İçindekiler
3 kıtaya yayılan bir imparatorluğun yönetim merkezi, Osmanlı hanedanlığının ikematgahı imparatorluğunun yönetiminin de görev alacak onların eğitimi veren mükemmel bir eğitim merkezi. Osmanlı sanatını en üst noktaya taşıyan, yönlendiren ve biçimlendiren bir sanat akademisi Topkapı Sarayı.
Topkapı Sarayı, yaklaşık dört asırlık bir dönem olan Abdülmecid (1839-1860) dönemine kadar tüm Osmanlı padişahlarının zamanında merkezi bir yerdir. Günümüze kadar ayakta kalabilmek için dünyadaki en büyük ve en eski saraydır. 1453’te kentin fethinden sonra genç Sultan Mehmet imparatorluğun başkentini İstanbul’a taşıdı. Şehrin ortasına yerleşti ve Türk Sarayı yapısının geleneksel örneği olarak bilinen Topkapı Sarayı’nı yaptırdı.
Topkapı Sarayı İstanbul’ da bulunan en zengin yerlerimizden sadece birisi olarak gösterilebilir. Her yıl fazlaca ziyaretçilerini çeken bu mekan yaklaşık olarak 1460’ lı yıllarda inşa edilmiş olduğuna dair bilgiler yer almaktadır. Her anlamda tarihi bir mekan olan bu saray Osmanlı ve Bizans kültürlerini her zaman yansıtmayı başarmıştır. Sürekli olarak onarılarak günümüze kadar getirilen bu saray tarihi anlamda en zengin mekanlarımızdandır. İlk yapımı ile birlikte sürekli olarak yenilenmiştir.
Sultan Abdülmecit’in 1854 yılında Dolmabahçe Sarayı’na taşınması ise Topkapı Sarayı artık imparator sarayı olma özelliğini yitirmiştir. Yalnızca hazinenin korunduğu bir yer olur. Atatürk’ün emri ile 1924’te müze haline getirilir. 380 yıl Osmanlı devletinin yönetim merkezi ve padişahların resmi ikematgayı olan Topkapı Sarayı, sahip olduğu 86 bin eser ile günümüzde en zengin saray müzelerinin başında gelir.
Bir saray olarak kullanıldığında, genellikle kraliyet eviyle bağlantılı olarak, birden fazla işlev görüyordu. İmparatorluğun tek hükümdarı olan padişahın evi olmasına rağmen, aynı zamanda idari işlerin merkezi, bakanlar kurulunun bir araya geldiği yerdi ve hazine ve devlet arşivleri oradaydı Akropol üzerinde Saray, 5 km’lik duvarlarla çevrili ve tarihi yarımadanın ucunda 700.000 m2 alana sahip. Her biri farklı bir amaca hizmet eden üç avlu dan oluşur. Dolayısıyla kalp, beyin, Osmanlı İmparatorluğunun merkezi oldu. Daha sonra padişahların haremleri de (özel mahalle) buraya taşınmıştı. 1924’te Atatürk’ün isteği üzerine bir müzeye dönüştürüldü.
Topkapı Sarayı’nda sergilenen farklı işçilik, fayans, mimari stiller, mücevherat (ünlü kaşık yapımı elmasları gibi), Türk sanatının zenginliğini ve farklı ülkeler kültürlerinin karışımını yansıtıyor.
Ayasofya ile 3. Ahmet çeşmesi arasındaki Babı-Humayin sarayın anıtsal girişidir. Fatih tarafından yaptırılan kapı Osmanlı devlet anlayışının sağlam ve işlevsel sadeliğini yansıtır. Tuğralar ile süslü kitabesinde; “Allah her zaman bu ülkeyi korusun ve kutup yıldızlarından yüce tutsun” sözleri yazılı.

Saray üniversitesi olarak kabul edilen enderun bugün kutsal emanetler dairesi olarak müzenin en fazla ziyaret edilen bölümlerinden biridir. Fatih döneminde özel daire olarak yaptırılan has oda tarih boyunca depremlerden zarar görmüştür. Yapılan onarımlar ile özgün mimari öğeleri değişmiştir. Girişte sultan 3. Ahmet tarafından kapının her iki tarafına yazılmış tuğra ve mısralar yer alıyor.
Topkapı Sarayı günümüzde kütüphane bölümünde korunan 13.405 el yazması kitap ve 500’ü aşkın minyatürlü yazma eser ile İslam dünyasının en değerli koleksiyonuna sahiptir. Bu kadar çok el yazmasının ve minyatürün Topkapı Sarayında toplanmış olması bir rastlandı değildir. Tüm Osmanlı padişahları kitap sanatına büyük ilgi göstermişler, bir yandan saray atölyelerinde el yazmaları hazırlatmışlar, diğer taraftan islam dünyasının çeşitle yerlerinde hazırlanmış kitapları alarak bu zengin koleksiyonu oluşturmuşlardır.
Boğaz içerisine doğru uzanan bir yarımadanın içerisinde yer alan bir yanında haliç bir yanında marmara denizi ile çevrili. 700 bin metrekarelik bir alana yayılan bir yapılaşma ilk yapılaşma Fatih döneminde başlar. Daha sonra gelen padişahların ilave ettiği yapılar ile büyük bir saray manzumesi oluşur. Topkapı Sarayı, avrupadaki yüksek tabanlı mimariye karşın insan boyutlarına uygun işlevsel ölçekler ile inşa edilmiştir.
Topkapı sarayı tarihte birçok padişahların hizmetini sürmüştür. Kültürümüzün her zaman en güzel örneklerini görebileceğiniz bu mekan da sizlerde tarihe tanıklık edebilirsiniz. Topkapı sarayı 19 yy.’ da terkedilerek devlet merkezi olması gibi avantajını kaybetmiştir. Osmanlı’ nın birçok askeri idarileri, toplantıları, meclisleri, konaklamalar burada gerçekleştirilmiştir.
Bir dönem tarihi olarak zenginlikleri kaybedilerek habere olarak bırakılan bu tarihi mekan son olarak 1924 yılında ki geçmiş çaplı restorasyon ile birlikte yeniden tarihi bir varlığa kavuşmuştur.
Halen daha günümüzde de tarihi bir müze olarak her dönem de yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerini çekebilmektedir. Günümüzde ki müze de o dönemlerde ki birçok askeri mühimmatlar, saray koleksiyonları, Osmanlı kalıntıları sergilenmektedir. Tüm güzelliklerini bulabileceğiniz bu tarihi bölge sizlere de konukluk edebilir.
Topkapı Sarayı Hazine
Topkapı Sarayı Müzesi Hazinesi, dünyanın en zengin koleksiyonudur. Çünkü mücevher Türk sanatının ana hatları yerine Uzak Doğu, Hindistan ve Avrupa gibi diğer ülkelerin karışımı vardır. Bu bölümde orijinal ve orijinal parçalar sergilenmektedir. Bu dört odadan ibarettir ve her oda farklı parçaları yansıtmaktadır. En değerli parçalardan biri Kaşık Maker’dır. Dünyanın en ünlü elmaslarından biri olan 86 karat Kaşık Maker burada bulunmaktadır.
İMPERYAL KAPLAMA (BAB-I HUMAYUN)
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen İstanbul olarak bilinen üç kapıdan birincisi. Vatandaş, ilk avluya kolayca girebilmek için bu kapıyı kullandılar.
Bu kapının üzerinde, Osmanlı İmparatorluğundaki ilk kalemlerden Ali bin Yahya Sofi’ye ait olan 1478 tarihli bir yazıt bulunmaktadır. Sultan 2.Mahmut ve Abdulaziz’in tuğraları, Bab-ı Humayun’un kendileri tarafından tamir edildiğini göstermektedir.
SİLAH KOLEKSİYONU VE KONSEY SALONU
Eyalet hazinesi devlet konseyinin yanında yer aldı. Bugün sekiz kubbeli yapı, modern bir sergide zengin eski silah koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Silahlar Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılmış ve silah altındaydılar. Sultanlar tarafından kullanılan zırhın ve silahların yanı sıra, saray ve ordu mensuplarının kullandığı silahlar, diğer ülkelerden alınan silahlarla birlikte sergilenmektedir. Ayrıca devlet konseyinin de parçası bulunmaktadır. Sultanlar toplantılara katılmadı, ancak devlet meseleleri konusundaki tartışmaları duvarlardan birinde yüksek bir pencereden dinleyebiliyorlardı.
Topkapı sarayı nerede, nasıl gidilir, yol haritası, ulaşım
Topkapı Sarayı, Sultanahmet, 34122 Fatih, İstanbul, Türkiye
0 Comments