Yalova deyince aklımıza ilk gelen kaplıcaları olsa da Atatürk’e ev sahipliği yapmış Yürüyen Köşk burada bulunuyor. Atatürk’ün isteği ile etkilendiği ulu bir çınar ağacının etrafına yapılması istenen köşk bir aydan kısa sürede tamamlanarak 1929 yılında yaptırılmıştır. Büyüyüp yeşeren çınar ağacının uzayan dalları zamanla evin çatısına dokunarak zarar vermeye başlar. Dalları kesmek için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e danışırlar. Atatürk çınarın dallarının kesilmesine izin vermez. Bunun yerine köşkün kaydırılmasını ister. İstanbul’dan gelen mühendis ekibi incelemelerden sonra iki aşamalı olarak kaydırmaya karar verdiler. Kazılan temellere tramvay rayları yerleştirildi. Öncelikle ilk gün teras bölümü taşınan evin, ikinci gün köşk temeline yerleştirilen raylar ile de 5 metre doğuya kaydırılması sağlandı. Daha sonrasında burası Yürüyen Köşk diye anılmaya başlandı.
Atatürk’ün zaman zaman içinde vakit geçirdiği bahçesinde dinlendiği çınar ağacı bulunan bu köşk Atatürk’ün ölümünden sonra Türk milletine bağışlanmıştır.2006 yılında yeniden restore edilerek Yürüyen Köşk müze haline getirilerek halkın ziyaretine açılmıştır.
Yürüyen Köşk’ün Yapısı
İki kattan oluşan Yürüyen Köşk’ün geniş bir ön cephesi vardır. Girişi mermer döşeli olan köşkün üst katı ahşap olarak döşenmiştir. Denize bakan oda toplantı salonu olarak kullanılmıştır. Bu salonun üç tarafının camları kristalden yapılmıştır.
Girişin sağındaki merdivenlerle üst kata ulaşılır. Atatürk’ün yatak odası üst katta bulunur. Yürüyen Köşkün aydınlatması köşke yakın olarak yapılmış olan jeneratör odasından sağlanmaktadır. Görülmeye değer bu köşk mütevazi duruşuyla da görenleri etkiliyor.
Yürüyen Köşk’e Nasıl Gidilir
Yalova’nın merkezinde İsmet Paşa mahallesinde bulunan Yürüyen Köşk, İdo iskelesinin yakınında bulunuyor. İdo iskelesinden yürüyerek 10dk da ulaşabilirsiniz. Yalova adliyesinin arka tarafında kalıyor.Bu tarihi köşk, bir dalı kesmektense bir evi taşıyan Atatürk dehasını bir kez daha gözler önüne seriyor. Sahilde ki yürüyüşten sonra Atatürk müzesini gezip, Yürüyen Köşk’ün içerisindeki cafede kahvenizi içebilirsiniz. Tarihin izlerini içinde barındıran Yürüyen Köşk, tozlu tarih sayfalarına yolculuk yapmanızı sağlayacak.
Yürüyen Köşk Ziyaret Saatleri ve Ücretleri
Bir müze olarak hizmet veren Yürüyen Köşk’ü gezmek istiyorsanız sabah 09.00-12.00 ile 13.00-17.00 arasında açık olduğunu belirtelim. Bu saatlerde ziyaret edebilirsiniz. İçeride fotoğraf çekmek yasaktır. Giriş ücreti 2 TL dir. Yaz aylarında Cumhuriyet Meyda’ nından fayton gezileri düzenlenmektedir. Tarihi dokulu Yürüyen Köşk’te zaman zaman kokteyller ve farklı organizasyonlarda gerçekleştirilir. Ziyaret ettiğinize pişman olmayacağınız bu Yürüyen Köşk ‘ün içinde dinginliğin tadını çıkarabilirsiniz.
0 Comments