İçindekiler

Sumatra Adası her zaman sıcak ve yağmurludur. En az yağış aldığı aylar Haziran ve Temmuz’dur. Adaya ulaşım Medan’a dış hat seferleri yapılmaktadır Malezya, Singapur ya da diğer Endonezya adalarından iç hat seferleri yapılmakta ya da feribotla gidilmektedir.

Sumatra Adası Dikkat Çekici Özellikleri:

  • Buting Lavvang’daki orangutan rehabilitasyon merkezi.
  • Batak kültürünü görmek için Toba Gölü.
  • Sibayak Yanardağı’na tırmanış. Kerinci Seblat Ulusal Parkı’nda yürüyüş yapmak.
  • Muara Jambi’deki Hindu-Budist tapmak kompleksi.
  • 1. Dünya Savaşı’nın ünlü Fransız casusu Mata Hari bir dönem Sumatra’da yaşamıştır. Bahasa Endonezya dilinde ‘mata hari’nin kelime anlamı ‘günün gözleri’ yani ‘güneş’dir.

Sumatra Adası Coğrafi Yapısı

Kuzeyden güneye doğru 2.000 km uzunluğunda olan Sumatra Adası dünyanın en büyük altıncı adasıdır. Batıda dar bir kıyı şeridinden yükselen Bukit Barisan Dağları neredeyse adanın tamamını bir uçtan bir uca geçer. 15’i aktif olan 93 volkanik dağ arasında en yükseği 3.805 m yüksekliğindeki Kerinci Dağı’dır. Doğudaki dağ yamaçları, alüvyonlarla kaplı kaynar nehirlerle bölünen sulak alanlara ve çayırlıklara doğru alçalır.

Sumatra Adası Geçmişi

14. yüzyılda İslamiyet’in gelişine kadar adadan çok sayıda görkemli imparatorluk geçmiştir. Sonraki yıllarda adanın doğal zenginlikleri Avrupalıların dikkatini çeker. Ada için pek çok iktidar birbiriyle rekabet etmiş, sonunda 1824’de Hollandalılar burayı ele geçirmiştir. Ama Sumatralılar boyun eğmemiş ve 1949’da bağımsızlıklarını elde edene kadar mücadele etmeye devam etmişlerdir. Bugün Acehuler, mevcut Endonezya hükümeti için sorun olmaya devam etmektedirler.

Sumatra Adası Yaşamı

Burası vahşi ve göz alıcı bir adadır. Adanın çoğu sık ormanlarla kaplıdır ve dünyanın en çok canlı türüne sahip bölgelerinden biridir. Sumatra kaplanı iki boynuzlu gergedan gibi endemik türler ve orangutanlar burada yaşamaya devam ederler. Burada dünyanın en büyük ve uzun çiçekleri yetişir. Adada pek çok farklı etnik grup, dil ve kültür yaşar. Bunlar arasında Batı Sumatra’da yaşayan anaerkil Minankabau, muhteşem Toba Gölü çevresinde yaşayan Hıristiyan Bataklar ve Müslüman Acehliler de bulunur. Farklı bir tatil planınız var ise Sumatra adasını düşünebilirsiniz.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir