Sumba Adası ortalama 340,000 nüfuslu bir adadır. Adaya Nisan ile Aralık ayları arasında gidilebilir. Adaya ulaşım ise, Balt ya da Wosi Timor’dan havayolu ya da feribotla yapılmaktadır.

Sumba Adası Dikkat Çekici Özellikleri:

  • Sumba’daki en büyük megalttlerdon biridir.
  • Lal Tkrung’daki Purunga
  • Tk Kadonga ayini.
  • Sodan köyü ve her sene düzenlenen yeni yıl kutlamaları.
  • Walkabubak ve Anakalang bölgesindeki köyler.
  • Bembeyaz kumlarıyla Pantal Marosl sahili.
  •  Sumba’da betel yaprağı, yani sirih pintin çiğnenmektedir Ve hoş geldin demek için ziyaretçilere verilir. Reddetmek kabalık olur, ama istemiyorsanız, daha sonra denemek İçin kenara koyabilirsiniz.

Sumba Adası Konumu

Sumba Atlası, Komottu ve Flören’in güneyinde yer alır. 300 km uzunluğunda ve 80 km genişliğindeki Sumba’nın batısı oldukça izoledir, çok yağış aldığı ve verimli olduğu için nüfusun yüzde 65’i burada yaşar. Burası alçak, dalgalı tepelerden, manyok ve mısır tarlalarında, sığır, bufalo ve atların otladığı çimenlik alanlardan oluşur.

Diğer adaları etkileyen dinler Sumba’nın yanından geçip gitmiş ve 1900’terde Hollandalıların egemenliğine kadar ada sömürgeleştirilmeden kalmıştır, Bu tarihlerde kadar ada birbirinden bağımsız, karşıt krallıklardan oluşmuştur. Buhusu dili dışındu Sumba’dan sekizi batıda biri doğuda olmak üzere dokuz farklı dil konuşulur.

Sumba Adası Yaşamı

Tarih boyuncu atları, köleleri ve sandal ağaçlarıyla tanınan Sumba, her yıl düzenlenen Pusolu Festivali ile ünlüdür. Şubat ve Mart aylarında dolunay geceleri düzenlenen festivalde mızraklı, eğersiz ata binen kabile erkekleri arasında temsili bir savaş düzenlenir. Mızrak uçları köreltilmiş olsa da zaman zaman karşılaşmışlardır ve sert geçmekte festivalde ölüm olayları meydana gelmektedir. Pusolu Festivalinin başlangıç tarihi binlerce deniz solucanının kıyıya gelişine göre belirlenir. Üreme döngülerini tamamlayan solucanların o yıl hasadın iyi geçeceğine işaret ettiğine inanılmaktadır.

Coğrafi olarak batıdan çok farklı olan doğu Sumba, çıplak, kayalık arazilerden oluşur, Çoğu deniz kenarında olmak üzere 250.000 kişinin yaşadığı ada ikat dokumaları ile ünlüdür. Kumaşlardaki simgesel motiflerde genelde at, timsah ve kakadu gibi hayvanlar kullanılmaktadır. Çoğunluğu Protestan olan udu sakinlerinin arasında animizmin de güçlü kökleri bulunmaktadır. Bu ada turistik rotaların dışında yer alır, ama buruya gelenler büyüleyici köyler, olağanüstü anıt mezarlar, egzotik kabile halkları ve unutulmaz ölüm merasimlerine tanık olacaklardır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir