Olağanüstü mimari mirası, yüksek dağları ve büyüleyici yeşil vadileriyle bilinen Yemen, ziyaretçilere tatmin edici ve şaşırtıcı bir deneyim yaşatabilecek bir yer. Ülkenin etrafında dolaşmak biraz zor. Ancak Yemen, seyahat etmeyi seven, ziyaretçilere eğlenceli bir seyahat deneyimi sunan romantik ve eşsiz bir yerdir. Etkileyici mimarinin yanı sıra Yemen hakkında yaygın olarak bilinen bir başka şey de ünlü kahveleridir. Yemen, Avrupa ve komşu ülkelerdeki farklı yerlere kahve dağıtan ve ihraç eden ilk ülkelerdendir. Yemen, zengin kültürü, büyüleyici doğa manzarası ile turistleri kendine çekmektedir.

Yemen Ülkesi Hakkında Tarihi ve Kültürel Bilgiler

Yemen tarihi, Minaean’e (MÖ 1200-650) ve Sabaean (MÖ 750-115) krallıklarına dayanır. Yemen bölgesi, Romalılar (MS 1. yüzyıl) ve Etiyopyalılar ve Persler (MS 6. yüzyıl) tarafından işgal edilmiştir.

MS 628’de İslami topraklara katıldı ve 10. yüzyılda 1962’ye kadar Kuzey Yemen siyasetinde yer alan Zaidi mezhebinin Rassite hanedanının kontrolü altına alındı. Osmanlı, 1538’den imparatorluğunun çöküşüne kadar alanı işgal etti. 1918’de Yemen’in kuzey kısmı, Mısır yanlısı bir askeri darbe ile 1962 yılına kadar din görevlileri tarafından yönetildi. Yugos, Yemen Arap Cumhuriyeti’ni ilan etti ve Mısır’daki Nasır ve SSCB’nin devrimcileri ve Kral Suud’u desteklediği bir iç savaştan sonra Suudi Arabistan ve Ürdün Kralı Hüseyin, kralları desteklemiş, kraliyetçiler nihayet 1969 ortalarında yenilgiye uğramışlardır.

  • Kızıl Deniz’in açılışında stratejik olarak konumlanan Aden güney limanı, 1839’da İngiltere tarafından kolonileştirildi ve 1937’de, topraklarının genişlemesiyle Aden Koruma Kurumu olarak biliniyordu. 1960’larda, Milliyetçi Kurtuluş Cephesi (NLF), 30 Kasım 1967’de Güney Yemen Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasına yol açan Britanya yönetimine karşı savaştı. 1979’da, güçlü Sovyet etkisi altında arap dünyası’ndaki ülke tek Marksist devlet oldu.
  • Yemen Cumhuriyeti, Batı yanlısı Yemen ve Marksist Yemen Arap Cumhuriyeti’nin yeni ulus oluşturmak için 300 yıllık ayrılığın ardından birleştiği 22 Mayıs 1990’da kuruldu. Güneyde Sovyet ekonomik desteğindeki yoksulluk ve düşüş, birleşme için önemli bir teşvikti. Yeni cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, her iki ülkenin parlamentoları tarafından seçildi.

Yemen genellikle evde üç kez yemek yer. Geleneksel diyet, yerel ve sosyal olarak değişir ve yeniliklere açıktır. Genellikle, sorgum, buğday veya arpadan yapılmış ekmekli tatlı bir çayın eşlik ettiği bir kahvaltısı vardır; Akşam yemeği, çemen, et, yumurta, sebze, ot ve baharatla hazırlanan bir yulaf lapası içerir; Hafif bir akşam yemeği sebze ​​içerir.

  • Sosyal ve bireysel etkileşimler geleneksel hukuka ve dini düzenlemelere göre belirlenir; bunlar arasında yapılandırılmış sözlü mübadeleler dizisi ve hoşçakalın selamlama veya söyleme ve yakın akraba olmayan kadınlardan kaçınma selametleri yer alır. Davranışsal normlara yansıyan tabaka eşitsizliği azalmaktadır, ancak halen medeni ve diğer kurallara göre var olmaktadır.
  • Evliliklerin çoğu, aileler tarafından düzenlenir: Bir damadın kadın akrabaları, kendisine ve geleneklerine uyma kurallarına göre karar veren babasına potansiyel gelinler önerir. Çoğu durumda, kadının babası, evlilik sözleşmesi hazırlanmadan önce onun dileklerini sorar. Damat ve gelin, erkek soy çizgisi ile kendi alçalma gruplarına bağlanırlar: Damadın babası, bir gelin mahrusu ödemek zorundadır ve gelinin ailesinin, zor zamanlarında ona yardım etmesi beklenir.
  • Geleneğe göre, Yemeni erkekleri, dekoratif bir kemere tutturulmuş, önden eğimli bir hançer (jambiyya) ile uzun bir elbise veya çizgili bir etek (futa) giyerler. Jambiyyalar dans ederken başının üstünde korunmasız ve üstü açık.
  • Haftalık dinlenme günü cuma günüdür. Dini kutlamalar arasında 27 Ramazan, Kadir Gecesi; 1 Şevval, Mekke’ye hacdan dönüş olan 10 Dhu el-Hacı, Kurban Bayramı; Hz. İmam Hüseyin’in şehitliği gibi İslam’la ilgili çeşitli günler ve önemli tarihler bulunur.
  • Ortaçağ kültürü tarihi, coğrafi ve dini eserler bakımından zengindi; tarımsal almanaklar; astronomik incelemeler; ve kafiyeli düzyazı. Klasik ve şiirsel üsluplarda şiir en popüler sanat biçimidir. Ortaçağdan beri şiir, sosyal olaylarda, performanslarda ve yarışmalarda konuşuldu, söylendi ve doğaçlama yapıldı.
  • Geleneksel performanslar arasında, Hadhramaut da denilen müzik-şiirsel doğaçlamalar yer alır; buradaki şarkıcılar, kelimeler olmadan şiirler söyler ve şairler, onlara yeni oluşturulmuş bir metin çizgisi sunarlar. Koro ritüel alayı, kabile çağrı şarkıları, özel türden bölgesel şarkılar, yerel ve strata dansları var.

Yemen Hakkında Önemli Bilgiler

Güneybatı Asya’da, Arap Yarımadası’nın güney ucuna güneybatıya ulaşan bir Arap ülkesidir. Sahil şeridi yaklaşık 2.000 km uzanmaktadır. Suudi Arabistan, Kızıl Deniz, Aden Körfezi ve Arap Denizi ve Umman ile sınırlanmıştır.

  • Yemen’in toprakları 200’den fazla adacık içerir, bunların en büyüğü Socotra’dır.
  • Yemen 527.970 kilometre kare olup, dünyanın 50’nci en büyük ülkesidir.
  • Tihamah (“sıcak topraklar” veya “sıcak toprak”), Yemen’in tüm Kızıldeniz kıyı şeridi boyunca çok kurak ve düz bir kıyı düzlüğüdür. Kuraklığa rağmen, birçok lagünün varlığı bu bölgeyi bataklık ve sıtma sivrisinekleri için uygun bir üreme alanı yapar. Geniş hilal şeklinde kum tepeleri vardır.
  • Shibam, Çölün Manhattan’ı olarak adlandırılıyor. Bu harika bir manzara ve aynı zamanda yıl boyunca çok sayıda turist alıyor. Yemen’de, fantastik antik yapısal tasarımın tadını çıkarabilir ya da güzel dağlar ve çöl manzarasını izleyebilirsiniz. Yemen tamamen güzel bir ülkedir.

Marib, Yemen’in zengin kültürel mirasını keşfetmeyi dört gözle bekleyen insanlar için görülmeli. Büyük Marib barajı çok etkileyici bir yapıdır ve erken Yemen medeniyetlerinin nasıl geliştiğinin bir kanıtıdır.

  • Zabid’in iç ve askeri mimarisi ve kentsel planı onu olağanüstü bir arkeolojik ve tarihi alan haline getirmektedir. 13. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar Yemen’in başkenti olmasının yanı sıra, İslam dünyası nedeniyle kent, yüzyıllar boyunca Arap ve Müslüman dünyasında önemli bir rol oynamıştır.
  • Alhajarah Kalesi – Haraz, Yemen’de bir köy. Haraz Dağları’ndaki Sana’a Valiliği Manakhah Bölgesi’nde yer almaktadır. Al Hajara bir uçurum üzerine inşa edilmiştir ve uçuruma bakacak şekilde inşa edilen evler ile ünlüdür. Al Hajara, 1926 tarihli Italo-Yemen Antlaşması’na imzacı imam Yahya Muhammed’in eski ikametgahına ev sahipliği yapıyor.
  • Saber dağı, şehrin panoramik manzarasını sunan Yemen’deki en ünlü dağlardan biridir (deniz seviyesinden yaklaşık 3000 metre yukarıda). Şehrin üniversite statüsüne sahip bir Müslüman medresesi var.
  • Aden Körfezi, Arap Yarımadası’nın güney kıyısındaki Yemen ile Afrika Boynuzu’ndaki Somali’de Arap Denizi’ndeki bir uçurumdur. Kuzeybatıda, Kızıl Deniz ile yaklaşık 20 mil genişliğindeki Bab-el-Mandeb boğazından geçmektedir. Adını körfezin kuzey sahilini oluşturan Yemen’deki Aden liman kenti ile paylaşıyor. Tarihsel olarak Aden Körfezi körfezin güney tarafındaki eski Somali liman kenti Berbera’nın adını taşıyan “Berbera Körfezi” olarak biliniyordu.
  • Bar’an Tapınağı – Marib Şehri, Mahram Balçısının kuzeybatı yönüne 1400 m uzaklıktadır. Almaqah, Ay Tanrı’ya adanmış bir Sabaean Tapınağıdır. Bu tapınak, Awam Tapınağı’nın yanında yer alır ve yerel olarak “al-Amaid” veya Bilpuis’in tahtı olarak bilinir. Bir Alman Arkeoloji Misyonu, tapınakta, kutsal Toros heykelinin ağzından bir huni ile suyla beslenen bir havuzun ortasında, ortada kutsal kuyuyu kapsayan bir açık avluyla kare şeklinde bulunduğunu keşfetti.

Yemen Hakkında İlginç Bilgiler

  • Yemen’de her yıl diğer orta doğu ülkelerinden daha fazla çocuk doğar.
  • Yemen’in pek çok doğal kaynağı yok ve orta doğudaki en fakir ülke.
  • Yemen’de katı İslam dini politikaları nedeniyle alkol yasaklandı
  • Yemen’in ordudan yükselen savaş suçlusu Ali Abdullah Saleh, 1978’den beri Sana’a’da iktidarda bulunuyor. Anayasadan güç alarak iktidara geldi ve 2013 yılında izinli olarak görevden ayrıldı.
  • Qat, Yemen’de amfetaminle benzer etkilere sahip en popüler ilaçtır. Çiğneme öğle yemeğinden sonra, erkekler ve kadınlar ayrı odalarda başlar. Yapraklar yanakta birikene kadar dişler arasında koparılır ve hafifçe kırılır. Bu bir sosyal etkinlik ve chewers ‘konuşması genellikle siyaset üzerine odaklanıyor. Qat bir uyarıcıdır.
  • Hadramaut ilindeki Şibam, bazen “çölün Manhattan’ı” olarak bilinen olağanüstü bir şehirdir. Gökdelenlere benzeyen, bazıları da 11 kat yüksekliğe sahiptir. Şibam, Sana’a’nın eski şehri olan bir Unesco dünya mirası alanıdır.
  • Yemen, Sheba Kraliçesinin eski vatanı olduğunu iddia ediyor (Arapçada Balqis veya Bilqis).
  • Yemenliler düğün gelenekleri için çok gurur duyarlar. Ortalama bir düğün şöleni 21 gün sürer.
  • Paylaşılan taksiler Yemen’de tercih edilen ulaşım şeklidir.
  • Yemen, ultra muhafazakâr bir Müslüman ülkedir. Eşcinsel davranışlar ölümle cezalandırılır ve kadınların fotoğraflarını çekmek yasaktır.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir