İki büyük ve pek çok küçük adanın üzerinde bulunan Yeni Zelanda Güney Pasifik Okyanusu’nda bir ada ülkesidir. Genel itibariyle ılıman bir iklime sahip olan Yeni Zelanda’nın kuzey kısmında daha çok suptropikal iklim görülür.
Bir ada ülkesi olması ve okyanus içinde yer alması nedeniyle yüksek sıcaklık farkları ve kuraklık çok fazla görülür. Örneğin ülkenin kuzey kısmında hava 16-17 derece iken güney kısmında 10 derece civarındadır. Kuzey ve güneydeki sıcaklıkların farklı olmasının bir sebebi de Yeni Zelanda’nın ekvatorun güneyinde yer almasıdır. Kuzey Yarımküre’ye göre değişen mevsimler ve sıcaklıklar dikkat çeker. Kuzey kısmı daima daha sıcaktır. Öyle ki kuzeyde çok sıcak ve kuru bir hava varken güneyde kar yağışı görülür.

Ülkenin Güney Yarımküre’de olmasının bir özelliği de mevsimleri Kuzey Yarımküre’nin tam tersi olarak yaşamasına sebep olmasıdır. Bu nedenle Ocak ve Şubat’ta bunaltıcı sıcaklar görülürken Haziran ve Temmuz çok soğuk ve kar yağışlı geçer.
Yeni Zelanda’da yağışlar da bölgelere göre değişir. Batı kıyı bölgesinde doğu kıyı bölgesine oranla daha fazla yağış görülür. Batıda yer alan bir bölgede ortalama yağış miktarı 1500 mm iken doğuda yer alan bir bölgede 750 mm civarındadır. Yağış süreleri de yağış miktarıyla doğru orantıdadır. Batıda 140 gün süren yağışlar doğuda 90 gün sürer.
Kışın çok soğuk olan ülkenin Ocak ve Şubat aylarında yani yazın ziyaret edilmesi tavsiye edilir.
0 Comments