bir yapı. Tarih meraklılarının Sinop’a geldiklerinde ilk keşfetmeleri gereken yerler arasında.
0 Comments