Tarihi ve kültürel birikimi açısından zengin Anadolu şehirlerinden biri olan Tokat’ta, bu birikimi gelecek nesillere aktarmak üzere müzecilik çalışmaları 1926 yılında başladı. Tarihe ve kültüre meraklı bir öğretmenin, topladığı eserleri, 13. Yüzyıl yapısı Gökmedrese’de depo ederek, müzecilik çalışmalarına öncülük etti. 1926’da başlayan birikim süreci, Tokat Müzesi’ne hayat verdi. Arkeolojik, etnografik eserler ve sikkeler, zengin bir yekun oluşturdu. Tokat Müzesi, 2012 yılında, Gökmedrese’den, Sulusokak semtinde bulunan Tokat Bedesteni’ne taşındı. Bu yeni mekanda, çağdaş bir müzecilik anlayışıyla, eserler teşhir edilmeye başladı. 18 Eylül 2012 tarihinde ise Tokat Müzesi, resmi açılışı yapılarak, meraklıların ziyaretine kapılarını açtı.

Tokat Müzesi’ne yurt olan Tokat bedesten, Tokat’ın şehir merkezinde Sulusokak’ta bulunuyor. Ortada yer alan bedesten bölümü, iki cephede arasta bölümleri ve her bölümün üzerinde de kubbe yer alıyor. Yapı moloz taş ve tuğla malzemeden inşa edilmiş. Müze bünyesinde bedesten bölümü arkeoloji salonu olarak kullanılıyor. Tarihi geçmişi MÖ 4000 yıllarına kadar giden Tokat ve civarından toplanmış bulunan pek çok tarihi eser, bu arkeoloji salonunda sergileniyor. Maşathöyük kazı buluntuları, Komana Antik Kenti, eserlerin toplandığı önemli alanlardan bazıları. Ayrıca civardaki ilçe ve köylerden toplanan, ele geçirilen eserler de müzeye kazandırılmış. Hititçe tabletler, Helenistik döneme ait kılıçlar, Roma döneminden Apollon, Poseidon, Nike gibi mitolojik heykeller, buluntular arasında yer alan değerli eserlerden birkaç örnek.

Tokat Müzesinde yer alan sikke koloksiyonu ise, arkeoloji salonu içerisinde yer tutuyor. İçerisinde bulunan sikke koleksiyonu, sayı ve çeşitliliği ile Tokat Müzesini önemli bir yere taşıyor. Bu koleksiyonun önemli bir kısmı, Anadolu Selçuklu dönemine ait. Bununla birlikte tarihin ilk sikkelerinden Osmanlı’ya kadar bütün medeniyetlere ait sikkeler mevcut.

Etnografya bölümü ise; Tokat yöresi halkının tarzını, yaşam kültürünü anlatan ev içi araç gereçler, bilimle, dinle alakalı çeşitli bilgi ve belge olabilecek eserler barındırıyor. Bölüm Tokat etnografyasını zengin bir içerikle temsil ediyor.

Tokat Müzesi içerisinde aynı zamanda, Osmanlı döneminde bakırcılık açısından bir merkez olan Tokat’taki bakır işçiliğini anlatan bir canlandırma yer almakta, bakırcı atölyesi temsil edilmektedir. Müzede, doğu arastanın bir bölümü eserler için depo olarak, bir bölüm de idari oda olarak kullanılıyor.

Müzenin ön bahçesi de sergi alanı olarak kullanılıyor. Taş eserler, büyük ebatlı erzak küpler, bu bahçede sergileniyor. Eserler, Osmanlı, Selçuklu ve Roma dönemlerinden.

Anadolu’nun ve Tokat’ın tarih ve kültür zenginliğini gözler önüne seren Tokat Müzesi, gerek Türkiye’nin gerek dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ile müzeciliğimize ve kültür hayatımıza büyük katkı sunuyor.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir